2014. máj. 4.

Gayle Forman: Ha maradnék (Ha maradnék 1.)

Fülszöveg:
És te hogyan döntenél?
Képzeld el, hogy mindened megvan, amiről csak egy lány álmodhat. A szüleid jó fejek, mindig megértenek és melletted állnak. Az öcséd a legédesebb kiskölyök a világon. A város legígéretesebb rockbandájának frontemberével jársz, aki nem elég, hogy eredeti és különleges, de imád is téged. A zenei tehetséged szélesre tárta előtted a világ kapuit.
Képzeld el, hogy aznap, mikor leesik az első hó, mindezt elveszítheted.
Amikor életedben először kell komoly döntést hoznod, nem áll melletted senki, akitől segítséget remélhetnél. Élet és halál között kell választanod. Az életed soha nem lehet olyan, mint amilyennek ismerted. A halálról semmit sem tudsz.
Te mit tennél? Harcolnál vagy feladnád? Mennél vagy maradnál?


Nem hallottam ezelőtt erről a könyvről. Filmet készítenek belőle, vagyis már elkészítették és Amerikában augusztusban lesz a premier, és mivel az előzetes felkeltette az érdeklődésemet, így gondoltam elolvasom a könyvet. Most épp jól jött egy egyszerű realista könyv, amilyet már kifejezetten régen olvastam. Nem valami terjengős olvasmány, egy nagy alap kivégeztem, aminek nem csak a rövidsége az oka, hanem az is, hogy nagyon tetszett.

A történet nem valami bonyolult, és ha a fülszövegből esetleg nem lenne mindenkinek világos, akkor itt a lényeg: Mia egy tehetséges fiatal csellista, akit támogatnak a szülei, aki éppen a Julliardra felvételizik. Van egy helyes és szeretnivaló barátja, Adam, aki bármit megtenne érte. Van egy legjobb barátnője, Kim, és egy szerető családja, akikkel remek a kapcsolata. Vagyis mindene meg van az életben, amire csak vágyhat. Ám egy napon minden szertefoszlik, mikor a család autóbalesetet szenved. Mia kómába kerül, és szellemként a földön marad két világ között, miközben el kell döntenie, hogy mihez kezdjen az életével. Adja fel, és lépjen tovább a családjához, akik életüket vesztették a balesetben, vagy pedig harcoljon és éljen tovább, azokért, akik várnak rá.

Nem a történet fontos ebben a könyvben, és szerencsére nem egy szerelmes regényről van szó. Tudom, tudom... ha megnézitek az előzetest, akkor azt fogjátok gondolni, hogy Mia és Adam szerelme a lényeg, (én is ezt hittem, ezért kicsit féltem a könyvtől) de mégsem ez történik. Ez nem egy tragikus szerelmi történet, hanem egy lányról szól, akinek élete legnehezebb döntését kell meghoznia, amiben senki más nem segíthet neki, amiben senkire sem támaszkodhat. A könyv gyakorlatilag egy nap alatt játszódik, kora reggel van a baleset és másnap reggelig Mia-t próbálják megmenteni a kórházban, és közben a lány visszaemlékszik az élete legmeghatározóbb, és talán legszebb emlékeire, melyek a szeretteivel kapcsolatosak. Bemutatja nekünk a családját, a szüleit és az öccsét, akiket mindenkinél jobban szeretett, és akiket elvesztett a balesetben, megismerhetjük a nagyszüleit, a legjobb barátnőjét, Kimet, és persze Adamet, valamint a kapcsolatuk kialakulását. Továbbá kiderül, hogy Mia mennyire zenebolond, hogy a zene milyen fontos szerepet tölt be az életében.


A könyv több dologról szól egyszerre. Egyrészt megmutatja, hogy bárkivel történhetnek tragédiák teljesen váratlanul, és hogy ezeket milyen nehéz feldolgozni. Szól a gyászról, a halál elfogadásáról, és arról, hogy ki hogyan dolgozza fel ezt. Szól arról, hogy a szép az élet és amíg lehet élvezni kell. Szól a család, a barátság, a szerelem fontosságáról, melyek egy ember életének meghatározó elemei. És persze szól a felnőtté válásról. Mia élete legnehezebb döntésére kényszerül, és a tragédia miatt kénytelen felnőni és felnőttként gondolkozni. Mivel tesz jót magának és a körülötte lévőknek? Ha meghal vagy ha küzd és életben marad? Melyik a könnyebb és melyik a nehezebb döntés? Egyik sem egyértelmű, és Mia se tudja, hogy melyikkel járna jobban. A könyv tele van szép gondolatokkal az életről, gyönyörű hasonlatok és leírások követik egymást, ami szintén csak növelte a könyv színvonalát a szememben.

A könyv vége nyitott, és elsőnek még én sem értettem, hogy akkor most mi van... és hogy mit választott Mia, de aztán mikor másodjára elolvastam újra a végét, akkor teljesen nyilvánvalóvá vált. (Meg mert elolvastam a második könyv fülszövegét, ami aztán teljesen spoileres, így ha ti nem akarjátok előre megtudni a lényeget, akkor inkább ne tegyetek úgy, mint én:) Remek és elgondolkodtató könyv volt, és várom a filmet, habár van egy olyan félelmem vele kapcsolatban, hogy egy szerelmes giccsparádét faragnak belőle, és elveszti a történet az igazi mondanivalóját, de ne legyen igazam.

További információk a könyvről:
http://moly.hu/konyvek/gayle-forman-ha-maradnek
Értékelés: 5/5

Bónuszként gondoltam a végére kirakom a film előzetesét, hátha valaki másnak is felkelti az érdeklődését ez a remek történet. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...