2014. jan. 31.

Január: Top 3 vámpíros könyv


Korábban említettem egyszer, hogy idén egy új cikksorozatot tervezek. Ez konkrétan úgy fog kinézni, hogy minden hónap utolsó napján jelentetem meg az adott havi posztot. Különböző témákban tervezek toplistákat készíteni és minden hónap utolsó napján közzéteszem ezeket itt az oldalon. Ezek a toplisták az adott témakörbeli kedvenceimet/választottjaimat jelölik egy kis magyarázattal, így például ezekből vehettek ötleteket, hogy jómagam mit ajánlanék nektek, amit szerintem mindenképp olvasnotok kell.
Nem is akarom tovább magyarázni a dolgot, majd meglátjátok minden hónapban, hogy is fog ez kinézni. (Ezek a listák a saját szubjektív véleményem tükröződései, így remélem nem lesz sértődés, sem veszekedés a dologból. Később folyamatosan frissítek, ha netán olvasok valami újat, ami legyőzi a képzeletbeli listámon a most megnevezetteket!)

Januári téma: TOP 3 VÁMPÍROS KÖNYV

1. Anne Rice: Interjú a vámpírral és a teljes Vámpírkrónikák sorozat

Fülszöveg:
Louis, a vámpír kétszáz éve él a földön, kétszáz éve kutatja a vámpírlét titkát – nyughatatlan szelleme a bűntudatlan és az öröklét értelmével viaskodva hajszolja őt mind újabb utakra. Az általa teremtett, varázslatosan gyönyörű vámpírkislánnyal járja be Európát, hogy megtalálja a hozzá hasonlókat, azokat a vámpírokat, akik kapcsolatban állnak a Sátánnal vagy az Istennel; bármivel, ami létük alapja és magyarázata. Tudje-e valaki ezt a titkot? S létezik-e egyáltalán? Vagy pedig együtt kell élni a borzalommal, hogy az öröklét, amelynek ára a szakadatlan gyilkolás, az emberi életek elpusztítása, céltalan és haszontalan? Anne Rice regénye nem egyszerűen horror, bár a vér, rettegés, borzalom sem hiányzik belőle, hanem a lét örök titkát feszegető hátborzongató mese.

Mert vámpíros témában számomra ez az etalon. Tökéletes vámpírmitológia, hihető és imádnivaló karakterek (Lestat és Armand a két kedvenc vámpírom máig!), és mindez sötét, borzongós és egyedi stílusban tálalva.

2. Laurell. K. Hamilton: Bűnös vágyak és a teljes Anita Blake, vámpírvadász sorozat

Fülszöveg:
Olyan világban élünk, ahol a legfelsőbb bíróság döntése alapján a vámpírizmus megengedett. Ahol a halottkeltőnek lenni hétköznapi foglalkozás. Ahol a természetfeletti ügyeket a rendőrség különleges osztaga kezeli. Ahol mindennapos dolog, ha az ember zombikba, vagy patkányemberekbe botlik St. Louis-ban valaki vagy valami gyilkolni kezdi a város legerősebb, leghatalmasabb vámpírjait. A rejtély felderítéséhez a vérszívók kénytelenek külső segítséghez fordulni. Ő Anita Blake. A legdögösebb halottkeltő és vámpírvadász a városban: Azt hitte, már mindent látott, de ez az ügy még neki is okoz meglepetéseket.

Habár jelenleg még csak a második könyvnél tartok, de a vámpíros témában máris a második nagy kedvencem lett. Itt sem csúfolták meg a vámpírmitológiát, itt is sötétek, félelmetesek és ugyanakkor vonzóak a sötétség teremtményei. Itt nem a vámpírok a főszereplők, hanem inkább a rossz fiúk, az ellenség szerepében tetszelegnek.

3. Jeaniene Frost: Félúton a sírhoz és a teljes Cat és Bones vámpírvadász sorozat

Fülszöveg:
Senki sem hisz a vámpírokban. Catherine azonban tudja az igazságot. Anyját egy vámpír erőszakolta meg, ezért bosszúból a félvámpír lány évek óta üldözi az élőhalottakat, hátha egyszer a tettes is horogra akad. Egy nap azonban óvatlanul besétál a vámpír fejvadász csapdájába. Bones az egyik vámpírmester, akit gyilkos horda üldöz, így ajánlatot tesz Catnek; együtt talán legyőzhetik a hordát és felkutathatják Cat apját, de ahhoz a lánynak előbb osztoznia kell Bones sorsában; vámpír harcossá kell válnia.

Az első három könyv BORZALMAS magyar borítóitól eltekintve remek könyvekről beszélhetünk. Habár kicsit felborítják a megszokott és elvárt vámpírmitológiát (pl. A vámpírok szeme zölden világít, miért pont zölden? Ezt sosem értettem. Vagy hogy gyereket tudnak nemzeni, de erre még van is magyarázatuk, így ezt nem rónám fel nagy hibának.), mégse annyira, hogy hiteltelenné és nevetségessé váljon a történet. Ha engem sikerült meggyőzniük, akkor ezen a vámpíros téren nincs gond, az biztos.

És veletek mi a helyzet? Melyek a kedvenc vámpíros könyveitek? Esetleg tudtok olyat ajánlani, amit még nem olvastam, és ami szerintetek tetszene nekem? :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...