2016. máj. 24.

The 100 (A Visszatérők) 3. évad összegzés


A történet:
Miután sikeresen lerendezték a Weather-hegy által jelentett fenyegetést, elérkezett a béke ideje. A Földre érkezett Égiek megépítve Árkádiát próbálják megtalálni a módját, hogyan lehetne hosszú távon berendezkedni és normális életet teremteni maguknak a Földön. Nem tart sokáig azonban a nyugalom. Clarke fogságba esik a Földieknél, akikkel a korábban megkötött szövetség hirtelen ingataggá válik, miközben egy új, eddig ismeretlen fenyegetés bukkan fel egy mesterséges intelligencia, A.L.I.E. személyében. Újabb harcok és az eddigieknél is nehezebb küzdelmek várnak a Százakra. (Saját leírás)

Kicsit bajban vagyok, mert amennyire imádtam és szerettem az első két évadot és amennyire vártam a folytatást, kissé felemás érzések kavarognak bennem a harmadik évad után. Nem azt mondom, hogy rossz lett volna, vagy hogy a sorozat hirtelen lejtmenetbe kezdett, mert ez korántsem igaz. Még mindig imádom a The 100-t, még mindig a kedvenc sorozatom és hétről-hétre izgatottan vártam a folytatást. Csak sajnos most több olyan dolog is történt az évad során, ami kiakasztott.

Nem értem mi történik az írókkal, de azt figyeltem meg, hogy minden sorozatnál, de komolyan minden sorozat esetében olyan 3./4. évad körül kezdődik el a lejtmenet. Hol hirtelen, hol csak fokozatosan, de az a 3-4 év a vízválasztó vonal, amikor elkezd romlani egy sorozat minősége. Sajnos a The 100-al is ilyen tendenciát mutat, és higgyetek nekem, hogy nehéz ezt így kijelentenem, de így van. Csak hogy lássátok mire gondolok, hogy mik azok a dolgok, amik nem tetszettek az évadban, próbálom a legfontosabb elemeket kiemelve, megmagyarázni nektek, hogy mi volt a bajom vele.

A harmadik évad alapjáraton két fő történetszálra épült. Az évad első felében a Földiekkel való viszály és annak rendezésére tett kísérlet, végül a végleges egymás ellen fordulásnak lehettünk szemtanúi, míg a második felében az A.L.I.E. és követői által jelentett fenyegetésre kellett megoldást találni. Őszintén bevallom nekem az évad első fele jobban tetszett, ezt a mesterséges intelligencia dolgot nem nagyon tudtam hova tenni. Persze közben összefolyt a két szál, és a végére összeállt a nagy kerek egész történet, de az elején teljesen zavaros volt az egész, hogy ebből a két külön dologból vajon mi a fene fog összeállni a végére.

Néhány történetszál és karakter kifejezetten idegesített az évadban. Pike és a csapata már a kezdetektől fogva totálisan unszimpatikus volt számomra és bocsássatok meg, hogy ilyet mondok, de feleslegesen kavarták a sz*rt. De tényleg! Nem is értettem, hogy Pike hogy került hatalomra. Gondoljatok bele. Visszajönnek és csatlakoznak a többiekhez, és elkezd szónokolni a Földi ellenes propagandájáról, amihez az idióta Kane adja alá a lovat a szabad választások megrendezésével. Az utóbbival még nem is lenne baj, tényleg az az igazságos, ha szabad választást tartanak, de mégis hogy a francba lett Pike az elnök? Ki a fene szavazott rá, amikor a saját kis csapatán kívül senki más még csak nem is ismerte? Annyira hiteltelen volt ez az egész kavarás, hogy csak fogtam a fejem. Kane-t mindenki ismerte és tisztelte a táborban, látták, hogy mi mindent vitt véghez korábban, és hogy kiváló vezető lett volna, és erre mégis a random, ismeretlen Pike-ot választják meg. Puff... hát ez tényleg tök hihető!


A másik, ami végig szúrta a szemem, maga Bellamy. Az első évadban olyan remek karakterfejlődésen ment keresztül, amit aztán a második évadban tovább erősítettek és építettek, hogy aztán mindezt a harmadik évadban totálisan lerombolják. Nem értem, mi a fene baja volt Bellamy-nak az évad nagy részében és azt sem, hogy miért hülyült be és kezdett el Földieket mészárolni. Mondvacsinált oknak persze ott volt az a csaj, akivel alig pár hete járt és aki meghalt, de most komolyan! KI A FENÉT ÉRDEKEL AZ A RANDOM CSAJ, AKIRŐL AZ ÉG VILÁGON SEMMIT NEM TUDTUNK MEG??? Hihetetlen és irreális motivációja annak, hogy Bellamy behülyüljön. Sajnálom, de az évad nagy részében nem tudtam vele mit kezdeni és szinte minden egyes döntése úgy volt ostobaság, ahogy volt. Borzalmasan szétrombolták szegény Bellamy karakterét teljesen irreális magyarázatokkal. Aztán az évad végén végre rájött, hogy milyen idióta volt végig, és próbált volna helyrehozni mindent, de még ő csodálkozott azon, hogy Octavia megutálta egy életre.

Az évad első fele, a Földiekkel való konfliktus nekem bejött, de a mesterséges intelligenciás történetszálat egyszerűen képtelen voltam hova tenni. Persze megkaptuk a választ a kérdéseinkre, kiderült, hogy pusztult el majdnem 100 éve a világ, hogy mit tett A.L.I.E. és hogy ki hozta őt létre, sőt még azt is megtudtuk, hogy kik a Földiek és honnan származnak, de ez az egész mesterséges intelligenciás és "utópiás" jövőkép számomra teljesen unalmas volt. Főleg miután Jaha és A.L.I.E. átállt a "kényszerítés taktikájára". Szép és jó lett volna a gondolat, ha tényleg mindenkinek meghagyják a szabad választás lehetőségét, de mivel kényszer lett a dolog vége, így számomra elvesztette a teljes értelmét. Az egyetlen dolog, ami tetszett, hogy körbejárta és némileg vizsgálta az örök kérdést: jó-e a szabad akarat, ha azzal csak árt magának az ember, vagy inkább irányítsa őt valaki, és akkor habár akarata ellenére, de egy sokkal jobb és boldogabb életet tud számára nyújtani.


De hogy csak ne panaszkodásból álljon ez a vélemény, a három legirritálóbb dolgon kívül, szeretnék megemlíteni néhány pozitívumot is. Mert hogy szerencsére ilyenek is voltak az évadban. Clarke még mindig az egyik legerősebb és legösszetettebb női főhős manapság és még mindig imádom a karaktert. Tetszett, hogy megmutatták, hogyan dolgozta fel azt, amit a Weather-hegyen tett és hogy nem lépett túl rajta hamar, hanem igenis hatással volt az életére. Imádtam a Lexa-val való párosát, és a kémiát, ami köztük volt. És most lehet, hogy meg fogtok kövezni, de még annak is örültem, hogy Lexa meghalt. Igen... örültem neki, mert ez így volt tökéletes. Ha normálisan összejöttek volna, akkor csak szétbarmolják az írók a kapcsolatukat, csak elrontják mindkettejüket, így jobb is, hogy inkább tragikusan ért véget a kibontakozó szerelmük.

Mint márt mondtam, örültem annak is, hogy jobban megismerhettük a Földieket és megtudtuk honnan származnak, hogyan alakultak ki a szokásaik és milyen rendszerben működik az egész társadalmuk. Elég ironikus nem, hogy kiderült, ők is az Égiektől származnak? Tetszett ez a csavar, és tetszett a Földiekkel való konfliktus, habár a kiváltó indokok és magyarázatok nem nyerték el a tetszésem. Volt megint pár váratlan fordulat az évadban, megint meghalt pár fontosabb szereplő, de én egyiket se bántam. Lincolnt már rég untam, így mikor meghalt, akkor csak ujjongva sikítottam fel, és arra gondoltam, bárcsak így teljesülne minden kívánságom. A végén Pike halála várható volt, így nem is értem a nagy drámát és meglepődést mindenki arcán, mikor Octavia bosszút állt. Octavia karaktere szintén tovább fejlődött, igazán erős nő vált belőle. Tetszik, amit vele csinálnak az írók, és most, hogy Lincoln halott, kíváncsi vagyok mihez kezdenek vele.


Van egy karakter, akit különösen megszerettem ebben az évadban, ő pedig Murphy lenne. Vele is valami hihetetlen dolgot műveltek az írók. Na nála aztán nem bánom, hogy visszahozták a történetbe, mert egy komplex és abszolút szerethető karakterről van szó. Imádom a cinikus és gúnyos, passzív beszólásait és azt, hogy mindig minden helyzetben feltalálja magát. Tényleg egy igazi túlélő. Külön indult a története a többiektől, de aztán sikerült visszajutnia hozzájuk és örültem annak, hogy végül csak visszakeveredett a korábbi társaihoz és remélem ezek után ott fog maradni köztük. Bellamy-val remek kis baráti kapcsolatuk lehetne, úgy, mint az első évad elején volt. (Amit olyan hamar tönkretettek, nagy bánatomra!) Bízom benne, hogy marad a karakter a csapattal és hogy a várható eseményekben is aktív szerepet fog kapni, mert vétek lenne elvesztegetni a benne rejlő lehetőségeket.

Nem szeretnék elfeledkezni a felnőttekről sem. Jaha-t ütöttem volna végig. Bárcsak meghalt volna anno fent a Bárkán, mert mióta leérkezett a Földre, csak gondot okozott. Ez az egész A.L.I.E dolog is csak miatta nőtte ki magát ilyen nagy fenyegetéssé, csakis ő okolható mindenért, ami történt. Kane és Abby még mindig szerethetőek, habár néha tök feleslegesek, hiszen a fiatalok kb. mindent megoldanak helyettük. Örültem, hogy összehozták őket és remélem később folytatják a kapcsolatukat mert nagyon aranyosak együtt.

Összességében nézve szerettem ezt az évadot, de a sok hülyeség és irritáló karakter motivációk miatt, néha nagyon fogtam a fejem, és csak ámultam, hogy miként lehetett ekkora maszlagot kitalálni. Az utolsó rész tele volt bakikkal, és a végén a fenyegetést elég hamar lerendezték ahhoz képest, hogy előtte kb. öt részen át azon szenvedtek, hogy mi legyen. Kissé lapos lett a lezárás. Nem éreztem azt a nagy elsöprő imádatot és tökéletességet, mint a korábbi évadoknál, különösen a másodiknál. Eddig ez a leggyengébb szezon, de reménykedek abban, hogy az írók a negyedik évadra összekapják magukat és ez csak egy ideiglenes botlás volt, mert nagyon kár lenne a sorozatért.
Értékelés: 10/7

Előzetes:

6 megjegyzés:

  1. totálisan egyetértek :D
    én Jaspert is nagyon megszerettem mert bár idegesítő és szánalom alak volt végig,ő viselkedett talán az volt legéletszerűbb(én ugyanilyen szétesett igénytelen szar lettem volna azok után amiken keresztül ment)Mert vele ellentétben ott volt Monty, aki saját kezével ölte meg az anyját 2szer(!)de alig mutatkozott rajta érzelem.Betudhatuk ezt a személyiségének de szerintem az írók nem akartak még egy picsogó bolondot irányítgatni. Clarke nekem már kezd elég idegesítő lenni azzal hogy ő mindig mindent jobban tud és úgy kell csinálni ahogy ő akarja mert az a szent és megkérdőjelezhetetlen. Meg szerintem mint kb mindenki én is úgy vagyok vele hogy basszus a felnőtteknek nagyon nem kellett volna letakarodnia a Földre c_c .

    VálaszTörlés
  2. "Lincolnt már rég untam, így mikor meghalt, akkor csak ujjongva sikítottam fel, és arra gondoltam, bárcsak így teljesülne minden kívánságom."
    Ne haragudj meg, de szerintem valami baj lehet a gondolkodásoddal. Semmi baj nem volt Lincoln karakterével, a halála is egy megható jelenet volt. Ha te örültél ennek akkor nem gondollak teljesen ép gondolkodásùnak. Körülbelül olyan megnyilvánulás ez mint egy horror film vérfagyasztó jelentén vihogni.
    Egy szóval kifejezve: sajnállak! (nem azért mert Lincoln rajongò vagyok, csak egyáltalán nem igaz amit te unszimpátiából leírtál a karakterrôl)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ????
      Természetesen költői túlzás volt, amit írtam, bár szerintem ez elég egyértelmű. Mindenesetre akkor is örültem a karakter halálának, mert totálisan felesleges volt már a történetbe, semmit nem adott hozzá. A halála szükséges volt Octavia karakterfejlődéséhez, így várható volt, hogy ez lesz a sorsa.

      Törlés
    2. Az igaz hogy a harmadik évadban már csak mellékszereplô volt. Gondolom egyéb elfoglaltságai miatt (pl.:American Gods) döntöttek úgy hogy kiírják a sorozatból.
      Ettöl független szerintem egy szerethetô karakter volt, aki mindig kitartott a saját eszméi mellett.
      Nem értek egyet a költôi túlzásoddal, ezért írtam az elözô kommentet is.
      Kane és Abby kapcsolatának bonyolítása volt számomra felesleges.
      Valahogy elsiklott a forgatókönyv Abby régebbi bûne felett, mert ugye a közbenjárására röptették meg az akkori férjét.
      Nekem az elsô évadban sem volt valami szimpatikus karakter, és ez azóta valahogy ellett felejtve.

      Törlés
    3. Igen, én úgy tudom, hogy a színész akart kiszállni a sorozatból, mert átment a másik sorozatba (American Gods), ahol ugyebár főszerepet kapott. Nekem akkor se hiányzik, én már untam a karakterét. (Az unszimpátiám miatt tudok néha nyersen fogalmazni, ezt kérlek bocsásd meg nekem. :)

      Nekem semmi bajom Kane és Abby kapcsolatával, szerintem ők még az elviselhető kategória. Mondjuk Abby magába rohadt idegesítő lenne, csak Kane miatt tudom valahogy elviselni. De azt se bánnám, ha ő is meghalna vagy valami. Jaha-val együtt, aki a legidegesítőbb felnőtt karakter a sorozatban.

      Törlés
  3. Szerinted mikor lesz a 4.évadnak magyar szinkrona?

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...