2014. máj. 1.

Vámpírakadémia (film)

A történet:
Rose, egy zabolátlan dampyr (félig ember, félig vámpír testőr), akit mora barátnőjével, Lissával együtt szökés közben kapnak el és visznek vissza az eldugott St. Vladimir Akadémiára. A vámpíriskola a mora uralkodói családok és dampyr testőreik számára szolgál oktatóhelyül. Lissa egy mora (halandó vámpír) nemesi család sarja, egy hercegnő, ami miatt folyamatos életveszélyben van. Mindketten az átlagos vámpírdiákok életét próbálják élni, de Lissa különleges mágikus képességei és a mindkettőjüket megkísértő tiltott szerelem nem javít a helyzeten. Az iskola valószínűleg a legrosszabb búvóhely számukra, ezért Rose keményen edz, hogy hivatalosan is Lissa testőre lehessen. Addig is kénytelenek szembenézni a belső és külső támadásokkal, amit a kegyetlen strigák (hallhatatlan vámpírok) jelentenek, akiknek mindent megér, hogy levadásszák a mora trónörököst, Lissát. (Forrás: port.hu)

Tudnom kellett volna, de én még bizakodtam. A Vámpírakadémia film reklám kampánya borzalmasra sikeredett, így már az első poszter, az első előzetes megjelenésekor sokan fanyalogni kezdtek, azon aggódva, hogy kedvenc könyvsorozatukból egy borzalmas, paródia jellegű filmet készítenek. Tényleg borzalmas volt az előzetes, egy gagyi, ostoba vígjátékra hasonlított az egész, de én nem adtam fel a reményt. Bíztam benne, hogy a rossz előzetes, mégis jó filmet hoz, vagy legalábbis nem lesz olyan rossz a film, mint amit az előzetes sugallt. Nos, így a film megnézése után kijelenthetem: igazuk volt azoknak, akik aggódtak, mert ez a film valami borzalmas. A legrosszabb könyvadaptáció, amit valaha láttam. Megértem a kritikusok fanyalgását, és a sok csalódott rajongót, mert a könyv ennél ezerszer jobb volt, és egy igazán érdekes és izgalmas filmet lehetett volna belőle kihozni.

Mi lehetett a gond? Feltehetnénk ezt a kérdést. Szerintem borzalmas volt már alapvetően a film reklámkampánya, itt kezdődtek a gondok. Mondjuk így utólag megértem, hogy miért volt az is szörnyű, mert egy ilyen filmet nem lehetett volna jobban eladni. A Vámpírakadémia nem tudja, hogy mi akart lenni. Vígjáték? Nem, ahhoz próbált komolynak tűnni. Dráma? Nem, ahhoz túlságosan gyerekes és ostoba stílussal operált. Vámpíros film? Nem, azt az egyedi és még sehol sem látott vámpírmitológiát, melyet Richelle Mead olyan jól megálmodott, a film teljesen szétbarmolta. Aki nem olvasta előtte a könyveket az szerintem egy kukkot nem értett belőle, hogy akkor most miért is mások a morák, a damphyrok, a strigák. A film az elején gyorsan ledarálja a rövid bemutatást, de abból egy avatatlan néző semmit nem ért meg. Odadobja nekik a fogalmakat, és kész. Meg kell érteniük, de nem értik. Hogy miért is a damphyrok a morák testőrei? Hogy kik is a strigák pontosan? Hogy a morákat tulajdonképpen miért is kell megvédeni, mikor mindegyiknek van különleges képessége? Ezernyi kérdés, melyre a néző nem kap választ.

Én próbáltam pozitívan hozzáállni ehhez a filmhez, de így utólag örülök neki, hogy a premier idején nem mentem el moziba megnézni, mert én ezért a zagyvaságért semennyi pénzt nem adtam volna ki. Igen, bevallom, online néztem meg angolul, így ennek annyi előnye volt, hogy megkíméltem magam a magyar szinkron borzalmaitól. (Mert hogy a mozikban magyar szinkronnal vetítették, ami úgy hallottam ismét csapnivaló lett.) Senkit nem akarok ettől a filmtől eltántorítani, de ha szeretted a könyvet, akkor inkább nagy ívben kerüld el a filmet, mert a könyvhöz képest egy nagy borzalom. Ha pedig nem ismerted a könyveket ezelőtt, akkor inkább bele se kezdj, mert az égvilágosan semmit nem fogsz érteni. Emellett pedig halálra fogod unni magad.

Igazából nem akarok erről a filmről sokat írni, így röviden lezavarom, hogy mi minden volt benne a rossz. Írhatnám azt, hogy az egész film egy nagy kalap tudjátok mi, de akkor megvádolhatnátok, hogy csak rámondom, hogy rossz, és nem indoklom meg a véleményem. Így röviden azért mégis leírom, hogy nekem mi nem tetszett benne. Borzalmas volt a vágás, és olyan gyorsan süvítettünk végig a történeten, hogy mondom, akik nem olvasták a könyveket, semmit nem értettek belőle. Sok dolgot így is kihagytak, de ez se segített rajta. Nagyon összesűrítették a történetet, kapkodtak, hisz kevés volt a műsoridő (alig másfél órás a film, ez erre nem elég, bőven lehetett volna 2 órás), így gyakorlatilag nem volt lehetőség a karakterek mélyebb bemutatására.


Mindenkit csak úgy odaböktek a vászonra, és senki nem kapott igazi mélységet. Talán Rose-ra fordítottak nagyobb figyelmet, hisz ő a főszereplő, de Lissa, Christian, Dimitri és mindenki más csak egy papírmasé figurának tűnt. A könyves karaktereknek híre sem maradt a vásznon. Senkit nem lehetett megkedvelni, senkivel nem lehetett együtt érezni. A színészi játék egyeseknél iszonyat gyenge volt. Lucy Fry Lissa-ja tényleg borzalmas, semmi köze a könyves törékeny, depressziós, kétségekkel teli félénk lányhoz. Dimitri és Christian lehetettek volna jók, ha több idő jut a karakterek bemutatására és a nézőkkel való megszerettetésére. A két páros közti kémia a nullával egyenlő, és a filmből ki sem derül, hogy akkor most Rose és Dimitri, valamint Lissa és Christina mit is szerettek meg egymásban. Összejönnek random minden magyarázat nélkül, és nekünk éreznünk kellene a vonzódást, a kialakuló szerelmet mindkét esetben, de én nem éreztem semmit. (A Rose és Dimitri "ágyjelenet" a végén pedig valami pocsék volt, nulla kémiával és érzelemmel.)

A film közben végig idegesítettek a gagyi popzenék és a popkulturális utalások, melyeknek semmi helye nem volt egy ilyen kaliberű vámpíros filmben. (Értem én, hogy reklám meg minden, de hogy jön ide a Facebook, az Iphone meg a többi?!) Az akciójelenetek nagy része szánalmasan koreografált, talán a végén lévő tetszett valamennyire.  Ez a film szerintem minden téren megbukott. Mint vámpíros film egy borzalom és érthetetlen az avatatlan nézőknek, az akciók gyengék, az érzelmek és a párosok közötti kémia a nullával egyenlő, a karakterábrázolás felületes és nem elég mély, hogy általa szerethetővé váljanak a karakterek.

Igazából két dolog tetszett ebben a filmben, és ezért kapja a két pontot, mert ennél többet nem érdemel. A film egyetlen mozzanata, amit sikeresen adaptáltak a vászonra, a Rose és Lissa közti mély barátság. A szoros kapcsolatuk számomra átjött. A filmben is érezni lehetett mennyire szeretik egymást, mennyire fontosak egymásnak. A barátság előtérbe helyezése a könyvben központi elem, így örültem annak, hogy itt is átjött ez mennyire fontos. A másik, ami tetszett... pontosabban aki tetszett, az pedig Mason és az őt megformáló színész, Cameron Monaghan. Én csak nála láttam valami igazán értékelhető színészi alakítást, pedig nem volt könnyű dolga, mert az amúgy is kevés könyves szerepét, a filmben még jobban megkurtították. Mindenesetre sikeresen átadta Mason aranyos jellemét, és érezni lehetett mennyire odavan Rose-ért. Mellesleg Cameron Monaghan tök helyes volt ebben a filmben, mintha csak rászabták volna Mason karakterét. Szerintem ő volt a legtökéletesebb casting döntés. (Jó, azt még megjegyzem, hogy Dimitri és Christian szintén helyesek voltak, de a karakterek elrontása mellett, a jó külső nem elég ahhoz, hogy értékelni tudjam őket.)

Ez egy borzalmas film, nem tudok sajnos mást mondani, és csak erős idegzetűeknek ajánlom. Gyenge volt a bevétel Amerikában és nagyon úgy tűnik, hogy nem lesz folytatás. Ha az is ilyen lett volna, akkor inkább ne is legyen. Ha mégis a folytatás mellett döntenek, akkor iszonyat gyorsan cseréljék le a rendezőt, a forgatókönyvírót, és olyan személyt bízzanak meg a film elkészítésével, aki ismeri és jól át tudja adni az alapanyagot.
Értékelés: 10/2

Előzetes:

3 megjegyzés:

  1. Nem olvastam az értékelésed, csak a pontszámot lestem meg. Komolyan ennyire rossz? Tegnap csak belepislantottam, de már láttam hogy problémás mozizásom lesz... azért még reménykedek, de az értékelésed kicsit megdöbbentett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Ez egy borzalmas film volt, legalábbis szerintem, még szerencse, hogy nem moziban néztem meg. Nem tudom neked tetszeni fog-e vagy sem, de majd meglesem a véleményed, ha írsz róla. :)

      Törlés
    2. Úgy gondoltam ma este megnézem, de lehet inkább befejezek egy könyvet. Pedig annyira vártam... na, azért még nem ásom el a mai filmnézést. :) Természetesen írok róla. :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...