2012. okt. 21.

Stephenie Meyer: Alkonyat (Twilight 1.)


Nemrég jöttem rá, hogy még nem írtam erről a könyvsorozatról bejegyzést, így gondoltam előszedem a könyveket és újraolvasom őket.

A történet:
"Forks fölött mindig felhős az ég. Bella Swan, az érzékeny, zárkózott lány afféle önkéntes száműzetésre ítéli magát, amikor ideköltözik apjához. Bella alapjáraton is mágnesként vonzza a bajt, ezúttal azonban nem csak a „mindennapi” csetlések-botlások fenyegetik.
Hanem Ő…
Ő, akinek aranyszín szeme van, titokzatos, szeszélyes, kiszámíthatatlan, félelmet keltő és biztonságos sugárzó. Ő, akit Edwardnak hívnak, mint valami ódivatú regény hősét. Ő, aki megmenti az életét. Ő, aki mégis a legnagyobb veszélyt jelenti Bella számára. Az indián rezervátumban furcsa, félelmetes mesék keringenek. És egy nap a legenda megelevenedik…"

Régen mikor még nem volt ekkora nagy felhajtás a Twilight körül, amikor még nem jelent meg az első film és Magyarországon alig ismerte valaki ezt a könyvet, nos, akkor én imádtam a Twilight-ot, tesómmal együtt olyan nagy fanok voltunk, hogy az ma már hihetetlen. Aztán jött a kiábrándulás, fokozatosan kezdtem megutálni a sorozatot és ezt a nagy médiafelhajtást meg mindent, amit köré építettek. Ma már semleges számomra, így talán meg tudok róla fogalmazni egy normális véleményt. Az első könyv még mindig tetszik, és habár ma már lerágott csont ez a téma, hogy egy hétköznapi, egyszerű lány találkozik egy titokzatos idegennel, aki valamilyen természetfeletti lény meg ilyenek... akkoriban mikor legelőször olvastam talán ez volt az első könyv, amiben ilyen párosítás szerepelt. (Vagy csak én olvastam elsőnek ilyet, de nem ez a lényeg). Így tetszett a könyv alapötlete, és oda voltam Edward-ért. Imádtam Bella-t és Edward-ot az első könyvben. Persze Bella idegesített néha, mikor folyton csetlett-botlott, (ez még ma is fel tud idegesíteni), de mégis valamiért együtt tudtam vele érezni, hisz itt az elején nem olyan magabiztos, hanem visszahúzodó és egyszerű lány.

Tehát Bella és Edward, mint főszereplők nem olyan rosszak, sőt kifejezetten tetszenek a karakterek még itt az első könyvben. (Hogy aztán mi lesz, arról később!) Ők vannak a legjobban kiemelve, mellettük a többiek csak másodhegedűsek ha mondhatok ilyet. Bella apja tipikus szülő karakter, hogy legyen valaki, mert egy tinédzser ugyebár nem élhet egyedül, felesleges karakter, akit nem csípek. Aztán ott van Edward családja, a testvérei, akik szintén vámpírok, de mindenkinek más és más különleges képessége van, ami így egyedivé teszi őket. Ezt korábban se értettem soha, hogy miért kell, hogy mindenkinek más-más képessége legyen, olyan irreális, meg egyébként... minek kell egy vámpírnak olyan képesség, mint például a jövőbelátás? Kicsit úgy tűnik nekem, hogy az írőnő ezzel akarta megoldani azt a kérdést, hogy így mindig mindent tudnak előre, így minden egyes veszélyre fel tudnak majd készülni... (Nem minden könyvben ez történt? Alice előre látta a jövőt és mindig meg tudták magukat védeni).

Na igen... ezáltal felvetődik a kérdés... miért kellett az egész vámpír mítoszt ennyire megcsúfolni. Ez soha nem tetszett a Twilight-ban... a vámpírok csillognak???? Kérem szépen... Meyer mit ivott, hogy ilyen hülyeség jutott az eszébe? Ez a legnagyobb baromság, amit valaha olvastam.... A vámpírok elégnek a napon és kész, vége... nem értem miért kellett ezt ilyen hülyeségre megváltoztatni... Úgyis Folks-ban mindig esik az eső, meg borús az idő, tehát soha nem süt a nap (szinte), akkor meg miért nem lehetett meghagyni, hogy a vámpírok elégnek a napon, főként ha szinte soha nem is süt a nap, tehát igazából semmi nem fenyegette volna őket?!

És a másik ami hiányzott, az akció... a könyv kb. 80%-as romantikus nyáladzás, Bella nyomoz Edward után meg ilyenek, meg összejönnek, meg miegymás... és a végére azért berak az írónő egy kis akciót, a rivális 3 vámpír (élükön James-el) persze egyből kiszemeli magának Bella-t, van egy kis csetepaté, de igazából semmi izgalom.... jó, tudom, hogy ez elsősorban romantikus könyv, de akkor vagy ne rakjon bele semmilyen akciót, vagy ha már igen, akkor ne csak a végére biggyessze oda, hanem normálisan dolgozza ki... A hibái ellenére mégis olvasható a Twilight Saga első könyve (sőt a többi is), és rengetegen rajonganak érte, főleg tinilányok, inkább a fiatalabb korosztály... nekik íródott ez a könyv és még én is szerettem mikor gimis voltam... aztán kiábrándultam belőle és rájöttem vannak ennél sokkal jobb könyvek, igazi normális mondandóval és izgalommal.

Mindenkinek el kell kezdenie valahol az olvasást és a Twilight-nak köszönhetően, egyre több fiatal vesz a kezébe könyvet (a Harry Potter esetében is így volt) és szerintem ez a mai világban igenis előrehaladás...
UI: az első könyv borítója szerintem nagyon ötletes, az alma, mint a tiltott gyümölcs jelképe... nagyon tetszik.
A könyvről:
http://moly.hu/konyvek/stephenie-meyer-twilight-alkonyat
5/3

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...