2014. márc. 31.

Március: TOP 5 felnőtt fantasy könyv


Ez a hónap is eltelt gyorsan, így március utolsó napján ismét hozom az újabb toplistát. Korábban megtudhattátok melyek a TOP 3 vámpíros könyveim, majd hogy melyek a TOP 5 ifjúsági fantasy könyveim, és a mostani témának pedig a kedvenc felnőtt fantasy könyveimet választottam. A fantasy a kedvenc műfajom, ebből szeretek olvasni igazán, és ez a legtöbb az olvasmányaim közül. Persze csinálhattam volna úgy, hogy az ifjúsági és a felnőtt fantasy könyveket egybeveszem, de szerintem érdemes őket megkülönböztetni, hisz a fiataloknak íródott fantasy-k között is vannak igazán jó könyvek, és ha egybe vettem volna, akkor sajnos a felnőtt fantasy könyvek könnyűszerrel kiütötték volna az előbbieket.

Kérdezhetnétek mi a különbség az ifjúsági és a felnőtt fantasy könyvek között. Habár egyértelmű szerintem a válasz, én így különítem el a két kategóriát: a felnőtt fantasy-ben értelemszerűen felnőttek a szereplők, van káromkodás és/vagy szexuális töltetű jelenet (részletesebb leírással), sokkal sötétebb, véresebb és brutálisabb a történet.

Nem is akarom tovább húzni a szót, lássuk a mostani listát. :)

Márciusi téma: TOP 5 FELNŐTT FANTASY KÖNYV

1. George R.R. Martin: Trónok harca és a teljes Tűz és jég dala könyvsorozat

 Fülszöveg:
A Trónok harca lebilincselő fantasy, amely klasszikus lovagkirályságot tár az olvasó elé: Westeros fölött valaha a sárkánykirályok uralkodtak, ám a Targaryen-dinasztiát 15 évvel ezelőtt elűzték, és most Robert Baratheon uralkodik hű barátai, Jon Arryn, majd Eddard Stark segítségével. A konfliktus középpontjában Deres urai, a Starkok állnak. Olyanok, mint a föld, ahol születtek: makacs, kemény jellemű család. Szemünk előtt hősök, gazemberek és egy gonosz hatalom története elevenedik meg.
Ám hamar rá kell ébrednünk, hogy ebben a világban mégsem egyszerűen jók és gonoszok kerülnek szembe egymással, hanem mesterien ábrázolt jellemek bontakoznak ki előttünk különböző vágyakkal, célokkal, félelmekkel és sebekkel.
Martin legnagyobb erőssége hogy meg tudja újítani, élettel tölti fel azt a műfajt, amit a sok populáris Tolkien-imitáció évtizedeken át klisék sorozatába fojtva ismételgetett. A jég és tűz dalának első kötete egy világteremtő fantasy eposz nagyszabású felütése.


Szerintem ez az egyik könyvsorozat, amit talán senkinek se kell bemutatni, hiszen három éve (lassan négy), hogy szinte a csapból is ez folyik. Nem érdemtelen a hírnév, amit szerzett magának a könyvsorozat és a televíziós sorozat is, hiszen George Martin tényleg megismételhetetlen és felejthetetlen történetet alkotott meg, amit minden fantasy kedvelőnek szívből ajánlok.

2. Karen Marie Moning: Keserű ébredés és a teljes Tündérkrónikák könyvsorozat

Fülszöveg:
MacKayla Lane Georgiában élő kisvárosi lány. A vihogós csitri egyszeriben komor felnőtté válik, amikor értesül Írországban tanuló nővére, Alina meggyilkolásáról. Mobiltelefonjáról meghallgatja testvére utolsó, kétségbeesett és rejtélyes üzenetét. Dublinba utazik, hogy a számára felfoghatatlan, misztikus nyomokat követve eljusson Alina gyilkosáig, és bosszút álljon rajta.
A válaszok keresése közben azonban nemcsak nővére titokzatos életének, szerelmének és halálának részletei tárulnak fel előtte lépésről lépésre, hanem az ír város ódon falak mögötti, láthatatlan árnyékvilága is. Az ijesztő események sodrában rá kell döbbennie, hogy a múlt egymással is könyörtelen harcban álló furcsa figuráinak mesterkedéseit csakis akkor képes túlélni, ha megtanulja használni újonnan felfedezett adottságát, amelynek révén betekintést nyerhet a tündérek veszedelmekkel teli világába. A veszélyek leküzdésében segítőtársa is akad a kiismerhetetlen könyvesbolt-tulajdonos, Jericho Barrons személyében.


Ez volt talán az első felnőtt urban fantasy könyv, amit olvastam, és azóta többször újraolvastam már, mert egyszerűen megunhatatlan. Adott egy érdekes világ, egy kezdetben kissé nyafka és szőke főszereplő, akiből később erős és kemény harcos válik, két rejtélyes és érdekes férfi, akiket csakis imádni lehet, és közben pörög a történet ezerrel. Tele van humorral a történet, erős kémia van a két főszereplő között, akiknek végig csak szurkolni lehet és egészen az ötödik könyvig adott a rejtély, hogy ki ölhette meg valójában Mac nővérét. Izgalom, kaland, romantika, nyomozás és gonosz tündérek, akik el akarják pusztítani a világunkat. Ez a Tündérkrónikák.

3. Laurell K. Hamilton: Bűnös vágyak és a teljes Anita Blake, vámpírvadász könyvsorozat

Fülszöveg:
Olyan világban élünk, ahol a legfelsőbb bíróság döntése alapján a vámpírizmus megengedett. Ahol a halottkeltőnek lenni hétköznapi foglalkozás. Ahol a természetfeletti ügyeket a rendőrség különleges osztaga kezeli. Ahol mindennapos dolog, ha az ember zombikba, vagy patkányemberekbe botlik St. Louis-ban valaki vagy valami gyilkolni kezdi a város legerősebb, leghatalmasabb vámpírjait. A rejtély felderítéséhez a vérszívók kénytelenek külső segítséghez fordulni. Ő Anita Blake. A legdögösebb halottkeltő és vámpírvadász a városban: Azt hitte, már mindent látott, de ez az ügy még neki is okoz meglepetéseket.

Ezt a könyvsorozatot nem olyan régen kezdtem el, de rögtön már az első könyvnél beleszerettem a Hamilton által megalkotott világba és a kemény Anita Blake-be (meg persze Jean-Claude-ba). Minden rész valamilyen konkrét történetet mesél el, általában mindig valamilyen gyilkossági nyomozás van a középpontban, amit Anitának kell megoldania. És ez az egész egy mindenféle fantasy lényekkel teli világban játszódik, ahol az emberek tisztában vannak a vámpírok, várfarkasok, ghoulok és a többi sötét lény létezésével, akik a társadalom egyenrangú tagjaiként élik mindennapjaikat.

4. Jeaniene Frost: Félúton a sírhoz és a teljes Cat és Bones vámpírvadász könyvsorozat

Fülszöveg:
Senki sem hisz a vámpírokban. Catherine azonban tudja az igazságot. Anyját egy vámpír erőszakolta meg, ezért bosszúból a félvámpír lány évek óta üldözi az élőhalottakat, hátha egyszer a tettes is horogra akad. Egy nap azonban óvatlanul besétál a vámpír fejvadász csapdájába. Bones az egyik vámpírmester, akit gyilkos horda üldöz, így ajánlatot tesz Catnek; együtt talán legyőzhetik a hordát és felkutathatják Cat apját, de ahhoz a lánynak előbb osztoznia kell Bones sorsában; vámpír harcossá kell válnia.
Jeaniene Frost Cat és Bones vámpírvadász-sorozata fergeteges sikert arat a vámpírrománc rajongóinak körében. Humorral, érzékiséggel és hihetetlen izgalmakkal teli könyveit felejthetetlen karakterekkel népesíti be. A Cat és Bones páros egy csapásra világhírű lett, a sorozat pedig vezeti a sikerlistákat.


Igen, ez is vámpíros, mint az előző, de az Anita Blake könyveknél kicsit másabb és sokkal könnyedebb a történet, nem olyan sötét és horrorisztikus, ebben szerintem sokkal több a humor. És még egy nagy előnye van ennek a regénysorozatnak... ez pedig konkrétan a két főszereplő Cat és Bones. Tényleg egy haláli páros, mindkettő remek karakter és iszonyatosan szeretik és védelmezik egymást, amit csakis irigyelni lehet. (Az első három könyv borzalmas magyar borítója senkit se tántorítson el.:)

5. Rachel Vincent: Kóborok és a teljes Vérmacskák könyvsorozat

Fülszöveg:
Már csak nyolc fogamzóképes nőstény vérmacska van. És én vagyok az egyik. Éppen úgy nézek ki, mint akármelyik amerikai egyetemi hallgató. De vérmacska vagyok; alakváltó, két világ lakója. Bár a családom és a falkám rossz szemmel nézte, elszöktem a kényszer elől, hogy továbbvigyem a fajt, és kialakítottam magamnak egy saját életet. Amíg egy este az a kóbor meg nem támadott. Tudtam a kóborokról – a falka nélküli vérmacskákról – akik állandóan hozzám hasonlókat keresnek: csinos, termékeny nőket. Ezt a példány elkergettem, de aztán megtudtam, hogy két másik nőstény eltűnt. A veszélyből ennyi is elég volt, hogy a falkám hazahívjon a saját védelmem érdekében. Persze. Csakhogy én nem vagyok ijedős kiscica. Bárkivel vagy bármivel megküzdök, ha kell, hogy megtaláljam a barátnőimet. Vigyázzatok, kóborok – karmaim vannak, és nem félek használni őket!

Sokat gondolkoztam, hogy mi legyen az ötödik a listán és igazából több jelöltem is volt, de végül a Vérmacskák mellett döntöttem. Nem azért szeretem mert vörös pöttyös, sőt mindig hangoztatom a kritikáimban, hogy szerintem ez a könyv nem illik a vörös pöttyös sorozatba, mert annál sokkal durvább és véresebb a történet. Nem az a tipikus vörös pöttyös könyv. Vérmacskák a főszereplők, Faythe és a falkája történetét mutatják be a könyvek, és habár a vérmacska kifejezés jól hangzik, mégis senki ne várjon valami új keletű dolgot. A vérmacskák gyakorlatilag olyanok, mint a vérfarkasok, csak itt farkas helyett nagy fekete párduccá változnak át. A harcias és kemény főhős, az izgalmas és adrenalinnal teli történet, valamint a falkán belüli és falkák közötti hatalmi játszmák adják a könyvsorozat magját.


Nekem ezek a kedvenc felnőtt fantasy könyveim. Ti melyiket szeretitek a legjobban? Mit tudnátok nekem ajánlani? :)

6 megjegyzés:

  1. Paulo Coelho Brida-ja szerintem tetszeni neked, ha még nem olvastad.:)
    “...mindennapos dolog, ha az ember zombikba, vagy patkányemberekbe botlik St. Louis-ban...” <--- ettől a mondatrésztől Útvesztő fangirlingem támadt.:D

    VálaszTörlés
  2. Szia!!!Neked könyvet ajánlani....viccelsz???:))))imádom a blogodat,fantasztikusan fogalmazol,brutális nagy szókincsed lehet:)Gratula:)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Köszi a kedves szavakat, de én csak egy lelkes amatőr vagyok. Nekem is van még hova fejlődni. :) Mindenesetre jól esik, amit írtál. :)

      Törlés
  3. Szia! Ezt ajanlom, ha eddig kimaradt:Ben Aaronovitch
    London folyói es a folytatasait. Jo szorakozast!

    VálaszTörlés
  4. Szia a Luxen sorozat is ott van Jennifer L. Armentrout-tól, habár nem egy Anita Blake sorozat.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...