2013. jún. 30.

Veronica Roth: A beavatott (A beavatott 1.)

A történet:
Beatrice Prior az antiutópisztikus Chicagóban él: az itteni társadalom öt csoportra tagolódik, melyek mindegyike egy-egy erény kiművelését írja elő tagjai számára. Ők az Őszinték, az Önfeláldozók, a Bátrak, a Barátságosak és a Műveltek. Az év egy bizonyos napján a mindenkori tizenhat éveseknek el kell dönteniük, melyik csoporthoz kívánnak tartozni. Ennek kell szentelniük életük hátralevő részét. Beatrice ingadozik aközött, hogy a családjával maradjon-e, vagy végre önmagává váljon. Ez a két lehetőség kizárja egymást. Végül olyan döntést hoz, amely mindenki számára meglepetést jelent – még önmagának is.

Disztópiában nálam még mindig Az éhezők viadala a nyerő, na meg az utóbbi nagy kedvencem a Tiszták. De mivel manapság rengeteg új disztópia jelenik meg, így próbálkozok én a többivel is, de vagy mindegyikre már úgy alapjáraton "ellenségesen" tekintek (mert Az éhezők viadala sikerét lovagolják meg), vagy pedig szimplán nem érdekelnek. Mégis próbálom legyőzni ezt a negatív hozzáállásomat, így nekikezdtem most A beavatottnak, és később tervezem majd az Egymáshoz rendelvét is.

Tris (kép a készülő filmből)

Mivel is kezdhetném ezt a kritikát? A beavatott egy igazán érdekes világot mutat be, ahogy a történetleírásban olvasni lehet, öt csoportra oszlik a társadalom, akiket az emberiség korábbi hibáinak orvoslása érdekében hoztak létre.Az önzetlenség ellen az Önfeláldozók csoportját, a gyávaság ellen a Bátrakét, a hazugság ellen az Őszintékét és így tovább. De kérdem én, a világban komolyan csak ez az öt probléma lenne minden gondunk forrása? A hazugság, az önzőség, a gyávaság, a tudatlanság és a "nem barátságosság"? Szerintem egyáltalán nem, épp ezért a világ alapfelépítése már az elején sántít egy kicsit. Szerintem nem csak ezt az öt csoportot kellett volna létrehozni a séma szerint, vagy ha már csak öt csoportot akartak összesen, akkor miért pont ezt az öt rossz tulajdonságot emelték ki?

Tris és "Négyes" Tobias (kép a készülő filmből)

Emellett azt se lehet figyelmen kívül hagyni, hogy az oké, hogy korábban valamikor öt csoportra osztották a társadalmat meg minden, és eztán elvileg mindenkinek a saját csoportjának megfelelően kell viselkednie. De ez csak elviekben működik így, hisz azt, hogy ki milyen ember lesz, nem lehet előre meghatározni és belenevelni. Persze nem azt mondom, hogy a nevelés nem fontos, és ha valakit Önfeláldozónak nevelnek, akkor csakis önzetlen lehet, pont ellenkezőleg, hisz gyakran pont az erőszakos nevelés miatt lesz valakiből teljesen más ember, mint ahogy a szülei szerették volna. Lehet csak én kukacoskodom ezen a dolgon, és csak engem zavar ez a kis logikai baki a világfelépítésben, de engem akkor is zavar egy kicsit.
Mielőtt azonban azt hinnétek, hogy nem tetszett a könyv, megnyugtatok mindenkit, hogy igenis tetszett, sőt, nagyon is. Persze az írásmóddal és az írói stílussal akadtak néha gondjaim, bár lehet ez csak a fordítás hibája, ki tudja.

Tris, Christina és Will (kép a készülő filmből)

Trist nem kedveltem meg kifejezetten, de nem is gyűlöltem meg, és ez nagy szó. Sőt, ha mondhatok ilyet, akkor egyik karakter se lett a szívem csücske, mindegyik átlagos, semmi kiemelkedő nem volt bennük, legalábbis engem nem vettek le a lábamról. A történet igen izgalmas és érdekes (a kis logikai bakik ellenére), a könyv nagy része Tris kiképzéséről szól a Bátrak csoportjában, közben meg a Műveltek és a Bátrak (na kit lepek meg vele?) felkelést szerveznek és szítanak a szerintük igazságtalan rendszer ellen. Így a végére kialakul a lázadás, elindulnak a harcok meg minden. Nem mintha a Műveltek mellett szeretnék állást foglalni, de valamilyen szinten érthető, hogy nem tűrik, hogy minden hatalmat az Önfeláldozók tartsanak a kezükben, akik csakis azért tölthetik be azokat a tiszteket, mert Önfeláldozók lettek, míg a többi csoportnak semmibe nincs beleszólása.

Egy szó, mint száz, annyira tetszett a könyv, hogy majd olvassam valamikor a folytatást. Ha jól tudom, akkor már megjelent magyarul "A lázadó" címmel. Majd ha sikerül megszereznem valahogy, akkor mindenképp olvasni fogom.
A könyvről:
5/4

+ A végére egy kis érdekesség. A könyvből filmet forgatnak, mely jövőre kerül a mozikba 2014 áprilisában. Március óta javában tart a forgatás, és pár jelenetfotót már lehet találni az interneten. A filmet természetesen majd megnézem, szerintem igenis látványos mozit lehet belőle készíteni.

Cast:
Beatrice Prior: Shailene Woodley
Négyes (Tobias Eaton): Theo James
Caleb Prior: Ansel Elgort
Marcus Eaton: Ray Stevenson
Jeanine Matthews: Kate Winslet
Christina: Zoe Krawitz
Tori: Maggie Q

Többi kép a készülő filmből:

1 megjegyzés:

  1. Szia! Nem teljesen értek egyet néhány véleményeddel, ugyanis a Műveltek nem azért akarják átvenni az uralmat, amiért te gondolod. Épphogy úm. világuralomra akarnak törni, épp egy diktatórius rendszert akarnak bevezetni, hogy majd ők mondják meg, hogy mi a jó, és mi a rossz. Nem ismerem a 2. és 3. könyv tartalmát, de erősen tippelnék arra, hogy az emberi természet fog győzni, és a végén mindenkiben visszaalakul minden, tehát elfajzott lesz, és bebizonyosodik, hogy nem jó gondolat volt, hogy csoportokra osztották az embereket. Épp a művelteken kezdett ez kiütközni, csak mivel műveltek, okosak, azonnal a saját hasznukra akarták fordítani. Sztem.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...