2014. máj. 23.

The Originals (A sötétség kora) 1. évad összegzés


Ez az a sorozat, amitől a backdoor pilot óta ódzkodtam, és ennek egyszerű oka van. A pilot borzalmas volt, és az újraírott pilot se javított a helyzeten. Aki nem ismerné a sorozatot, annak itt egy kis bevezető információ. A Vámpírnaplókról már mindenki hallott valamit biztosan. Nos, a The Originals a Vámpírnaplók spin-off sorozata, melynek a főszereplői a Vámpírnaplókban megismert Ősi Vámpírcsalád, mármint annak még életben maradt tagjai. A készítők ugyanazok, így semmi újdonságot ne várjunk. Szerintem az Ősök igenis megérdemeltek egy saját sorozatot, csak az a probléma, hogy annyival sokkal jobbat és többet ki lehetett volna belőlük hozni, hogy fáj az a sok elvesztegetett lehetőség.

Az Ősök története ott kezdődik, mikor Klaust visszacsalja egy boszorkány New Orleansba, a városba, amit ő és testvérei építettek fel sok évvel ezelőtt, de akkor el kellett hagyniuk. New Orleanst most Klaus fogadott fia, Marcel és annak vámpírjai uralják, és Klaus célul tűzi ki maga elé, hogy visszaszerzi a várost és annak vezető pozícióját, amit korábban elvettek tőle. A boszorkányok Klaus és bátyja, Elijah segítségét kérik Marcel ellen, és Klaust gyermekével és annak anyjával, Hayley-vel zsarolják. Elijah és Rebekah Klaus meg nem született gyermekében látják az esélyt, amivel talán ismét normális család lehetnek, és amivel talán sikerül megváltaniuk Klaus gonosz természetét.


A történetről legyen elég ennyi, és annyit talán elárulhatok, hogy később jelentősen megváltoznak az erőviszonyok, hiszen a vámpírok, boszorkányok és szellemek után a vérfarkasok is felbukkannak, tehát lesz itt mindenfajta természetfeletti lény, minden, amit korábban a Vámpírnaplókban ugyancsak láthattunk. Legnagyobb problémám a sorozattal, hogy nem értem ki volt az az elmebeteg, aki kitalálta ezt a hibridgyerek témát. Ez az egyetlen, amit máig képtelen vagyok megemészteni. Klaust én egyszerűen képtelen vagyok elképzelni szerető apaként, valahogy nem él előttem a kép, hogy majd ő valamikor gyereket nevel. (Persze nagyon úgy tűnik, hogy nem is fog, de akkor meg mi értelme volt a gyereknek, ha most minimum 10 évig a színét se látjuk, hisz lepasszolták őt, hogy meg tudják védeni az ellenségeiktől. Remélem ez a hibridgyerek olyan "Twilightosan" gyorsan növekszik majd, mert amúgy nem sok értelmét látom a szerepének. A CW sorozatokban nem szoktak gyereket nevelni, hisz az senkit se köt le, ahogy 22 részen át gyerekeket pelenkáznak a szülők, vagyis bízzunk benne, hogy a kicsi Hope gyorsan megnő és akkor valamilyen érdekes karakter lesz belőle.)

Ha viszont eltekintek a hibridgyerek témától és minden ezzel kapcsolatos ellenérzésemtől és kételyemtől, akkor nyugodtan kijelenthetem, hogy a The Originals egy roppantul szerethető és izgalmas sorozat. Nem tökéletes, hisz semmi sem az, de egészen megszerettem, pedig nem hittem volna, hogy ez fog történni. Imádom a három Ősi Vámpírt, mindegyik érdekes és komplex karakter, és itt még jobban elmélyítették a karaktereiket és az egymással való kapcsolatukat. Klaus még mindig gonosz, agresszív, öntelt és hihetetlen önző, Elijah még mindig szeretnivaló, becsületes, erős, ugyanakkor néha ugyanolyan kegyetlen, mint az öccse, Rebekah meg a lány, aki több mint ezer év után se volt képes megtalálni a maga boldogságát és szabadságát. Az évad folyamán a testvérek közötti dinamika, az ellentétek és szövetségek mindig alakultak, hogy pozitív, hol negatív irányba, de a testvéri kapcsolat megmaradt. Hisz a sok rossz, a sok veszekedés és nézeteltérés ellenére se képesek véglegesen meggyűlölni egymást. "Örökkön örökké együtt!" - ahogy ezer éve megfogadták egymásnak. Külön tetszik a sorozatban, hogy itt nem a szerelmi nyűglődésen, hanem a családon van a hangsúly, és remélem ez így is marad a jövőben.


Szerintem azon senki se lepődik meg, ha azt mondom, hogy nekem hiányzik az Ősi Család többi tagja, egyiket se kellett volna ilyen hamar megölni, hisz bennük is annyi potenciált láttam. Engem kifejezetten érdekelt volna Finn és Kol, sőt még a szüleik, az apjuk Mikael, és az anyjuk Esther is. Szerencsére (vagy épp nem?!) Mikaelt úgy tűnik nem kell mostantól nélkülöznünk, hiszen az évad végére Davina feltámasztotta. Én imádtam a Vámpírnaplókban Mikael karakterét és sajnáltam, hogy olyan hamar kiírták a sorozatból, és remélem itt sokáig fog maradni. Mellesleg Sebastian Roche remek színész és valahogy olyan jól áll neki ez a könyörtelen és hideg apafigura.

Szerencsétlenségemre a sorozat nem csak az Ősökről szól, és azért írtam, hogy szerencsétlenségemre, mert rajtuk kívül a többiek nem annyira szerethetőek és érdekesek. Marcel még lehetne az, sőt, ha őszinte akarok lenni, akkor én csípem őt valamennyire, de főképp a közte és Klaus között lévő apa-fia kapcsolat miatt. Mint karakter önmagában nem egy nagy dolog, és ha nem lenne Klaus fogadott fia, akkor talán nem kedvelném annyira. Hayley-t én súlytalannak érzem, de talán csak azért lett ilyen lapos a karaktere, mert a terhessége miatt nem nagyon vehetett részt az akciókban. Mindenesetre a közte és Elijah között bimbódzó szerelmi szál eddig egészen aranyos, és engem lepett meg a legjobban, de még én is szurkolok nekik. (Sokkal jobb, mint az Elijah és Katherine szál volt korábban!) A boszorkányok legtöbbször csak idegesítettek, a farkasokról olyan sokat még nem tudunk, hogy véleményt formálhassak róluk, a halandó Cami és a nagybátyja pedig valamiért kifejezetten irritál. Ők ketten a sorozat leggyengébb elemei, és engem cseppet sem zavarna, ha Cami meghalna, vagy eltűnne a sorozatból.


A The Originals egy igazán élvezhető sorozat, és a Vámpírnaplók unalmassága és "szerelmi háromszöges bénázása" után kifejezetten üdítően ható izgalmas, sötét, borzongató, ugyanakkor összetett történetet mutatott be az első évadban. (A hibridgyereket kivéve, amit én mindig próbálok elfelejteni.) Középpontban a család fontossága, a testvéri kapcsolat, a hatalmi harcok és rengeteg vér... hiszen azért ez mégis csak egy vámpíros sorozat, és azok közül egy igazán jól sikerült darab. Mielőtt valaki elkezdené a The Originalst, ajánlatos megnézni a a Vámpírnaplókat is, hiszen ott ismerjük meg először az Ősi Családot, ott derül ki róluk elsőnek sok minden (főleg a 3. és 4. évadban), de a The Originals akár önmagában is élvezhető. (Persze így pár dolgot nem lehet érteni, de ezek nem lényegesek annyira, hogy zavaróak legyenek.) Az első évad 22 részes volt, és jövőre érkezik a második évad, amit szerintem hetente fogok nézni, mert annyira megszerettem, hogy kíváncsi vagyok rá. (Az első évadot csak most daráltam le az évad végén, mert előtte annyira nem érdekelt.)

Értékelés: 10/7 (A három pont mínusz a hibridgyerek, a boszorkányok és Cami miatt.)

1. évad előzetes:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...