2014. jan. 12.

Maggie Stiefvater: Az álomrablók (A Hollóciklus 2.)

Fülszöveg:
A varázslat és a romantika különös keveréke. Minden rajongó erre várt!
Most, hogy Cabeswater körül életre keltek a Ley-vonalak, Ronan, Gansey, Blue és Adam élete gyökeres fordulatot vesz. Ronan, például, egyre mélyebbre merül az álmaiban, és az álmok is egyre erőszakosabban tolakodnak be az ébrenlét óráiba. Mindeközben néhány velejéig gonosz ember ugyanazt a mozaikdarabkát keresi, amit Gansey is…

Ennél rövidebb fülszöveget még életemben nem láttam, de lépjünk is tovább, mert nem ez most a lényeg, csak gondoltam megjegyzem. :D Szóval, Maggie Stiefvater a Hollófiúk című könyvével seperc alatt a kedvenc íróim között találta magát vagyis ebből le lehet szűrni, hogy imádtam a Hollófiúkat. Így kérdés nem volt, hogy nekem mihamarabb kell a folytatás így amilyen hamar lehetett lecsaptam rá és máris olvasni kezdtem. Nem kellett csalódnom, mert Az álomrablók hozta az elvárt színvonalat és nem hittem volna, hogy lehetséges, de felül is múlta az első könyvet.

A történet ott folytatódik ahol abbamaradt. Adam magánakciója következtében életre keltek a Ley-vonalak, vagyis elvileg mostantól hőseinknek könnyen Glendower nyomára kellene bukkannia. A fiúk és Blue folytatják a nyomozást, még elszántabban, mint valaha, de várakozásaikkal ellentétben nem megy olyan könnyen a dolog. Egyrészt mert a fiúk között kialakult konfliktusok akadályozzák a közös munkát, másrészt mert váratlanul eltűnik Cabeswater, és harmadrészt mert ismét nem csak nekik fáj a foguk a kincsre, hanem valaki másnak is. Miközben tovább nyomoznak, mindenkinek saját problémáival szintén meg kell küzdenie, Adam még mindig az átélt traumákat próbálja feldolgozni, miközben lappangó sötét énje egyre inkább a felszínre tör, Gansey és Blue egyre közelebb kerülnek egymáshoz, Ronant álmai kísértik és a rejtélyes Szürke pedig a Greywarent keresi megbízója parancsára.

A Hollófiúk esetében is írtam, hogy ebben a könyvben engem nem a történet fogott meg, hanem a karakterábrázolás. Az utóbbi viszi a hátán a könyvsorozatot, ez nem kétséges. Persze ezzel nem azt akarom mondani, hogy nem izgalmas a történet, mert az, és külön tetszik benne, hogy olyan témáról szól, amit sehol máshol nem olvashattam ezelőtt. Gansey és a többiek tovább kutatnak Glendower után, bár mintha úgy érezném, hogy most egy kicsit megtorpantak volna a kutakodásban, mert ezer más gondjuk volt, így még mindig nem jutottak előrébb. Továbbá kiderül, hogy Ronan álmainak is fontos szerepe van a történetben, és szervesen hozzákapcsolódik minden máshoz, ami Henriettában történik és történni fog.

A Hollófiúk: Adam, Gansey, Noah és Ronan

Imádom a karaktereket, és ugyanúgy tartom a véleményem, hogy mindegyikük ijesztően pontosan kidolgozott, reális és azonnal megkedvelhető. Úgy tűnik Blue jóslata mégis csak valóra válik, mert Gansey és Blue lassan, de biztosan, egyre közelebb kerülnek egymáshoz. Gansey folyamatosan vetkőzi le sznob és Blue számára idegesítő szokásait, így a lány egyre jobban megkedveli őt. Szerintem nagyon aranyosak együtt. Noah szerepe eléggé megcsappant és jelenléte se annyira indokolt, mint az első könyvben, de őt is bírom a maga szerény módján. Most Adam volt, akit egyszerűen nem tudtam hova tenni.

Értem én a tragédiáját, és a Hollófiúkban nagyon sajnáltam, sőt még mindig sajnálom szegényt, de néha kezd elegem lenni a makacsságából, és abból, hogy mindennek csakis a negatív oldalát látja. Nem tudja elhinni, hogy Gansey és a többiek kedvességből akarnak rajta segíteni, mindenen vérig sértődik, pedig a barátai nem szánalomból próbálnak neki segíteni, hanem azért, mert szeretik és tényleg jót akarnak neki. Továbbá egyre nyilvánvalóbb, hogy mennyire féltékeny Gansey-re és arra, ami a fiúnak van és neki nem, plusz a Blue-s dolog miatt, eztán szerintem még jobban vérig fog sértődni. Egyre inkább magával rántja a sötét oldal és valahogy érzem, hogy ennek korántsem lesz jó vége.

A szívem csücske kis más lehetne, mint Ronan. Az első könyvben nagyon sajnáltam, hogy nem volt Ronan nézőpont, de szerencsére itt megkaptam, amire annyira vágytam, sőt, ha őszinte akarok lenni, akkor az Álomrablók igazából Ronan könyve, a történet nagy része róla szól. Megtudjuk, hogy milyen különleges képessége van, jobban megismerhetjük a családja történetét, a testvéreit, az apja halálát, és azt, hogy Ronan milyen igazából. Az álmai egyre jobban átveszik felette az uralmat, miközben meg kell tanulnia uralkodni felettük. És igen, Láncfűrész még mindig meg van, és még mindig nagyon aranyos Ronannel együtt.

Imádom a négy Hollófiút együtt, és a köztük lévő mély baráti kapcsolatot, mindegyik érdekes karakter a maga módján és remélem a nézeteltéréseik és Adam hiúsága és hülyesége hosszú távon nem bomlasztja fel ezt a jó kis csapatot. Volt még két új karakter a könyvben, Kavinsky, akit én egyszerűen nem tudtam hova tenni, nem értettem, hogy ő most mit is akart, mi volt a célja, meg hogy minek csesztette Ronant. Rajta kívül meg Szürke, aki viszont meglepően szimpatikus volt a negatív szándékai ellenére, és a végén kifejezetten örültem, hogy változtatott a dolgokhoz való hozzáállásán.

Nagy kedvencem ez a könyvsorozat, és eztán még jobban várom a folytatást, el sem tudom mondani mennyire, kár, hogy egy évet kell várni rá. Mindenesetre Stiefvater felhívta magára a figyelmem, így biztosan bepróbálkozom a többi sorozatával, a tündéressel biztosan és A Skorpió Vágtával is, a farkasossal nem biztos, majd meglátjuk.
UI: A borító az eredeti és csodaszép és Ronan van rajta. :)

Bővebb információk a könyvről:
Értékelés: 5/5*

11 megjegyzés:

  1. Ennek van első része is?:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Igen van, az elsővel kezd inkább. :D A címe: A Hollófiúk. :)

      Törlés
  2. Szia Anna!
    Hihetetlen, de pontosan egy a véleményünk. :) Istenem, végre valaki, akinek szintén Ronan a szíve csücske! Annyira érdekes, izgalmas, rejtélyes és szerethető a karaktere, imádom!! :)
    Kaviskyre visszatérve, szerintem én vagyok az egyetlen, aki csípte őt.... :DDD Valójában, azért piszkálta, és volt mindig Ronant körül , mert tetszett neki. Ez így most lehet abszurdnak hangzik, de Kavinsky meleg, ahogy Ronan is.
    Sajnos a magyar fordítás nem a legjobb, és néhol nem igazán tükrözi a dolgok valódi mondandóját, ez már csak így szokott lenni. :/ Pedig a könyvben voltak apró utalások, amiket később Maggie is megerősített. Nem tudom mennyire tudsz angolul, de azért itt egy oldal, ahol megbeszélik ezt a "meleg" tèmát :
    www.goodreads.com/topic/show/1501315-ronan-spoilers/
    Ja, és Ronan vonzódik Adamhez....... :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Most aztán megerősítetted a feltételezésemet, mert a könyv olvasása közben nekem is végig az volt a gyanúm, hogy Kavinsky-nek tetszik Ronan, csak nem volt rá ékes bizonyíték, így inkább nem említettem meg a kritikámban, mert azt hittem csak én képzelem bele a dolgokat... :D

      Tudok angolul, mindenképp elolvasom a "meleg témát". :) Azt viszont nem vettem észre, hogy Ronannek tetszene Adam, és azt se, hogy Ronan meleg lenne. Erre hol vannak utalások?

      Megyek is és olvasom, amit küldtél. :D

      Törlés
  3. Na, elolvastad? Mire jutottal? :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, elolvastam és tényleg vannak érdekes meglátások a témával kapcsolatban. A Kavinsky-s dologban már teljesen biztos vagyok, de hogy Ronannak tetszik-e Adam..... ? Hát nem tudom.
      Most az a tervem, hogy újraolvasom a közeljövőben, mind a két könyvet, és akkor figyelni fogok külön minden egyes apró részletre, ami ezzel kapcsolatos. És akkor meglátjuk. :D

      Törlés
  4. Belepofázás a témába. (Idekeveredtem, és nagyon egyetértek a kritikáddal. Mármint az Adames résszel csak kábé, mert bár tényleg fejbe csapkodnám néha, még mindig a legérdekesebb szereplő számomra a sorozatban. De amúgy víí, imádok mindenkit, aki imádja ezt a sorozatot.) Szóóval egyetértek Jennyferrel abban, hogy a magyar fordítás nem a legjobb, Ronan angolban egyértelműen beismeri Kavinskynek, hogy meleg és hogy nem Ganseybe van beleesve, amit ugye Kavinsky hisz.
    Ami az Adam dolgot illeti. Szerintem a két legfőbb bizonyíték Ronan álma (a tetkóról és Kavinskyról és Adamről), a másik meg a titkai. A prológusban a második titok az, hogy meleg, míg az epilógusban azt mondja, Adam a második titka... Hm. :) Plusz, ami nem könyvbeli bizonyíték, Maggie Stiefvater rajza: http://media-cache-ec0.pinimg.com/736x/8e/cf/48/8ecf48fd9e1e3dbe3923620ee9cbaac1.jpg (Ez igazából csak poénból alakult ilyenre, mert rosszul rajzolta meg Ronan kezét, de akkor is. :D)
    Kipofátlankodik. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem baj, ha "idepofátlankodsz". :) Mindenki nyugodtan leírhatja a véleményét (amíg azt kulturáltan teszi).
      Azóta én is újraolvastam a két könyvet (csak magyarul), és most hogy így direkt figyeltem a részletekre, be kell ismernem teljesen igazatok van. Ronan tényleg meleg, és valószínűleg Adam tetszik neki. Nem tudom én miért siklottam el-e tényező mellett, de így csak még jobban szeretem Ronant. :)

      Törlés
  5. OMG! Heló!
    Köszi, Jennyfernek a Ronan infóért! Én olyan vak vagyok mint a bányaló! Én egész végig azt hittem, hogy Kavinsky csak poénból szólogat be homokos dolgokat Ronan-nek... Hú, ma is rájöttem valamire. Így visszagondolva ez sok mindent megmagyaráz. Köszi!

    Egyébként akkor én is írok már egy kis véleményt: Furcsa, de én épp Szürkét nem tudtam hová tenni a sztoriban... Nem tudom... nekem furcsa volt, hogy új szereplőként jött be, mégis ennyi mindent olvashattunk a szemszögéből. Mondjuk a továbbiakban még lehet szerepe. Adam-at meg az első könyvben annyira megkedveltem a viseltes Coca-Colás pólójával, hogy most sajnáltam, hogy így szétcsúszott és nem akartam, hogy kiforduljon önmagából. Szerintem egész aranyosak voltak Blue-val. Habár ugye a lány végül beismerte magának, hogy nem szerelmes belé. És Gansey... felfedezhető, hogy Ronan kibontakozásának és kielemzésének hatására mindenki más kissé háttérbe szorult. Azt hittem, hogy nem fog tetszeni, hogy Ronan lesz a középpontban, bevallom, féltem, hogy ez a könyv nem lesz olyan jó, de kimondottan érdekes volt!
    Hiányzott mondjuk nekem Noah a könyv második felében.
    Valamint én nem nagyon láttam hogy kibontakozott volna kicsit Blue és Gansey (de lehet, hogy ez azért volt, mert a suli mellett nagyon lassan haladtam a könyvvel és így talán nem áll össze minden részlet)...
    Hogy írjak Kavinsky-ről is: Az ő karaktere határozottan színt vitt a történetbe, mondjuk az nekem megint furcsa volt, hogy az előző könyvben csak egyszer vagy kétszer említették meg, most meg majdnem főszereplő lett... magyarázom ezt azzal, hogy nyár van, több idő van vandálkodásra és másokkal kötözködésre. (Igaz, azt még mindig nem értem, hogy miért hagyta hogy felperzselje őt a sárkány....furcsa egy ember volt...)
    És jaj, de örülök, hogy senki nem homofóbkodik! :D :D

    Rám egyébként furán hatnak a Stiefvater könyvek... mikor olvasom, néha nem értem, hogy miért nem untam még meg (különös, de én néha kimondottan eseménytelennek és unalmasnak érzem a történetet) aztán máskor meg olyan izgi részek vannak benne, például mikor először megjelentek az éjszakai rémek... azt a részt éjjel olvastam a sötétben és azt hittem, nem fogok tudni aludni! Aztán ha kiolvasom a könyvet, többnyire elégedett vagyok és érdekesnek találom. Maggie azért ír csodálatosan, mert vagy olyan témát használ, amiről mások még soha nem írtak (mint ez a sorozat) vagy más színben, új szemszögből dolgoz fel egy ismert, agyonimádott,- használt témát (mint a Shiver sorozat vérfarkasai). Különlegesek a könyvei a nagyszerű szereplők és megragadó, nem mindennapi történetek miatt.

    Nem tudjátok mikor jelenik meg a 'Blue Lily,Lily Blue' ?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Nem tudom, de épp ideje lenne, hogy megjelenjen. Amerikában már tavaly szeptemberben megjelent, szerintem nálunk még idén érkezik, de hogy mikor az rejtély. :(

      Törlés
  6. Én olyan rég olvastam az első két könyvet, hogy egy fontos részletre már nem emlékszek, így meg a harmadikat nem szeretném elkezdeni. Adam és Ronan milyen alkut kötött Cabeswater-rel és mikor?

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...