2012. szept. 14.

A Legyek Ura (film)

Mivel a könyv nagyon tetszett (William Golding: Legyek Ura, melynek kritikája megtalálható a blogon a könyvek között), így gondoltam megnézem a belőle készült 1990-es filmet, hogy mégis milyen lett az adaptáció… és nem azt mondom, hogy iszonyat rosszra sikeredett, valamiért nézhető és jó a maga nemében, de ha a könyvet és a filmet összehasonlítjuk, akkor ég és föld a kettő.

Azt már lassan kezdem megszokni, hogy ha egy könyvből filmet készítenek, akkor a szereplők egyáltalán nem úgy néznek ki, mint ahogy az író (vagy akár az olvasó) megálmodta, példának okáért megemlítem, hogy a könyvbéli szőke Ralph helyett kapunk egy barnahajút, és a vörös, szeplős Jack helyett pedig egy szőkét, nem is ez zavart a legjobban, hiszen mindkét fiú helyes a maga módján. Sőt még valamilyen szinten jók is a szerepükben. Az egyetlen szereplő, aki tetszett az Röfi, őt pont így képzeltem el olvasás közben, meg még az ikrek is jók voltak, ha jobban belegondolok.

Nem ez zavart, hanem ezer más dolog. Első tanácsom annak, aki meg szeretné nézni ezt a filmet: NE SZINKRONNAL NÉZZE!!! Komolyan… csakis angolul és felirattal, mert a magyar szinkron egy nagy rakás förtelem. (csúnyábban is fogalmazhattam volna, de inkább nem teszem). A fél társaság fiút NŐI hanggal szinkronizáltak, de volt olyan is, hogy az egyik fiú egy biztosan felnőtt férfihangot kapott, így az összhatás nevetségesre sikeredett. Még az a szerencse, hogy Ralph, Jack és Röfi hangja normális. Ja és a fordítás… az is csodálatos… Röfi nevét meghagyták az eredetire (vagyis Piggy), aminek csak egy oka lehetett, a fordító még életében nem halott erről a könyvről, és fogalma sincs a történetről.

Ha mégis túltesszük magunkat a szinkron és a fordítási bakik tömkelegén, akkor egyéb hibákat találhatunk, nevezetesen majdnem az egész történetet átírták, néhány ékes bizonyíték. A filmben velük lesz az elejétől a pilóta, a könyvben soha nincs velük felnőtt. Ralph és Jack kapcsolatának alakulása, hogyan lesznek barátokból ellenségekké, teljesen le van butítva… és még sorolhatnám a rengeteg hibát… de inkább nem teszem. Mindenki nézze meg maga és akkor észreveheti az összeset.

És mégis… a sok baki és a förtelmes szinkron ellenére, szerintem nézhető a film, valamiért mégsem gyűlöltem annyira, mint kellett volna… (habár a sok hiba az agyamra ment). Nem hosszú, alig másfél órás, talán ha hozzáadtak volna még vagy egy fél órát, akkor jobb és összeszedett alkotást lehetett volna készíteni…
Trailer: (csak angol van)
http://www.youtube.com/watch?v=T45MsH6pwM4
10/7

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...