2013. jún. 3.

Antonio Mendez, Matt Baglio: Az Argo-akció

A történet:
„Az Argo-akció” igaz történetet dolgoz fel: hat amerikai diplomata filmbe illő szökésének történetét. A menekülési akció kezdete Irán, ideje 1979 novembere. Több mint 30 évvel ezelőtt a világ közvéleményét is megrázó túszejtő akció történik Teheránban: több tucat amerikait rabolnak el iráni militánsok az amerikai nagykövetségről. Hatuknak azonban sikerül elrejtőznie, de csak ideig-óráig. Amerikában a tapasztalt CIA-ügynököt, Tony Mendezt jelölik ki a feladatra, hogy szervezze meg a hat bujkáló szöktetését Iránból. Mendez zseniális, ám kockázatos tervet eszel ki: ál-hollywoodi stábot szervez maga köré (CIA-emberekből és valódi álomgyári munkásokból vegyesen), majd Teheránba megy, hogy ott önmagát az Argo című hollywoodi sci-fi producerének, bujkáló honfitársait stábnak beállítva megkíséreljék az országból való kijutást… Egy eddig jó okkal elhallgatott eset a CIA nagy könyvéből, melyből Ben Affleck rendezett valódi hollywoodi mozit.

Hallottam már korábban a filmről, de még nem láttam (eztán biztosan meg fogom nézni!), most pedig lehetőségem adódott elolvasni a könyvet, amit egyáltalán nem bántam meg. Nem olyan hosszú ez a történet, mint vártam, sőt elég rövid, ennek ellenére mégis érdekes olvasmány volt. Bár azt be kell vallanom, hogy az eleje egy kicsit döcögősen indult, hiszen a könyv első felében igazából még nem nagyon sok minden történik, vagyis ezalatt azt értem, hogy még fel sem merül az akció kidolgozásának a terve. Az első felében szépen és körültekintően felvázolják az olvasónak az akkori politikai helyzetet Amerikában és Iránban egyaránt, ami lehet valakinek unalmas lesz (mondjuk annak aki nem szereti a történelmet), de engem mégis lekötött és érdekelt, mivel mindig is imádtam a történelmet. De be kell látnunk, hogy erre szükség van, hogy meg lehessen érteni az egész történet lényegét, hogy miért volt olyan nagy bravúr amit akkor és ott ez az ügynökcsapat végrehajtott. Továbbá a könyv első felében ismerhetjük meg a főszereplőt, Tony Mendezt, azt akinek végül a fejéből kipattant ez a zseniális ötlet és akinek vezetésével végül végrehajtották azt. Tony Mendez egy valós, élő személy, aki saját történetét írta meg ebben a könyvben, most, hogy már szabadott erről az akkoriban még titkos küldetésről beszélnie.

A felső képen az igazi Tony Mendez fiatalon, az alsón Ben Affleck, aki az azonos című filmben alakítja őt.

Aztán a könyv közepétől kezdve már elkezdik kitalálni a tervet, amit végül Argo-akciónak neveznek el, láthatjuk, hogy miből áll egy CIA ügynök munkája, hogy mi mindenre kell odafigyelnie, hogy milyen fontos, hogy a terv minden egyes részletét alaposan kidolgozzák, mert soha nem lehet tudni min fognak az akció közben elbukni. Közben egy szokatlanul részletes képet kaphatunk a CIA ügynökök életéről, legalábbis én sok mindenről most hallottam először, mivel nem nagyon voltam járatos ebben a témában ezelőtt. Aztán a végén pedig természetesen levezénylik magát az akciót, amit nem akarok leírni, mindenki olvassa el a könyvet (vagy nézze meg a filmet) és akkor megtudja.
Tovább bővíti a könyv tartalmát, hogy nem csak magáról az ügynökökről, és az akció tervezéséről, végrehajtásáról lehet olvasni, hanem egy kicsit meg lehet ismerni a hat szökött amerikai helyzetét is, akik ezalatt Iránban bujkáltak és vártak a kimentésükre.

Az idős Tony Mendez és Ben Affleck (a film rendezője és főszereplője)

A könyv nekem tetszett és szerintem azért nagyszerű a történet, mert tudjuk, hogy ez valamikor TÉNYLEG megtörtént, és nem csak egy mese, nem csak egy kitalált kémtörténet, hanem valós emberekkel esett meg, akiknek az életük múlott a terv sikerén. Aki eddig még csak a filmet látta, annak mindenképp ajánlom a könyv elolvasását is, hiszen ebben biztosan sokkal részletesebben le van írva minden és sokkal közelebbi képet lehet kapni a történtekről.
A könyvről:
5/4

A könyvet köszönöm a Book and Walk online e-book könyváruháznak!
Az e-könyvet itt lehet megvásárolni: http://bookandwalk.hu/Az-Argo-akcio-7826-ebook.aspx

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...