2014. márc. 12.

Holly Black: A Fehér Macska (Átokvetők 1.)

Fülszöveg:
Cassel átoktevők családjából származik, akiknek hatalmukban áll, hogy kezük legkisebb érintésével megváltoztassák valaki érzéseit, az emlékeit, a szerencséjét. Mivel az átoktevés törvényellenes, ők mindannyian gengszterek vagy szélhámosok. Kivéve Casselt. Az ő érintése nem varázslatos, úgyhogy ő kívülálló, az egyenes srác egy görbe úton járó családban. Mindössze egyetlen apróságot kell elnézni neki, hogy három évvel ezelőtt meggyilkolta a legjobb barátját, Lilát.
Az azóta eltelt idő alatt Cassel, beleolvadva a tömegbe, gondosan felépítette a normalitás látszatát. Ám a látszat bomlásnak indul, amikor Cassel egy szörnyű álomtól űzve, amiben egy fehér macska akar neki valamit mondani, egyik éjszaka elkezd alvajárni. Más, felkavaró dolgot is észrevesz, két bátyjának furcsa viselkedését is beleértve. Titkolnak előle valamit, amiből egy rejtélyes történet bontakozik ki. Ahogy Cassel elkezdi gyanítani, hogy részese egy óriási csalásnak, azt is szeretné megtudni, valójában mi történt Lilával. Az is lehet, hogy még mindig életben van? Hogy ezt kinyomozza, Casselnek túl kell járnia az összes körülötte lévő szélhámos eszén.


Ismét egy újabb ifjúsági regény, és ez volt az egyik, amit legjobban vártam a karácsony előtti sok megjelenés közül. Holly Black neve nálunk még nem annyira ismert, Amerikában viszont már jópár könyve jelent meg, főképp gyermek- és ifjúsági kategóriában. Az egyik legismertebb könyvsorozata a Spiderwick krónikák, amiből filmet is készítettek. Mindenesetre végre megérkezett hozzánk az Átokvetők trilógia az első könyvével, A Fehér Macskával.

Átokvetőnek hívják azokat a különleges képességgel rendelkező embereket, akik pusztán egy érintésükkel meg tudják változtatni egy ember emlékeit, szerencsét tudnak adni, érzéseket tudnak valakibe táplálni, és vannak köztük olyanok, akik ölni is képesek. Az átokvetők a hétköznapi emberek közt élnek és mindenki tud a létezésükről - az átokvetés jelenleg törvényellenes cselekedetnek minősül. Cassel Sharpe családjának minden egyes tagja a szélhámosság és a manipuláció nagymestere – az édesanyjától kezdve, a két bátyján keresztül a nagyapjáig bezárólag. Kivéve őt. Ugyanis valamiért ő nem örökölte a családi géneket, semmilyen képesség nem jelentkezett nála. Az egyetlen rossz dolog, amit életében tett, hogy néhány évvel ezelőtt véletlenül megölte legjobb barátját, Lilát. A lehető legnormálisabb életet próbálja élni, ami az ő családja mellett lehetséges, mégis az utóbbi időben fura dolgok történnek vele. Álmaiban egy rejtélyes fehér macska látogatja meg, és egyre inkább nyilvánvalóvá válik számára, hogy a családja valamit titkol előle. Elhatározza, hogy kideríti, mi folyik körülötte valójában és olyan titkokra bukkan, amikre soha életében nem számított volna.

Sok jót olvastam a könyvről, így egyrészt nagy elvárásaim voltak vele kapcsolatban, de mivel ifjúsági regény, valahol mégis bennem volt a félelem, hogy ismét csak egy sablonos és az átlagos klisékre épülő történetet fogok kapni – szerencsére nem így történt. A Fehér Macska igazán olvasmányos és egyedi könyv a sok hasonló társa között. A történet főszereplői ugyebár átokvetők, akiket tulajdonképpen valamiféle boszorkánynak vagy mágusnak is lehetne nevezni, de gondolom az „átokvető” kifejezés valahogy jobban hangzott. Nekem különösen tetszett, hogy ebben a világban az átokvetők létezésével mindenki tisztában van, a legtöbben félnek tőlük, így a társadalom egy eléggé elszeparált rétegét alkotják. Általuk megjelenik a könyv üzenetei között, hogy attól, hogy valaki más, még nem kellene félni tőle, nem kellene lenézni, hiszen attól mert más, még lehet jó és értékes ember.


A történet tulajdonképpen egy krimi szálon halad előre, ugyanis elég hamar kiderül, és a fülszöveg is sejteti, így nem árulok el nagy titkot, hogy Cassel barátja, akiről azt hitte, hogy meghalt, lehet mégis életben van. Így Cassel elkezd nyomozni, hogy kiderítse mi történt a lánnyal valójában. A saját emlékeire hiába támaszkodik, hisz lehet, hogy pont azok vezetik félre. Mert az átokvetők világában semmi és senki nem az, aminek látszik. Cassel és az egész családja szélhámos, és akárhányszor ismételgeti a fiú, hogy ő más, hiszen nincsen semmilyen különleges képessége, mégis a végére bebizonyosodik, hogy talán ő a legrosszabb mindközül. Az édesanyja, két bátyja és még a nagyapja is titkolóznak, rejtegetik titkaikat, mindenki hazudik és csal, így egészen a könyv végéig újabb és újabb fordulatok gondoskodnak arról, hogy ne unjuk el magunkat olvasás közben. Tulajdonképpen nem csak Cassel és családja hazudnak végig, hanem maga Holly Black is. Úgy csavarja a történetet össze-vissza, hogy sosem lehet tudni, hogy akkor most mi igaz és mi nem. A könyv másik legfontosabb üzenete, hogy akármilyen család vesz körül, akármilyen rokonaid vannak, ők azok, akikre a legjobban számíthatsz az életben. Hisz a család összetart és segíti egymást. Cassel is tudja, hogy akármennyire hadilábon áll az anyjával és a testvéreivel, attól ők még egy család és ugyanúgy szereti és megvédi őket, még ha éppen haragszik is rájuk valamiért.

Ha olvasok egy könyvet, akkor én három dolgot szoktam a legjobban értékelni benne. Az első a logikusan felépített és érdekes történet. A második az érdekes és szerethető karakterek. Tudom, hogy mindegyiket nem lehet megszeretni, de a többségük legyen kedvelhető valamiért. Itt most Casselt és Lilát kedveltem meg a legjobban, és Cassel igazán szerethető narrátor volt. A harmadik pedig a humor. Nagy szerencsémre ez a három dolog megtalálható ebben a könyvben, így a rengeteg ifjúsági regény között ez egy igazán jól sikerült darab lett. És a vége! Kezdtem azt hinni, hogy minden szép és jó lesz, már amennyire ez lehetséges, erre Holly Black bedobott egy olyan csavart, amin csak néztem, és el sem akartam hinni. Főképp emiatt várom nagyon a folytatást. Nincs benne nagy romantikázás, nincs benne szerelmi háromszög, hanem az átokvetők bonyolult világába kalauzol minket az írónő, ahol biztosan nem fogunk unatkozni. Ha egy igazán egyedi és nem elcsépelt ifjúsági könyvet szeretnél olvasni, akkor ne is keresd tovább – megtaláltad a neked valót.

További információk a könyvről:
Értékelés: 5/4

Az értékelés az ekultura.hu oldalon is olvasható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...