2012. szept. 27.

Stephen King: A remény rabjai - "A REMÉNY RABJAI"

Stephen King A remény rabjai című 4 kisregényt tartalmazó kötetének első műve maga a címadó történet, vagyis A remény rabjai, most erről szeretnék írni. Nem hosszú, alig 160 oldalas, így pár óra alatt végeztem vele.
A történet:
Andy Dufrense ártatlanul kerül börtönbe miután állítólag megölte a feleségét és annak a szeretőjét egy részeg és dühös éjszakán. Andy tagadja a bűnösségét, nem hisz neki a bíróság így a Shawshank börtönbe kerül kétszeres életfogytiglanra. Kezdetben nehezen illeszkedik be a börtön életbe, de fokozatosan kivívja magának az elismerést, mind a társai mind a fegyőrök körében. Legjobb barátja lesz Red, aki szintén életfogytiglanra ítéltek gyilkosság miatt... aztán mikor megcsillanna a remény a szabadulására, a korrupt börtönigazgató megakadályozza a férfi távozását... de mindez nem tarthatja vissza Andy-t, aki soha sem adja fel a reményt.

NAGYON TETSZETT A KÖNYV, ÉS AZÓTA MÁR A FILMET IS MEGNÉZTEM!!!! Már értem miért ez van a legjobb filmnek szavazva egy csomó listán... na nem azt mondom, hogy szerintem is ez a legjobb valaha készült film, hiszen az, hogy ki mit gondol a legjobbnak nagyon szubjektív dolog... de abban egyet kell értenem, hogy mind a könyv, mind a film nagyon jó és bekerült az én kedvenceim listájára is.

A könyvben elsőnek az a fura, hogy nem Andy meséli el nekünk a történetet, hanem Red, a legjobb barát, így mindent tőle tudhatunk meg Andy-ről, vagyis olyan mintha Red lenne a főszereplő, pedig valójában nem... így igazából csak annyit tudhatunk meg Andy-ről, amennyit Red elmond nekünk... és mivel ő is sokmindent csak másodkézből hallott, vagy csak logikusan kikövetkeztette magában (például a szökés mozzanatát) így nem tudhatjuk biztosan mi történhetett. Így az író meghagyja nekünk a döntés lehetőségét, hiszünk-e Red-nek vagy nem... a lényeg, hogy akárhogy történhettek a dolgok.

Ez a történet tipikusan olyan, amelyeket nagyon imádok. Van egy ártatlan ember, akit elárulnak, kisemmiznek, jelen esetben börtönbe kerül, pedig nem követett el semmit, minden egyre csak rosszabb lesz körülötte és a végén pedig fellázad és kivívja a maga igazát, vagy akár bosszút áll az ellene vétkezőkön. Nos itt semmiféle bosszúállás nem volt, hanem Andy hosszú éveken át vájta azt a lyukat a falba, hogy egyszer valamikor meg tudjon szökni... soha nem adta fel a reményt... és igen a "remény" szó irdatlan sokszor szerepel a könyvben... (gondolom így akartak utalni a címre).

Ja és egyébként érdekesség, hogy az eredeti angol címe "Shawshank Redemption", vagyis lefordítva "Shawshank (ez a börtön neve) megváltás". Míg a magyar kiadásnak A remény rabjai címet adták, ami szerintem sokkal találóbb lett, mint az eredeti címe... (ilyen sem esik meg gyakran, hogy a magyar fordítás jobb lett, mint az eredeti).
UI: Stephen King A remény rabjai című kötet 1. kisregénye.
A könyvről:
http://moly.hu/konyvek/stephen-king-a-remeny-rabjai
5/4

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...