2014. máj. 31.

Május: TOP 5 romantikus könyv


Sokáig gondolkoztam azon, hogy írjak-e erről a kategóriáról. Egyrészt nagyon kevés szimplán csak romantikus könyvet olvasok, másrészt pedig azok közül se tetszik mindegyik. Ennek egyszerű oka van: nem bírom a hétköznapi romantikus történeteket, nekem annyi nem elég egy könyvhöz, hogy egy fiú és egy lány 300 oldalon keresztül kerülgeti egymást. Ennél több kell, valami egyedi, valami megkapó, érdekes karakterek, különleges környezet - bármi, amitől az előbbinél több lesz. Bármi, ami fent tartja az érdeklődésemet a könyv irányába. Végül sikerült összeszednem egy ötös listát, és mindenféle túlzás nélkül kijelenthetem, hogy ez az öt könyv tényleg megérdemli, hogy minél több ember ismerkedjen meg velük. Romantika szerelmesei, én ezeket a könyveket ajánlom nektek. :)

Korábbi toplistáim ITT tekinthetők meg.

Májusi téma: TOP 5 ROMANTIKUS KÖNYV

1. Philippa Gregory: A másik Boleyn lány

Fülszöveg:
A romantikus történelmi szerelmes regényeiről ismert szerző első magyar nyelven megjelenő regénye VIII. Henrik udvarába kalauzolja el az olvasókat. A fiatal király erőtől, tettvágytól duzzadó férfi, ám asszonya, Aragóniai Katalin nem tud életképes fiúnak életet adni. Henrik türelmetlenül áhítja a fiú örököst, s mivel Katalin nem képes eme vágyát beteljesíteni, figyelme a fiatal udvarhölgyek felé fordul. A helyzetet kihasználva, a Boleyn család mindent elkövet, hogy Henrik szeme a már férjezett Maryn (a kevéssé ismert másik Boleyn lányon, Anna húgán) akadjon meg. Mary végül is szerelmes lesz Henrikbe, az erős, hatalmas férfit látja Anglia legnagyobb emberében, a királyban. S bár vígan lovagolnak, vadásznak, táncolnak s szeretkeznek, Mary úgy érzi, becsapta és ő maga is megalázta szeretett királynéját, Katalint. Ez a lelkiismeret-furdalás aztán örökre ott marad szívében. Időközben az addig a francia udvarban nevelkedő Anna is hazatér.

Jómagam a Tudor dinasztia uralkodásának lelkes rajongója vagyok, szinte mindent tudok róluk, VIII. Henrikről, a feleségeiről és a gyerekeiről, így ennek fényében nem meglepő kijelentenem, hogy egyik kedvenc olvasmányom A másik Boleyn lány című könyv. Történelmi romantikus, és abból egy kifejezetten remek darab, főszereplői a két Boleyn lány, Mary, aki Henrik szeretője lesz, és Anna, aki pedig Henrik második felesége és királynéja. 

2. Simone Elkeles: Tökéletes kémia

Fülszöveg:
Chicagó külvárosában, a Fairfield gimiben mindenki tudja, hogy a kerület északi és déli negyedeiben élők között kibékíthetetlen ellentétek húzódnak. Így amikor a pomponlányok csapatkapitánya, Brittany Ellis mellé Alex Fuentest, egy helyi bűnbanda tagját osztják be tanulópárnak kémiaórán, az eredmény borítékolható: ezek ketten robbanékony egyveleget képeznek.
A fiatalok egyike sem számol azonban egy meglepő kémiai reakcióval: a szerelemmel.
Vajon sikerül-e legyőzniük saját előítéleteiket és családjuk, barátaik ellenszenvét a másik iránt? Sikerülhet-e a látszólag lehetetlen?


A második és a harmadik helyre került könyvek közül nehezen döntöttem el, hogy melyiké legyen az előkelőbb hely, de végül egy kicsivel a Tökéletes kémia győzedelmeskedett a Csillagainkban a hiba felett. A tökéletes szőke lány és a mexikói rossz fiú történetét szerintem keveseknek kell bemutatni, engem is azonnal levett a lábamról, pedig nekem aztán nagyon ritkán tetszenek az ilyen típusú történetek.

3. John Green: Csillagainkban a hiba

Fülszöveg:
A rákellenes csodagyógyszer összezsugorítja a tumort, és biztosít még néhány évet Hazelnek, ám ő így is folyamatosan a végső stádiumban van, és a diagnózisában már megírták az élete utolsó fejezetét. De amikor a támaszcsoportban megjelenő, isteni Augustus Waters képében bekövetkezik a nem várt fordulat, Hazel történetét is át kell írni…
„A csillagainkban a hiba” – John Green eddigi legambiciózusabb és legfájdalmasabb, mélyenszántó, vakmerő, pimasz és kíméletlen műve, lélegzetelállító felfedezőút az élet és a szerelem kacagtató, vérpezsdítő és tragikus birodalmában.


Az utóbbi évek egyik legnagyobb sikere John Green legújabb könyve, ami méltán lett híres és közkedvelt. A könyv megható és kedves olvasmány egyszerre, reméljük a film is nézhető lesz, és nem rontják el teljesen. Ne tévesszen meg senkit a fülszöveg, a történet nem a rákról szól, hanem két halálos beteg fiatal szerelmi története. Nem is akar több lenni, itt nem a betegségen van a hangsúly, hanem egy gyönyörű és aranyos tiniszerelem bontakozik ki a lapokon.

4. Arthur Golden: Egy gésa emlékiratai

Fülszöveg:
Elbűvölő, lélegzetelállító történet egy titokzatos világról, amely egy letűnt kultúra rejtelmeibe, egy japán gésa életébe enged bepillantani. A történet egy szegény halászfaluból elkerülő 9 éves, kék szemű kislányról szól, akit eladnak egy gésa házba. A hű önéletrajzi leírásból tanúi lehetünk élete átalakulásának, miközben beletanul a gésák szigorú művészetébe, ahol a szerelem csak illúzió, ahol a szüzesség a legmagasabb áron kel el, ahol a nő feladata, hogy szolgáljon és tudásával elbűvölje a befolyásos férfiakat. Átélhetjük a háború okozta változást, amely egy új életforma kialakítására kényszeríti a gésákat, nem hoz szabadságot csak kétségbeesést és vívódást.

Először a filmet láttam, utána a könyvet olvastam, és mindkettő remek. Az első sikeres könyv, ami a titokzatos japán kultúra rejtelmeibe kalauzolja el az olvasót egy volt gésa szemén keresztül. Sajuri története komoly, megrázó és néha kegyetlen, mégis egy lebilincselő kaland, ami bebizonyítja, hogy még a legkilátástalanabb és legszörnyűbb helyzetben is meg lehet találni a boldogságot.

5. Stephanie Perkins: Anna és a francia csók

Fülszöveg:
Anna nagy várakozással tekint végzős évének kezdete elé atlantai középiskolájában, ahol van egy remek munkája, egy hűséges legjobb barátnője, és egy alakulófélben levő, ígéretesnek tűnő kapcsolata. Így aztán eléggé elkeseredik amiatt, hogy Párizsba kell költöznie egy bentlakásos iskolába – egészen addig, amíg ott nem találkozik Étienne St. Clairrel, aki okos, sármos, gyönyörű, szóval tökéletes… lenne, ha nem volna foglalt. De a Fények Városában a vágyak valahogy mindig utat törnek maguknak. Vajon a szerelmes majdnem-ek éve a hőn óhajtott francia csókkal ér véget? Stephanie Perkins a romantikus feszültséget mindvégig sistergőn, a vonzalmat pedig magas hőfokon tartja debütáló regényében, amely garantáltan megbizserget minket a fejünk búbjától a lábujjainkig és megolvasztja a szívünket.

Igazából nem tudom megmondani, miért tetszett annyira a könyv, de valamiért szívesen olvastam ezt az egyébként átlagos, néha klisés, de mégis szerethető történetet. Anna és Etienne annyira aranyosak együtt, hogy ki ne szurkolna nekik, és habár néha a bénázásaiktól a falra tudtam volna mászni, mégis, minden romantikára szomjazó fiatalnak szívből ajánlom ezt a vicces, szórakoztató és fiatalos történetet.

Ezek voltak az én kedvenc romantikus könyveim. Nektek melyik a kedvencetek? Mit tudnátok még nekem ajánlani? :)

1 megjegyzés:

  1. Koszonom az ajanlast! :) A tokeletes kemian amugy is gondolkodtam mar, most adtal hozza meg egy pluszt.
    Nekem a "Szinjatek" tetszett, pedig en is inkabb elonyben reszesitem azokat a torteneteket, ahol valami plusz is van, nemcsak romantikus szal... Ezen kivul me'g a "Jane vekony jegen tancol" c. konyv is tetszett, kellemes humora es stilusa van. Ha erdekel, irtam ezekrol a blogomon is egy-egy rovid ertekelest:
    http://konyv-sarok.blogspot.com/2014/01/szinjatek.html
    http://konyv-sarok.blogspot.com/2013/10/jane-vekony-jegen-tancol.html

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...