2013. aug. 30.

Dan Wells: Részben ember (Részlegesek 1.)

A történet:
Az emberi faj a teljes megsemmisülés szélén áll, miután a Részlegesekkel – az emberekhez megtévesztésig hasonlító, ám mesterségesen előállított szerves lényekkel – folytatott háború megtizedelte a népességet. Az ott bevetett RM nevű vírus néhány tízezerre redukálta a túlélők számát, akik Long Islanden rendezkedtek be, míg a Részlegesek rejtélyes módon visszavonultak. Bármikor lecsaphatnak újra, de ennél is sürgetőbb probléma, hogy egy évtizede nem született az RM-re immúnis csecsemő. Kira, egy tizenhat éves orvostanhallgató a saját bőrén tapasztalja meg, ahogy az RM miatt az emberiség maradéka lassan kipusztul, miközben a kötelező terhességi törvény a polgárháború szélére sodorja őket. Kira nem hajlandó tétlenül nézni az eseményeket, mindent elkövet, hogy megtalálja a vírus gyógymódját. Erőfeszítései közben döbben rá: mind az emberiség, mind a Részlegesek túlélése azon múlik, sikerül-e felfednie a két faj közötti kapcsolatot – amelyet az emberiség vagy elfelejtett, vagy soha nem is tudott róla.

Újabb disztópia, de szerencsére most egy igazán jól sikerült darabot fogtam ki magamnak a nagy választékból, és ennek kifejezetten örülök. Régen nem olvastam már ilyen jó disztópiát, és ha mondhatok ilyet akkor szerintem ennek van az egyik legjobban felépített és átgondolt háttérvilága. Nem olvastam ezelőtt Den Wellstől, de ez a pasi tud valamit, mert nagyon élveztem a könyvet, izgalmas volt és fordulatos, általam még nem olvasott dolgot vetett fel alap szituációnak/problémának, így nem kellett ugyanazokkal a klissékkel újra és újra megszenvednem, hanem egy egyedi történetet kaptam, ami igen nehéz és szinte már morális problémákat feszeget, méghozzá nagyon őszinte módon. A korábbi világ elpusztult és az emberiség nagy része, több mint 90%-a kipusztult a háborúban, amit a Részlegesekkel vívtak. Akkor elszabadult egy rejtélyes vírus, aminek hatására egyik csecsemő se éli túl a születését követő napokat, így lassan kifogyóban van a társadalom és ha nem születik új generáció, akkor a megmaradt emberek évek múltán végleg kihalhatnak.

Már a könyv alap története is igen rettenetes és szörnyű világot ír le, alig maradt pár tízezer ember, nincsenek gyermekek, a legfiatalabb fiú, aki még nem halt bele a vírusba 11 éves, a csecsemők sorra halnak meg egymás után, és mindenki a vírustól retteg. Közben persze, hogy a helyzet ne legyen egyszerű a kormány, vagyis a Szenátus, úgy akarja megoldani a gyermek gondot, hogy minden 18 éves nőt a szülésre kötelez, ha minél többen szülnek, akkor minél több kisbaba lesz és akkor nagyobb az esélye, hogy egyszer sikerül megtalálni a vírus elleni gyógymódot. De mivel telnek az évek, már 11 év telt el a háború vége óta, és csak nem tudtak megoldást találni a gondra, így egyre lejjebb viszik a szülési korhatárt és már a 16 éves lányokat is erre akarják kényszeríteni... mégpedig a hazájuk megmentésének ürügyén. Igazából ebben látom a könyv egyik legszörnyűbb momentumát, értem én, hogy meg akarják találni a vírus ellenszerét és valahogy megmenteni az emberiséget, de ezt nem úgy kellene elérni, hogy már 16 éves lányokat a szülésre köteleznek. A Szenátus úgy bánik a nőkkel, mint szimpla tenyészkancákkal, az emberi jogaikat teljesen a porba tiporják, elveszik tőlük a szabad döntés és élet lehetőségét, és gyakorlatilag rájuk kényszerítik a szülést.

Persze nem mindenki ért egyet a Szenátus helyzet kezelő gyakorlatával és törvényeivel, így a megmaradt emberiség sem egységes, a Hang kiáll a Szenátus törvényei ellen, szerintük nem a születésszabályozással kellene a gondokat kezelni. Aztán rajtuk kívül még ott vannak a Részlegesek, vagyis azok az emberi képre mesterségesen megteremtett gépek, akiket a háború megnyerése miatt alkottak meg korábban és akik később fellázadtak és felszabadították magukat az emberi elnyomás alól. Mindenki azt hitte, hogy ők szabadították a vírust az emberekre, de később kiderül ez nem igaz, sőt még ők sem egységesen lépnek fel az emberek ellen, hanem a Részlegesek is több csoportra osztódtak, mert nem értettek egyet abban, hogyan kellene kezelniük az emberekkel való helyzetet. Vagyis ebben a világban mindenki mindenkinek az ellensége, soha nem lehet tudni ki melyik oldalán áll, és ebben a kaotikus helyzetben persze egyesek mi mással is foglalkozhatnának, minthogy foggal-körömmel ragadják meg és tartsák maguknál a hatalmat? Nagyon tetszett ez a világfelépítés és az egész amiről ez a sorozat szólni fog. Mert igen, ez is sorozat.

A szerintem zseniális világfelépítés és izgalmas történet mellett a karakterek annyira nem emlékezetesek, de nem is unalmasak vagy irritálóak, éppen elviselhetőek. Főszereplőnk Kira, akiről később kiderül, hogy nem egy átlagos lány, hanem nagyon is különleges, nem akarom lelőni, hogy mi van vele, legyen elég annyi, hogy erre a fordulatra nem számítottam, így kellőképpen meglepődtem és igen érdekes lehet ez a jövőre nézve. Akik nekem még szimpatikusak voltak, egyrészt Jayden, akinek sajnálom a halálát, a másik meg Samm, a Részleges katona, aki ellenségből szövetségessé lépett elő. Az még jobban tetszett a könyvben, hogy nem volt benne szerelmi nyavalygás, se szerelmi háromszög, sőt szinte semmilyen romantikus szál nem volt benne, igazán üdítő volt most egy ilyen könyv, bárcsak több ilyen lenne a piacon. Mellesleg látszik a történeten, hogy Wells mindennek alaposan utánanézett, vagy csak jártas ezekben az orvosi/kutatási témákban, mert néha olyan dolgokról beszélt Kira, amiből egy szót sem értettem. :) Persze kicsit fura és mondhatni hihetetlen, hogy pont egy 16 éves orvosi gyakornok lány jön rá a vírus ellenszerére, senki másnak még csak eszébe se jutott az, ami neki, ez kicsit túl mesés lett, de még megbocsájtom, mert minden más nagyszerű lett a könyvben.

Egy szó, mint száz nagyon tetszett ez a könyv, természetesen szeretném majd olvasni a folytatást. Meglátjuk mikor lesz rá alkalmam. Ilyen disztópiás könyvek kellenek nekem, remélem a második kötet ugyanilyen színvonalat nyújt majd és nem kell benne csalódnom. Külön plusz pont, hogy maradt az eredeti borító. :)

Bővebb információk a könyvről:
Értékelés: 5/5*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...