2012. okt. 28.

Stephenie Meyer: Napfogyatkozás (Twilight 3.)


És akkor most következzen a Twilight Saga 3. könyvének (Napfogyatkozás) a kritikája… hamarosan kivégzem újra a sorozatot és azt hiszem, utána egy ideig elő se veszem, mert már kezd nagyon kiakasztani. Akkor lássuk!

A történet: „Őrizd a percet! Mert ami eljön, az el is múlik, ezt a halandók tudják csak igazán. Elmúlt az alkonyat, elmúlt az újhold. De eltűnhet-e a Nap az életedből? Elzárhat-e melegétől a hűvös Hold, amely minden álmod és vágyad utódja? Jacob napsugaras mosolya, vagy Edward holdfényragyogása?  Bella mindent elveszíthet: barátot, szerelmet. Két tűz közé kerül. Körülötte felizzik az ősi gyűlölet, miközben régi vérszomjas ellensége még mindig rá vadászik. Ismét választania kell élet és halál között… A nagy kérdés: mit érdemes túlélni? A Twilight saga folytatódik… A Hold megbűvöl. A Nap talán sosem hűl ki.”

Ahogy a könyv történetének leírásából is láthatjuk, ez a könyv főként a szerelmi háromszögről fog szólni… Bella-nak választania kell Jacob és Edward között… hűha… micsoda súlyos dilemma! Vajon hogy a fenébe fog itt Bella döntést hozni?! *gúnyos szemforgatás*
Most komolyan… volt olyan idióta ember a világon, akinek megfordult a fejében az a lehetőség, hogy Bella Jacob-ot fogja választani? Hiszen nyilvánvaló, hogy igazából Edward-ot szereti, soha még csak fenn sem állt annak a lehetősége, hogy Jacob-ra „úgy” fog gondolni… és mint barátok…? Hát ezt erőteljesen vitatnám. Bella és Jacob sosem voltak igazi barátok, hisz a barátságuk csak Bella önzőségére épült. Bella már az elejétől kezdve csak azért kezdett el haverkodni Jacob-bal, mert ugye magára maradt és szegény fiút teljesen kihasználta, miközben pontosan tudta, hogy Jacob szerelmes belé. Persze Jacob meg elkezd bizakodni, többet szeretne a lánytól, így kialakul a konfliktus… ez a „szerelmi háromszög” (már ha valóban nevezhetem így, miközben Bella sosem szerette igazából Jacob-ot) az egyik legbénább szerelmi háromszög, amit valaha olvastam… épp ezért minden egyes mozzanata irritált vagy idegesített.

De hogy valami pozitívumot is mondjak a könyvről, ez egy kicsit jobb, mint a 2. (Újhold) volt. Mert itt Bella legalább nem sírdogál és bőg folyamatosan Edward után. Hanem újra együtt vannak, boldogok, már akkor mikor Jacob és a farkasok nem zavarnak bele a nagy idillbe… meg persze addig, amíg Victoria újra fel nem tűnik a színen… kérdem én… Victoria miért nem akkor próbálta megölni Bella-t, mikor az még védtelen volt? Miért kellett ennyi ideig várnia a bosszúra… jó, tudom, hogy az Újhold-ban egyszer megtámadta, de aztán elég könnyen feladta, és persze pont akkor tér vissza, mikor már újra egy csapat jó barát védelmezi a drága Bella-t… Azt még lehet nem mondtam, de Bella-t ki nem állhatom, a főhősnők legidegesítőbb tulajdonságaival rendelkezik, Edward meg a 2. kötettől kezdve teljesen ellaposodott, és tisztára papuccsá vált Bella mellett… teljesen kiábrándító.

A könyv felépítése ismét a szokásos, rengeteg nyálas romantika, és egy kis akció a végére, habár valamiért úgy érzem, hogy ez a kis akció most erőteljesebbre sikeredett, mint a korábbiak. Victoria terve talán még működött is volna, ha Alice megint nem látja meg az egészet előre és a többiek nem tudnak felkészülni… hogy Bella-t meg tudják védeni, vámpíroknak és farkasoknak össze kell fogniuk. Merthogy a drága Belláért mindenki bármit megtenne… *újabb gúnyos szemforgatás*

És aztán a könyv végén megtörténik a lánykérés, Bella igent mond, minden szép és happy, mindenki boldog és rózsaszín felhők úsznak az égen. Hála az istennek már csak egy kötet maradt hátra, ha már elkezdtem, akkor be is fogom fejezni, de egy ideig (pár évig) ismét hanyagolom ezt a Twilight Saga-t. Az egyetlen, amit értékeltem a könyvben az, hogy végre megismerhettük Rosalie múltját, nagyon sajnáltam szegény lányt… és hogy Bella végre világosan kifejtette (az eljegyzéssel), hogy ő Edward-al fog maradni és hogy Jacob-nak semmi esélye, így legalább szegény farkas fiú felfogja, hogy mi a helyzet végre valahára.
Már csak az utolsó könyv van hátra, azt még elolvasom pár nap alatt, majd az utolsó film után pedig írok egy nagy összefoglaló posztot a Twilight filmekről. Legalábbis eddig ezek a terveim.
A könyvről:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...