2012. szept. 25.

Stephen King: A remény rabjai - "A JÓ TANULÓ"

Elsőnek tisztázzuk, hogy nem rossz borítót raktam be képnek, hanem a Jó tanuló című mű A remény rabjai című kötetben található, ami ugyebár 4 kisregényt foglal magába, ebből engem csak kettő érdekel. Elsőnek a Jó tanuló című kisregényről írok.A történet röviden:
Todd Bowden korosztályának egyik legjobb tanulója, a szülei méltán büszkék rá. Az egyik történelem órán mikor a 2. világháborúról tanulnak, Todd annyira megszállottá válik a nácik, a holokauszt és minden ezzel kapcsolatos dolog iránt, hogy folyton csak erről olvas, minden információt próbál beszerezni a témával kapcsolatban. Aztán egyik nap a buszon meglát egy öregembert, aki nagyon ismerős neki valahonnan... végül rájön, hogy a férfi egy náci háborús bűnös (Kurt Dussander), aki Amerikában él évek óta. Aztán elmegy a férfihoz és megzsarolja, hogy kitálal az igazi személyazonosságáról a rendőrségnek, ha nem teszi azt, amire kéri őt... és Todd nem akar mást, csak hallani milyen volt a 2. világháború pontosan, méghozzá egy olyan embertől, aki jelen is volt az eseményeknél... különös kapcsolat alakul ki kettejük között, mely mind az öregembert, mind a fiút merőben megváltoztatja.

Bevallom elsőnek a filmet láttam, és mivel az nagyon tetszett (arról is írok majd) így mindeképpen el szerettem volna olvasni a könyvet, amiből készült. Sokáig kutattam a könyv után, már azt hittem nem lehet sehol sem kapni, mikor megvilágosodtam és rájöttem, hogy ez nem egy önálló könyv, hanem egy kisregényeket tartalmazó kötet egyik darabja.
Nem hosszú a mű, olyan 200 oldal körüli és mivel elsőnek a belőle készült filmet láttam (címe: Az eminens) így óvatatlanul ahhoz hasonlítottam. Most mégis próbálok ettől elvonatkoztatni, ami nagyon nehéz számomra.
Tetszett ez a könyv (mondjuk nem is vártam mást a film után), természetesen pár apró résztelben teljesen más, de ez nem zavaró. Imádom a lélektani könyveket (vagy filmeket), amelyek arról szólnak hogy valakit valamilyen esemény teljesen megváltoztat, kifordul régi önmagából és egyre inkább a mélyre sülyed. Hiszen ez történik itt Todd-al és Dussander-rel is.

Jó, lehet, hogy Todd már az elején se volt százas, hiszen már akkor lehet rajta érezni, hogy nem az a tökéletes fiú, akinek mindenki hiszi (itt az ékes példa, hogy attól mert valaki rendesnek, jó tanulónak és kedvesnek tűnik, még nem biztos, hogy nem maga a Sátán, soha ne ítéljünk a külső alapján!!!).
Ennek ellenére mégis megértettem őt, hiszen én is imádom a történelmet, én is tudok megszállott lenni bizonyos dolgok iránt amiket megszeretek, és én is megadnák mindent, hogy egy ilyen fontos témáról beszélhessek egy olyan emberrel, aki ténylegesen átélte azt akkoriban még régen. (megjegyzés: engem nem a 2. világháború érdekel, hanem a Tudor kori Anglia).

Persze Todd nem számol azzal, hogy Dussander borzalmas történetei lassan átveszik az élete felett a hatalmat, egyre rosszabbakat álmodik, nem tud aludni, erőszakossá válik és kiütközik igazi énje, amit idáig a jól fésült amerikai máz alá rejtett... romlanak a jegyei, és hogy a szülei erre ne jöjjenek rá, meghamisítja a bizonyítványát, hazudik a szaktanácsadónak és egyre nagyobb hazugságokba kevederik, egyre sötétebb és erőszakosabb lesz. Ugyancsak ez történik Dussander-rel is, ahogy feleleveníti fiatalkora eseményeit, eszébe jutnak a régi "szép" emlékei, és újra előbújik belőle a kegyetlen "náci". Todd és Dussander között egy fura kapcsolat alakul ki, nem bíznak egymásban, de mégis szükségük van a másikra...
A vége sokkal durbább mint a filmben (majd ott leírom a különbséget), de mégis így kellett ennek történnie, Todd-nak már nem volt visszaút.

Kár, hogy Stephen King nem ír több ilyen jó könyvet, nem nagyon bírom a horror-könyveit, ez inkább ilyen lélektani krimi vagy nem is tudom milyen műfajba kellene sorolnom. Mindenesetre nagyon tetszett és mindenkinek csak ajánlani tudom. És a belőle készült film is nagyon szuper, arról is írok nem olyan soká...
A könyvről: (nem feledni, hogy ez egy kisregény, ami A remény rabjai című kötetben található 4 kisregényből a 2.)
http://moly.hu/konyvek/stephen-king-a-remeny-rabjai
5/5

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...