2014. máj. 29.

Dan Wells: Töredékek (Részlegesek 2.)

Fülszöveg:
Kira Walker megtalálta az RM vírus gyógymódját, de az emberek és a Részlegesek túléléséért vívott küzdelem még csak a kezdeténél tart. East Meadow-t elhagyván Kira kétségbeesetten próbálja kideríteni, hogy kicsoda is ő valójában. Nem lehet véletlen egybeesés, hogy az RM gyógymódja maguknak a Részlegeseknek a vérében található – ez nyilván valami nagyobb terv része, amelyben Kirának is szerepet szántak, és amely mindkét fajt megmenthetné. Kirához útja során többen csatlakoznak, köztük Samm, a Részleges is. De vajon megbízhat-e bennük? Ezalatt Long Islanden az emberiség utolsó képviselői felkészülnek a Részlegesek elleni háborúra, és Marcus tudja, az egyetlen reményük, hogy kitartsanak Kira visszatéréséig. Ám a lány útja hosszadalmas a posztapokaliptikus Amerika pusztaságán keresztül, és közben mindkettejük számára fokozatosan kiderül, hogy legnagyobb ellenségük létezéséről eddig nem is tudtak. A lélegzetelállító Részlegesek trilógia második része az emberiség utolsó előtti órájának krónikája. Utazás az ismeretlenbe, amely során fel kell fedeznünk hogyan élhetjük túl – és ami még fontosabb, hogy mi indokolná megmaradásunkat a Földön.

Dan Wells Részlegesek trilógiájának első része, a Részben ember egy megkapó olvasmány volt számomra, izgalmas, kalandos, rejtélyes és egyben elgondolkodtató, mely kényes és morális problémákat feszegetett. Egy poszt-apokaliptikus világba kalauzolja el az olvasókat, ahol az emberiség nagy része kihalt a Részlegesekkel, a mesterségesen előállított szuperkatonákkal, vívott háborúban és az akkor eleresztett RM vírus miatt a megmaradt emberek képtelenek életképes csecsemőket a világra hozni. A téma, a stílus és a történet egyből megtetszett, így nem volt kérdés, hogy nagyon várom a folytatást.

Pár hónapja jelent meg a trilógia második kötete, a Töredékek, de én csak most jutottam el odáig, hogy olvasni tudjam. Nem a lelkesedés hiánya volt a hónapos késedelem oka, hanem csak most tudtam beszerezni a könyvet, így rögtön nekikezdtem a folytatásnak. A történet ott veszi fel a fonalat, ahol az első könyv abbamaradt és így az elején rögtön kijelenthetem, hogy a Töredékek méltó folytatása az előző résznek.

Két szálon fut a cselekmény, és mindkettő indokolt és érdekes a maga módján. Én mindkét szálat érdeklődve olvastam, és be kell vallanom végig izgultam az egész könyvet. Az előző könyv végén Kira elindult, hogy kiderítse, mit jelenthet Nandinta üzenete, hogy rájöjjön ki is ő valójában, és hogy megtalálja az RM gyógymódját és a Részlegesek lejárati idejének az ellenszerét. Az egyik történetszál Kira útját mutatja be, mely Long Island-től, Chicago-n át egészen Denverig tart. Kira, Afa, Samm és Heron hosszú utat tesznek meg, átszelik Észak-Amerikát, miközben meg kell küzdeniük egymással, az ellenséggel és a szélsőséges környezeti elemekkel.

A másik történetszál Marcus és a szigeten maradt többi ember életét mutatja be, és ez legalább olyan izgalmas, mint Kira útja. A Részlegesekkel vívott háború nagyobb lendülettel halad előre, mint évek óta bármikor, és Dr. Morgan vezetésével a Részleges katonák megszállják Long Island-et és elfognak minden egyes embert. Dr. Morgan célja, hogy megtalálja Kira-t és Nandinta-t, akik kulcsfontosságú elemek a Részlegesek lejárati idejének megfejtésében, és ezért bármit hajlandó megtenni. De mint azt korábban megtudhattuk a Részlegesek se egységesek, több frakcióra szakadtak, és még ők is háborúznak egymással. Marcus sokkal fontosabb szerepet tölt be most a történet folyamán, mint korábban, és olyan utat jár be, amitől még én is egészen megkedveltem.

A trilógia második könyve szerencsére nem esik bele a szokásos „átvezető könyv” csapdájába, és ha őszinte akarok lenni, akkor nekem egy kicsit jobban tetszett, mint az első kötet. Egyrészt hosszabb, kalandosabb és izgalmasabb a történet, a karakterek nagy utat tettek meg, főleg Kira és Marcus, és mindegyikük fejlődött/változott a maga módján. Rengeteg titok derült ki, melyek fényében sokkal érthetőbbé válik a történet, megtudjuk kicsoda Kira, hogy pontosan mi is az RM és a Részlegesek lejárati idejének gyógymódja. Megismerjük a Trösztöt és azok tudósait, akik tulajdonképpen az egész Részleges háború kirobbanásáért felelősek.

A történetre nem lehet panaszom, a váltott nézőpontos E/3-es történetmesélés javára vált a könyvnek, és nem csak Kira és Marcus gondolataiba, de még Samm vagy épp Ariel fejébe is beláthatunk egy pillanatra. Néhány dologra megkaptuk a magyarázatot, néhányra nem, így még épp elég titok maradt az utolsó könyvre. A remek történet mellett a karakterfejlődés leírása és ennek levezetése ugyancsak nagyon tetszett, főleg Kira „énkeresése” és belső jellemfejlődése emelkedett ki a többi közül. Nem tudja, hogy kicsoda ő, és nem tudja kikhez legyen hűséges, végig ingadozik az emberek és a Részlegesek között, de a háború úgy tűnik elkerülhetetlen, így lassan neki is döntenie kell. Kira jót akar mindenkinek, mégis jó szándéka ellenére sokszor hibázik, így még nehezebb helyzetbe kerül. Végül nehéz döntést kell hoznia, amivel csakis önmagát keveri veszélybe. A végén nem hagyhatom ki, hogy külön örültem annak, hogy a nyomasztó, világvége, háborús hangulat maradt a döntő, és habár kezdett kialakulni egy kis szerelmi szál, de ez szerencsére nem ment a történet rovására. A Kira és Samm közt kialakuló romantikus kapcsolat éppen annyira volt hangsúlyos, amennyire ez egy ilyen történetben még nem zavaró.

A Töredékek remek folytatása az első résznek, és ahhoz képest, hogy egy trilógia középső része nem esett az „átvezető könyvek” csapdájába. A történet izgalmas, a karakterek fejlődését és tipródását öröm nézni, hiszen mindenki nagy utat jár be és közben nehéz döntéseket kell hozniuk. A hangulat még mindig komor és kiélezett, a háború egyre nyilvánvalóbb, és a könyv vége miatt nagyon érdekel a befejező, harmadik könyv, amit remélem, minél hamarabb olvashatunk majd magyarul. Az biztos, hogy Dan Wells nevét megjegyeztem magamnak, és eztán majd a többi könyvét is el fogom olvasni.

További információk a könyvről:
Értékelés: 5/5*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...