2013. aug. 4.

Laurell K. Hamilton: Árnyak csókja (Merry Gentry 1.)

A történet:
Meredith Gentry az Amerikai Tündér Hercegnő. Jelenleg azonban Los Angelesben dolgozik természetfeletti ügyekre specializálódott magándetektívként. Nagynénje, a Levegő és Sötétség Királynője egy napon érte küldet, és Merry akarata ellenére hirtelen ismét az események sűrűjében találja magát. A feladat egyszerű: élveznie kell a leggyönyörűbb, halhatatlan férfiak társaságát. Siker esetén jutalma a korona és az élete. Kudarc esetén a halál…

Egy új sorozatba szerettem volna belekezdeni és mivel hiányoztak a tündérek és a felnőtt urban fantasy, így gondoltam remek próbálkozás lenne Laurell K. Hamilton Merry Gentry sorozata, érdekesnek tűnt a fülszöveg, tündéreket, nyomozást és izgalmakat ígért, így belevágtam. Korábban nem olvastam még Hamilton könyveket, így fogalmam sem volt milyen stílusra számítsak tőle és persze, hogy felnőtt urban fantasy meg minden, így sejtettem lesz benne szexjelenet, de hogy ennyi.... és hogy ilyen fontos jelentősége legyen, arra nem számítottam. Így ez egy kicsit az elején zavart, főleg mikor Merry minden pasival rögtön ágyba bújt, akivel épp találkozott, nem nagyon értettem ezt az egészet, de ahogy haladt előre a történet később magyarázatot kaptam rá, miért van ilyen kiemelt szerepe itt a szexnek, így valamilyen szinte megértettem.
Kifejezetten tetszett, hogy a tündérek itt másfajta szerepben tűnnek fel, mint az általam korábban olvasott könyvekben, persze itt is megjelenik a két udvar, a Seelie és az Unseelie, de ezen felül mégis másként, mint mondjuk a Tündérkrónikákban vagy a Vastündérek sorozatban. Sőt itt különösen ki van hangsúlyozva és meg van jelenítve, hogy a tündérek a természet gyermekei, hogy milyen szoros kapcsolatban állnak azzal, sokszor a mágikus képességük ahhoz kötődik, így az alap mitológiát nem ferdítették el annyira, mint más esetekben. És szintén ehhez kapcsolódik, mivel a tündérek a természet gyermekei, így az élet körforgását, a szülést náluk kiemelt feladatnak tekintik, ezért kap ilyen hangsúlyos szerepet itt a szex. Tehát értettem a magyarázatot, de attól függetlenül sokszor idegesített, főleg mert Merry mindenkivel össze-vissza kavart, ja és a fő konfliktus is abból fog állni a jövőben, hogy Merrynek egy csomó pasival le kell feküdnie, hogy teherbe essen. Már alig "várom" a sok orgia leírását, és ahogy a pasik ölre fognak menni Merryért. Remélem azért nem csak erről fog szólni a folytatás, mert akkor hamar beleunok.




Tehát a tündér mitológia tetszett, a sok szex és annak hatalmas jelentősége néha idegesített, a nyomozási rész meg nem volt valami nagy durranás, néha már unalmas. Alapvetően a könyv nehezen indul be, Hamilton túlságosan elnyújtja a dolgokat, feleslegesen kibővíti a párbeszédeket, leírásokat, és néha úgy éreztem nem haladunk semerre. A könyv tetemes része abból áll, hogy Merry visszatér az Udvarba, közben mindenkivel ágyba bújik, aztán meg megfenyegetik és a pasik ajnározzák. Mégse olyan rossz könyv ez, csak egy sorozat első darabja, bízom benne, hogy a folytatás egyre izgalmasabb lesz.

A karakterek érdekesek, bár azt, hogy a testőrök minden színben pompáznak, a fekete Doyletől, a zöld Galenen át a szőke Sholtoig és még sorolhatnám, nehéz volt elképzelnem, de ez csak az én gondom, néha már túlságosan fantasy volt ez nekem, csak meg kell szoknom és akkor nem fogok ezen akadékoskodni. Merry nem lett a kedvencem, igazából semmit nem tudnék róla mondani, úgy érzem erősen túlértékelt nőszemély, akiért minden pasi odavan, pedig nem egy nagy karakter. Maximum csak különleges szépség. A férfiak közül egyik se lett kedvenc, a tündérek királynője idegesítő, míg a drágalátos fiacskája, Cel pedig undorító és ütni valóan irritáló karakter. Egy erősen közepes könyv ez, érdekes alap felállással és mitológiai háttérrel, szokványos karakterekkel és erőteljes szexközpontúsággal. Remélem a többi részben nem az örököscsinálás lesz a központban, mert akkor kénytelen leszek abbahagyni.
Ui: A borító nagyon tetszik, ez a sötétkékes-feketés háttér gyönyörű lett. :)

Bővebb információk a könyvről:

http://moly.hu/konyvek/laurell-k-hamilton-arnyak-csokja
Értékelés: 5/3

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...