2014. jan. 15.

Lauren Kate: Kitaszítva (Kitaszítva 1.)

Fülszöveg:
Van valami fájdalmasan ismerős Daniel Grigoriban.
A rejtélyes és zárkózott fiú azonnal felkelti Luce Price érdeklődését, amint a lány meglátja a Sword & Cross bentlakásos iskolában. Ő az egyetlen jó dolog az intézetben, ahol tilos mobiltelefont használni, a többi diák nehéz eset, és minden mozdulatukat biztonsági kamerák figyelik. Csakhogy Daniel nem akarja, hogy bármi köze legyen Luce-höz, és mindent megtesz, hogy ezt nyilvánvalóvá is tegye a lány számára. De Luce nem képes lemondani róla. Úgy vonzza a fiú, mint az éjjeli pillangókat a tűz fénye, és muszáj kiderítenie, amit Daniel olyan elszántan szeretne titokban tartani…


Az ifjúsági fantasy regények hazánkban is egyre népszerűbbek és az utóbbi évek alatt egyre több és több könyv jelenik meg ebben a műfajban, aminek sokan örülnek. Bevallom én is ezek között az emberek között vagyok. Nem azért mert ezek a regények olyan magasröptűek lennének vagy, mert irodalmi szempontból olyan nagy értéket képviselnének, de nem is ez a céljuk, hanem a fiatalok olvasásra szoktatása. Ennek pedig bőven eleget tesznek – a könnyű téma, az egyszerű nyelvezet és a romantika középpontba való helyezése mind ezt a célt szolgálja. A mostani könyv szintén ezt a kategóriát képviseli.

Lucinda Price gyerekkora óta olyan árnyakat lát maga körül, amit rajta kívül senki más, így szülei azt hiszik valami nincs rendben vele. Terápiára járatták, majd a korábbi iskolájában történt események után, egy különös és problémás fiatalok számára fenntartott bentlakásos iskolába íratják, abban bízva, hogy a lány élete eztán jobbra fordul. Ebben az iskolában ismerkedik meg Luce a hozzá hasonló különös fiatalokkal, akiknek mind van valami rejtegetnivalójuk, és közülük Daniel kelti fel legjobban a lány figyelmét – a fiú, aki valamiért már a legelső pillanattól fogva nagyon ismerősnek tűnik.

A Kitaszítva tipikus és középszerű példája a korábban említett ifjúsági regényeknek, amit manapság szinte futószalagon gyártanak és jelentetnek meg külföldön, és hazánkban úgyszintén. Nincs ezzel semmi baj, hisz ilyen könyvek is kellenek szerintem, engem nem ez zavar, hanem az, hogy az említett könyvek nagy része ugyanazokkal a sablonokkal és klisékkel operál, amitől, ha minél több ilyen típusú könyvet olvas az ember, annál inkább úgy érzi, mintha mindig ugyanazt a könyvet olvasná csak épp más nevekkel. És pontosan ez történik jelen esetben is.

Ott van a kezdetben átlagos női főszereplő, aki titkait rejtegeti, és aki egy teljesen új környezetbe kerül, ahol találkozik egy fiúval, akivel szinte egy pillantás alatt egymásba szeretnek – hogy miért az nem számít. Csak szeretik egymást és kész, nem is ez a lényeg. Persze a fiú titkolózik és nem az, akinek az elején tűnik. Nem hiányozhatnak a nélkülözhetetlen barátok és barátnők, akik könnyű feláldozható modelljei a vége nagy történi csavarnak, és akik csak dísznek vannak ott a két főszereplő mellett. Kapunk egy kis misztikumot a romantika mellé, de erről se lehet még sok mindent megtudni.

A Kitaszítva minden, amit egy sablonos és már jól bejáratott ifjúsági könyvben láttunk ezelőtt. Semmi többet, semmi újat és semmi érdekeset nem mutat, csak talán annak, akinek ez az első könyv, amit életében a kezébe vesz. Persze ezzel nem azt akarom mondani, hogy annyira rossz könyv, mert egyáltalán nem az. Hozza azt a színvonalat, amit egy ilyen könyvnek hoznia kell, de annál többet nem fog nyújtani. Sajnos nekem se nyújtott semmi újdonságot, és olvasás közben végig úgy éreztem mintha mindezt olvastam volna már valahol. Sajnálom, mert a gyönyörű borító valamilyen sötét és borzongató történetet ígért, így kissé keserű szájízzel fejeztem be a könyvet, de sebaj, talán a folytatás jobban sikerült. Egyszer lehet majd folytatom, de ez nem a közeljövőben lesz, az biztos.
UI: Nem lehet meglepetés, de ebből a könyvből is filmet készítenek idén. Engem a film nem érdekel, a könyv se tetszett annyira, a film pedig mindig rosszabb szokott lenni az eredeti műnél.
Bővebb információk a könyvről:
Értékelés: 5/3

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...