2012. okt. 7.

Danielle Steel: A gyűrű


Nem mintha annyira odalennék a nyálas, romantikától csöpögő könyvekért, és Danielle Steel-t sem szeretem kifejezetten, de még régen egyszer véletlenül láttam a tévében A gyűrű című filmet, melyet az azonos című könyve alapján készítettek. Nagy meglepetésemre a film tetszett, megható történet volt... így gondoltam elolvasom a könyvet, ami alapján készült.

A történet:
"A háború sújtotta Németországban Kassandra von Gotthard, a befolyásos bankár gyönyörű, fiatal felesége beleszeret a tehetséges és ünnepelt fiatal íróba. A férfi zsidó származása azonban mindkettőjük végzetét jelenti. Amikor SS-katonák a nő szeme láttára hurcolják el szerelmét, az asszony csak úgy menekülhet meg, hogy felfedi kilétét. Ám ezzel a tudattal nem képes tovább élni…
A férj mindent elkövet, hogy az asszony halála után is egyben tartsa a családot. Gyerekeivel megpróbál elmenekülni a háború tépázta Németországból, de lányát, Arianát az utolsó pillanatban letartóztatják. A lányban csak az apjától kapott gyűrű, kettejük soha nem szűnő szeretetének jelképe tartja a lelket. Egy fiatal náci tiszt személyében azonban megmentője akad, és megcsillan a remény, hogy új életet kezdhet, ezúttal Amerikában…"
Nos, elsőnek ki kell emelnem, hogy a könyv nem tetszik jobban, mint a film... nem tudom ennek mi az oka, talán az, hogy a filmet láttam elsősnek és már azt szerettem meg... persze a könyv sem rossz, jó a maga módján... A könyv két részre van bontva, az első fejezet a Kassandra nevét viseli, vagyis ez a rész róla szól, ahogyan megismerkedik a fiatal zsidó művésszel, hogyan kezd vele kapcsolatot, meg aztán milyen tragikus sorsot érnek ketten. Nos ezt a filmben megoldották pár képkockával, ugyanis a filmen csak a két gyereken van a hangsúly... (bevallom örülök neki, hogy a filmből kihagyták a Kassandra-s részt, mert számomra túl hosszú volt) Aztán a második fejezetnek meg Ariana lesz a főszereplője... nekem ez a rész tetszett nagyon és habár nem láttam olyan sokat Gerhard-ból mint szerettem volna, de hát ez van... el kell fogadnom.

És hogy miért tetszik nekem ez a történet? Egyrészt mert a második világháború idején játszódik és azon belül is egy német család életét mutatja be, ráadásul egy olyan német családét, akik normálisak voltak és nem Hitler talpnyalói... nem akarok most itt a történelemről filozofálni, csak ez azért fontos szerintem, mert igenis voltak olyan németek, akik elítélték Hitlert és követőit, nem mindenki értett egyet azzal ami akkoriban történt. Habár Ariana-t nem annyira kedveltem meg mint karakter, mégis felnézek rá, mert oly sok nehézségen ment keresztül, annyi mindent kibírt és túlélt, hogy számomra teljességgel hihetetlen... (jó tudom, hogy ez csak egy kitalált sztori, de én mégis tisztelem Ariana-t).

Talán abban rejlik az egész történet vonzereje (mármint számomra) hogy az egész bonyodalom egy véletlen miatt alakult ki... mikor Gerhard és Ariana apját lelövik a határon, akkor a két testvér két külön országba kerül és sokáig nem lesznek képesek megtalálni egymást. Egyedül kell boldogulniuk, közben telnek az évek, mindketten élik az életüket, járkálnak össze-vissza a világba és mikor már majdnem egymásra találnak, akkor az élet közbeszól és mégsem lelik meg egymást. Véletlenek... és véletlenek szólnak közbe... Persze a történet végén egymásra találnak (egy újabb véletlen folytán), talán az a könyv legszebb jelenete (meg a filmé is).
Engem is meglepett, hogy tetszett egy ilyen típusú könyv (általában nem ilyeket olvasok), de mégis ez van... talán bővíteni kellene a látókörömet... :)
A könyvről:
http://moly.hu/konyvek/danielle-steel-a-gyuru
5/4

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...