2014. júl. 18.

Gayle Forman: Hova tűntél? (Ha maradnék 2.)

Fülszöveg:
HÁROM ÉV MÚLVA
Képzeld el, hogy azt az életed éled, amiről álmodtál. A világ egyik leghíresebb rockzenésze vagy, az újságok címlapon hozzák a képedet, és a lábad előtt hever a világ. Az első lemezed olyan sikeres lett, hogy soha nem lesznek már anyagi gondjaid. A barátnőd nem elég, hogy tehetséges és felkapott filmproducer, de jobban megért téged, mint bárki a világon.
Képzeld el, hogy mindennek ellenére mégsem lehetsz boldog, mert három évvel ezelőtt olyasmi történt, amitől valami meghalt benned. Amikor egyetlen éjszakán találkozik a múlt és a jövő, esélyt kapsz, hogy mindent helyrehozz, ami félresiklott, már csak az marad kérdés, hogy tudsz-e élni vele. De létezik egyáltalán újrakezdés? És milyen árat kell fizetni érte?


Láttam a készülő film előzetesét, és így akadtam rá az első könyvre. Bevallom csakis az előzetes hatására olvastam el, mert korábban még csak nem is hallottam róla. Az első könyv tetszett, amit ti is láthattok, ha elolvassátok, hogy mit írtam róla. Így nem is volt kérdés, hogy valamikor olvasni fogom a második részt is. Mielőtt belekezdtem volna a második könyvbe, nem tudtam semmit a folytatásról. A fülszöveg nem árul el sok mindent, és az első könyv is új fejeződik be, hogy nem mondja ki világosan, hogy Mia meghalt vagy sem. Kicsit féltem ettől a könyvtől, mert számomra az első tökéletes volt és nem szeretem ha a realista könyvek folytatásosak. Szerintem egy jó realista könyv legyen önálló kötet, nem értem minek kell az ilyeneket elhúzni több részesre. Mikor azonban elkezdtem olvasni a Hova tűntél?-t, rögtön elpárolgott minden félelmem. Mert ez a könyv ugyanolyan remek, mint az első volt. Talán még jobb is.

A történet fonalát három évvel a tragikus baleset után vesszük fel, és ahogy a fülszövegben olvasni lehet, Adam élete ezalatt gyökeresen megváltozott. Világhíres rocksztár vált belőle, akinek gyönyörű barátnője van, aki világturnékra jár a bandájával és akinek a lába előtt hever az egész világ. Valóra vált az álma, de mindezt nem tudja élvezni, mert pont azt vesztette el, akit a legjobban szeretett. Mia-t. Ebben a könyvben már nem Mia a narrátor, hanem Adam veszi át tőle a feladatot, ennek pedig kifejezetten örültem, mert én mindig nagyon szeretem a fiú főszereplős történeteket. Már ha azok jól vannak megírva. Ez pedig jól lett.

A könyv szerkezeti felépítése hasonló az elsőhöz. A jelenben haladnak az események és Adam folyamatosan visszaemlékszik a korábbi éveire, az életének fontosabb mozzanataira. Jobban megismerhetjük a fiút, akit Mia korábban egyszer már bemutatott nekünk, most konkrétan Adam saját emlékein keresztül, és megtudhatjuk Adam hogyan élte meg a balesetet és az azt követő időket. Nekem az tetszik különösen ebben a történetben, ahogyan az írónő továbbszőtte a szálakat. Azt gondolnánk, hogy a baleset után, mikor Mia felébred a kómából, minden megy tovább a normális kerékvágásban. Hogy Mia nehezen, de túlteszi magát a családja halálán, hogy Adammel örökre együtt maradnak és itt a vége fuss el véle. Nem pontosan ez történik, és nekem ez kifejezetten tetszett, hiszen a való élet se egy habostorta.

Mia és Adam kapcsolata megsínyli a baleset következményeit és csak fokozatosan, Adam visszaemlékezésein keresztül tudjuk meg, hogy mi is történt köztük pontosan. Hogy miért mentek szét. Mia eltaszította magától a fiút, és erre nem adott semmilyen magyarázatot. Adam három év múlva se tudta a lányt elfelejteni, annak ellenére, hogy olyan álom életet él, amiért bárki ölni tudna. Három év után keresztezik újra az útjaik egymást, mikor Adam besétál Mia egyik koncertjére, és ennyi év után ismét találkoznak. Egy teljes napot töltenek együtt, és közben lehetőségük adódik arra, hogy tisztázzák és megbeszéljék a gondjaikat. És hogy aztán mi lesz? Olvassátok el a könyvet és kiderül.


Ahogy már korábban említettem, az egyik dolog, ami kifejezetten tetszett a könyvben, hogy a baleset után nem lett egyszerű az élet, hogy nem rózsaszín nyáltengerben fulladozva omlottak egymásba karjaiba a főszereplőink, hanem az életükben törés következett be és három évre elszakadtak egymástól. Teljesen megértem Mia indokait, és azt, hogy egyedül kellett talpra állnia. Ennyi időre volt szüksége ahhoz, hogy elfogadja a szülei halálát, hogy megerősödjön, hogy fel tudja dolgozni mindazt, ami vele történt, és hogy tisztázza magában az érzéseit. Persze nem kellett volna így elbánnia szegény Adammel, ebben én is a fiúval értek egyet, de ha ez kellett az akkori túléléséhez, akkor talán meg tudom őt is valamennyire érteni.

A másik, ami nagyon tetszett a könyvben, az a sztárok világának ábrázolása és annak bemutatása, hogy ez az egész csillogás milyen hatással lehet egy normális ember életére. Adam ugyebár világsztár lett a bandájával, megtudjuk, hogyan értek el a csúcsra, ennek ellenére egyre inkább unja az egészet. Adam megtört, mikor Mia szó nélkül elhagyta, és ebből a fájdalomból született tulajdonképpen a karrierje. Adam nem bírja ezt az életet, utálja az interjúkat, szorong a rá irányuló hatalmas figyelemtől, cigizik, gyógyszereket szed és annyira tönkrement lelkileg, hogy már a korábbi barátai, a banda többi tagja se viseli el könnyen. Nem tudom, milyen lehet egy világsztár élete, de ebben a könyvben egy kicsit a kulisszák mögé láthattam és elmondhatom nektek, hogy én a világ összes pénzéért se vállalnám be azt, amit Adam. Jó nekem az egyszerű kis életem, én is biztosan összeroppannék attól a nagy figyelemtől, ami Adam felé irányult.

Habár úgy gondolom, hogy a realista regények legyenek önálló kötetek, és nem szívesen pártolom a több részeseket, mégis a Ha maradnék folytatása van annyira jó, mint az első könyv volt. Vagy talán még jobb is. Mia helyett itt már Adam mesél nekünk, melyben tovább szövi a baleset utáni történéséket, elmeséli mi történt a kapcsolatukkal és hogyan lett belőle híres rocksztár. Remek kiegészítő könyve ez az első résznek, és egyáltalán nem bántam meg, hogy elolvastam. Egyetlen hibája, hogy igen rövid, így viszonylag gyorsan végeztem vele. Az biztos, hogy Gayle Forman többi könyve is felkerült a várólistámra.

További információk a könyvről:
http://moly.hu/konyvek/gayle-forman-hova-tuntel
Értékelés: 5/5

12 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Szerintem a kritikából egyértelműen kitűnik, hogy nem halt meg. :)

      Törlés
    2. a 2. részből mikor lesz film?

      Törlés
    3. Nem lesz film valószínűleg.

      Törlés
    4. Kár hogy nem lesz folytatás.. Most néztem meg a "Ha maradnék"-ot és brutál jó volt..
      Annyira tetszett bőgtem is rajta a végén...
      Ajj istenem miért nem folytatják a filmet...
      Amúgy ha szépen megkérlek elmeséled a végét?
      Vagy el kell olvasnom?
      Hát jó...
      Ahh Grace mennyit változott 2 év alatt... Jól állt neki ez a szerep..
      Ah bánom hogy nem láttam hamarabb...
      Nagyon jó volt.
      Még így hajnalban is.
      Hát szerintem ennyi.
      Köszönöm ha válaszolsz..

      Törlés
    5. Szerintem inkább olvasd el ha teheted, hidd el, úgy sokkal jobb élményt nyújt majd. :)
      De ha annyira érdekel, akkor SPOILER!!!! a végén természetesen újra egymásra találnak SPOILER VÉGE!!!!

      Törlés
  2. Nem tudod, hogy a második könyvből mikor jön ki a film??

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az első film kevés bevételt hozott, így második már nem lesz.

      Törlés
    2. Nagyon tetszett nekem!!! Én elsírtam magam rajta. Kár hogy a második részt nem filmesitik meg,pedig megnézném.

      Törlés
  3. Szia még mindìg nincs film a 2 részből ?? :( koszonom.

    VálaszTörlés
  4. https://youtu.be/QwwNE0LE2bI ezek szerint lesz film

    VálaszTörlés
  5. Hát meg film sehol 😭😭😡

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...