2012. dec. 8.

E.L. James: A sötét ötven árnyalata (Ötven árnyalat trilógia 2.)


Nem sokkal az első rész után elolvastam a másodikat is, mert egyrészt gondoltam essünk túl rajta minél hamarabb, másrészt meg kíváncsi voltam arra, Christian miért lett ilyen, hogy mi az a nagy titka, amit félt elmondani Ana-nak. Így nekivágtam a második résznek, amivel hál istennek gyorsabban haladtam, mint az elsővel.

A történet:
"A gyönyörű fiatal milliárdos, Christian Grey egyedi ízlésétől és sötét titkaitól elbátortalanodva Anastasia Steele kilép a kapcsolatból, és beindítja karrierjét a seattle-i könyvkiadónál.
De a Christian iránt táplált vágy még mindig jelen van minden egyes ébredésénél, és amikor a férfi egy új megállapodást ajánl fel, Anastasia képtelen ellenállni. Újra lángra lobban perzselően érzéki viszonyuk, és Anastasia egyre többet tud meg sérült és megszállott „Ötven árnyalatának” szívszaggató múltjáról. Míg Christian belső démonaival harcol, Anastasiának szembe kell néznie a férfi korábbi partnerei iránt érzett dühével és féltékenységével, és meg kell hoznia élete legfontosabb döntését."

Nem tudom miért, de a második rész valamiért kicsivel jobb lett, mint az első, vagy talán csak azért nem akasztott ki ennyire, mert már megszoktam a könyvsorozat stílusát. Persze még mindig nem egy remekműről beszélünk, ugyanaz a véleményem róla mint az első részről. Továbbra is a rengeteg szex van a középpontban, mellette szinte zéró sztorival és nulla karakterfejlődéssel. Így volt az első rész esetében. A másodiknál viszont látok egy kis javulást. És hogy ez miben mutatkozik meg? Nézzük elsőnek a két főszereplőnket. Itt van Ana, aki még mindig egy teljesen full logikátlan nő, de itt már legalább csinál valamit. Néha elmegy dolgozni, és néha elgondolkozik azon, hogy egyáltalán van-e ennek a kapcsolatnak értelme. Már nem áradozik magában annyit, hogy milyen jóképű és helyes Christian. Most is vannak ostoba megjegyzései, mikor például kiakad azon, mert Jack megjegyzi neki, hogy jobban odafigyelhetne a munkájára. Akkor persze neki áll feljebb, holott Jacknek teljesen igaza volt. Meg amikor Christian EZERSZER elmondja neki, hogy ne a számítógépről küldje az emaileket, hanem a blackberry-ről, mert különben megnézhetik az üzeneteiket, Ana ennek ellenére folyamatosan a gépről üzenget és mikor a végén a "titkos" üzeneteik és azok hiánya feltűnik Jacknek és ebből gondok adódnak, akkor is csak megszeppenten szipog, és megint neki áll feljebb, hogy Christian tisztára ideges lesz rá.

Aztán itt van Christian is, a fura ízléssel megáldott férfi főszereplőnk, akit az első részben utáltam, vonakodtam és féltem tőle néha egy kicsit. (Én biztos a világ végére menekültem volna előle, ha rám akaszkodik úgy, mint Ana-ra). Most mégis megváltozott róla kissé a véleményem. Megsajnáltam őt, és ahogy egyre többet megtudtam a múltjáról, úgy vált szimpatikussá, és a végén azon kaptam magam, hogy én is meg akarom ölelgetni és lelket önteni belé, hogy igenis bíznia kell magában, meg hogy ő egy nagyszerű ember (a fura szexuális szokásai ellenére). A szerelmükkel kapcsolatban meg kell jegyeznem, hogy még mindig nem értem, hogyan szerettek egymásba ilyen gyorsan. Oké, Ana egy naiv kislány és nem volt ezelőtt semmilyen tapasztalata, így az valamennyire okés, hogy teljesen belezúgott Christianba.. Ezt még valahol megértem, de azt nem, hogy Christian mit lát Ana-ban, mikor az a nő nem mutat semmilyen karaktert. Miért pont miatta változtatta meg a szokásait? Miért pont miatta adta fel az eddig életstílusát? Ez nekem valahogy nem áll össze. És az ESKÜVŐ????? Ez most halál komoly? Kb. 5 hét után már összes is házasodnak, ami szintén nem lett életszerű.

Kaptunk egy harmadik főbb szereplőt is, vagy lehet csak én érzem annak, de itt van nekünk mostantól Jack is. Én bírtam. Valamiért tudtam, hogy nagy zűrt fog kavarni, és milyen igazam lett. Őt is meg lehet érteni és ha jobban belegondolunk, akkor igaza van, mert bosszút szeretne. Christian teljesen kibabrált vele és mindenét elvesztette Ana miatt, csak azért mert pont egy olyan nőt szúrt ki magának, akit egy nagy hatalmú pasi véd, aki bármit és bárkit megvehet és tönkretehet. Nem azt akarom ezzel mondani, hogy Jack jól tette, hogy rámászott Ana-ra, azzal nem értek egyet, csak hát őt is meg lehet érteni, hogy egy egyszerű lány miatt mindent elvesztett és természetes, hogy ezt nem akarja annyiban hagyni. Kíváncsi vagyok mit tervez. A karakterek kivesézése után térjünk rá a történetre, és hála az égnek több minden történt itt, mint az első könyvben. Mentek össze-vissza, volt itt rengeteg helyszín, valahogy színesebbnek éreztem ezt a könyvet, valahogy mozgalmasabbnak.

Összességében: mindig nem lett kedvenc, de egy kicsit javult a színvonal és ezt mindenképp értékelem. Az első könyves kritikámnál elfelejtettem két dolgot említeni: az egyik, hogy tetszik a könyvek borítója, az elsőn a szürke nyakkendő, a másodikon a szürke álarc, szimbolikus értékük van és kötődnek az adott kötethet. A másik, hogy elvileg ebből is filmet fognak forgatni, és most folynak a találgatások, hogy kiknek kellene alakítania a főbb szerepeket. Ehhez no komment, talán filmben izgalmasabb lesz, mint a könyvben volt.

A könyvről:
http://moly.hu/konyvek/e-l-james-a-sotet-otven-arnyalata
5/2

11 megjegyzés:

  1. Mesélek neked két apró történetet:
    1)A szüleim három hét ismeretség után eljegyezték egymást, három hónap múlva pedig összeházasodtak.
    2)Egyik barátnőm szülei egy közös barátjuk esküvőjén ismerkedtek össze, másnap már a hivatalban kötöttek ki, mert annyira egymásba szerettek, hogy összeakartak házasodni. Meg is tették.
    Szóval a szerelem nagy úr... ha egyszer az ember fejét elönti a rózsaszín köd, akkor bármi megtörténik. ;) Nekem párom 4 hét után vetette fel a házassági dolgot, hát majdnem leestem az ágyról meglepetésemben. :D

    Jack egy görény. Mit képzelt? Erőszakoskodni akart egy lánnyal, aki csak szerinte bájolgott az orra előtt. Még szép, hogy Christian elcsépelte, kirúgta. Én is megvédem azt, akit szeretek. Ha pasi lennék, és valaki rámozdulna a csajomra, elbeszélgetnék vele egy sötét sikátorban.

    Na, örülök, hogy ez már valamicskét tetszett. :) Nekem ez a rész nem jött be olyan nagyon. Viszont vannak kedvenc részeim, s e-között van az, amikor Christian anyja felpofozza Mrs. Robinsont. ~.~

    VálaszTörlés
  2. Hát akkor a szüleid nem voltak semmik! És mivel nem említetted, így gondolom még mindig együtt vannak, mindenképpen gratulálok nekik. :)
    Bár szerintem szüleidnek nagy szerencséjük volt, mert a legtöbb embernél ez a valóságban nem így van, vagy ha mégis ilyen hamar házasodnak, annak általában válás a vége.
    Lehet, hogy egy rosszul fogalmaztam, nem azt akartam mondani, hogy Jack-nek joga volt rányomulni Ana-ra, meg hogy Christian-nek nem kellett volna tennie semmit se ellene, hanem azt, hogy megértem, hogy Jack bosszút akar. Így legalább meg van magyarázva, hogy miért fog még a jövőben belekavarni az életükben, mert végülis van oka rá.
    De azt bírtam mikor Ana tökön rúgta a férfit (mindegyik erőszakoskodóval ezt kellene tenni), meg azt is, amikor Christian anyja felpofozza Elena-t. Mellesleg lehet csak én nem értettem, de akkor most Elena mit akart itt tulajdonképpen? Mert egyszer úgy tűnt, hogy segíteni akar, máskor meg nem, és a végén meg nyíltan elkezdett kavarni. Akkor korábban csak megjátszotta magát és végig az volt a célja, hogy visszaszerezze Christian-t?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, a szüleim együtt vannak. Köszi! :)
      Viszont abban igazad van, hogy a legtöbb pár ilyen korai házasság után elválik... barátnőmék szülei 11 év után mentek szét. :/

      Na így már érthetőbb a Jack ügy. Igazad van, joga van a bosszúhoz, és én azt hiszem tudom is, mit fog művelni.

      Elena egész végig nyalt Christiannak, mert visszaakarta kapni az ő kis bikáját. Azzal, hogy támogatta őt Ana-val kapcsolatban, csak még inkább magához akarta édesgetni, mert hogyha majd Ana újból kiteszi a szűrét a pasinak, akkor ő ott lehet, mint potenciális vigasztaló... szerintem.

      Törlés
    2. Aha, nahát ez az Elena akkor sem százas, megérdemelte a pofont, amit kapott... :)
      És szerinted Jack mit fog csinálni? Mert nekem ötletem sincs, mit tervez... milyen teoriád van?

      Törlés
    3. Megérdemelte, és még többet is kaphatott volna! :)
      Szerintem elüti Ana-t.

      Törlés
    4. Szerintem valami durvábbat tervez, de majd meglátjuk.

      Törlés
    5. Egyszer láttam egy a harmadik részhez kötődő fanvideót, abból következtettem ki, hogy Ana-t elütik.
      Ma sikerült letöltenem az utolsó részt. Küldhetem? :)

      Törlés
    6. Aha, értem... hát akkor lehet mégis az lesz. Bár ez elég gyenge visszavágás lenne Jack-től.
      Küldheted, elolvasom, ha már ennyire belejöttem. Tényleg, láttam is a könyvesboltokban, hogy már megjelent. Jó hamar megjelentették ezt a trilógiát, egy-két éven belül mind a három könyv.

      Törlés
    7. Külföldön már rég megjelent a trilógia, ezért adták ki ilyen hamar a magyar fordításút.
      Jack, hát majd meglátjuk mit fog csinálni. Nekem még van 100 oldalam a Szabadságból. Hogy őszinte legyek, ez a rész már nem köt le annyira, mint az első kettő.
      Megnyugtatlak, karakterfejlődés van, főleg Ana terén... szerintem.

      Törlés
    8. Ha már neked se tetszik, akkor én végig fogom szenvedni!!!!! Szerintem még én is elolvasom ebben a hónapban, aztán meglátjuk mennyire nyeri el a tetszésem.

      Törlés
    9. Ma továbbolvastam, és kezd érdekes lenni. Lassan végzek vele.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...