2015. júl. 16.

Cassandra Clare, Sarah Rees Brennan, Maureen Johnson: Bane Krónikák első 6 novellája


Ez most egy rendhagyó bejegyzés lesz, mert A Végzet Ereklyéi könyvsorozathoz készült novellasorozat, a Bane Krónikák egyes részeiről fogom leírni röviden a véleményemet. Elsőnek úgy akartam, hogy csak akkor írok róla, mikor elolvasom mind a 10 novellát, de azt úgy nem lehetett volna normálisan kivitelezni, így úgy döntöttem, hogy kettészedem az egészet.

Most érkezik tehát az első 6 novella és mindegyikről a rövid véleményem. Tényleg nem lehet egy-egy novelláról olyan sok mindent írni, és nem is szeretnék, ha nagyon őszinte akarok lenni. Mindegyiknél inkább arra törekedtem, hogy a benyomásaimat osszam meg veletek róluk. Aztán az 6 novella végén egy kis összegzéssel zárom majd a soraimat. Akkor lássuk. :)

1. Cassandra Clare, Sarah Rees Brennan: Mi történt Peruban?

Fülszöveg:
Jó oka van, hogy Magnus Bane személye nem kívánatos Peruban. Kövesd Bane dél-amerikai kalandjait, amint régi ismerősünk bajba sodorja boszorkánymester társait, Ragnor Fellt és Catarina Losst, megismerkedik számos hangszerrel (amelyeken borzasztóan játszik), valamint számos tánccal (amelyeket borzasztóan jár), majd magára haragítja házigazdáit, amikor valami kimondhatatlant tesz a Nazca-vonalakkal.


Persze kaptunk néhány perui kalandot, és örültem, hogy Magnusról olvashatok, de engem zavar, hogy a novella címe ellenére, tulajdonképpen ki sem derül, hogy miért is tiltották ki Magnust Peruból. (Vagy csak nekem nem esett le, de nyugodtan elmagyarázhatja nekem valaki, ha ő esetleg értette.) 
Persze sejtettem én, hogy az első néhány novella úgymond csak „időhúzás”, és majd az utolsók lesznek az érdekesebbek, de azért ennél mégis többet vártam volna.
Értékelés: 5/3

2. Cassandra Clare, Maureen Johnson: A szökevény királyné

Fülszöveg:
A halhatatlan boszorkánymester, Magnus Bane azon kapja magát, hogy a királyi családot igyekszik kimenteni a francia forradalom borzalmai közül – miután egy igencsak jóképű gróf belerángatta a zűrzavarba. Mondani sem kell, a merész szökéshez egy láthatatlan ballonra is szükség lesz…


Ez a novella még az elsőhöz viszonyítva se kötött le annyira, és szerintem ebben a történetben semennyi igazi Magnus Bane nem volt. Most komolyan… minden novella arról fog szólni, hogy Magnus milyen pasikkal (vagy nőkkel) jött össze az évek során, mert akkor annak nem sok értelme lesz… 
Én azt hittem a novellák ennél azért fontosabb történeteket mutatnak be Magnus hosszú életéből, és én személy szerint jobban örülnék olyan novelláknak, amíg A Végzet Ereklyéi könyvek idején játszódnak. 
Remélem a többi ennél már jobb lesz. (Mondjuk nem nehéz ezt a két novellát felülmúlni. A két első novella olvasása közben végig csak arra tudtam gondolni, hogy ezekhez vajon tényleg volt-e valami köze Cassandra Clare-nek, vagy csak a nevét írták a borítóra.)
Értékelés: 5/3

3. Cassandra Clare, Sarah Rees Brennan: Vámpírok, pogácsák és Edmund Herondale

Fülszöveg:
Amikor a halhatatlan boszorkánymester, Magnus Bane részt vesz az előzetes béketárgyalásokon az árnyvadászok és az alvilágiak között a 19. századi Londonban , két nagyon különböző ember bűvöli el: Camille Belcourt, a vámpír és Edmund Herondale, az ifjú árnyvadász. Vajon azzal, hogy szíveket hódít meg, egyben oldalt is választ?


Az első két novella nem nagyon tetszett, és sajnos még ez sem nyerte el a tetszésemet. Az egyetlen, amit értékelni tudok belőle az, hogy Magnus és Camille hogyan ismerkedtek meg egymással. Ez a novella sem valami nagy durranás, nem is lehet róla nagyon mit írni. :(
Értékelés: 5/3


4. Cassandra Clare, Sarah Rees Brennan: Az éjféli örökös

Fülszöveg:
Magnus azt hitte, már sosem fog visszatérni Londonba, de elfogadja Tatiana Blackthorn csábító ajánlatát. A nő gyönyörű nevelt lányát is érintő tervei azonban jóval gonoszabbak, mint a boszorkánymester gondolná. A századforduló Londonjában Magnus régi barátokra lel, és találkozik egy egészen különleges fiatalemberrel… A tizenhat éves James Herondale-lel.


Egy fokkal jobb, mint az előző három novella. Talán az ismerős szereplők miatt, talán azért mert Jamest már most megkedveltem a depresszív viselkedésével. Bevallom nekem már kezd elegem lenni az Árnyvadász világból, és elnézve Clare terveit, hogy még hány könyvet akar írni ebben a témában, már előre elborzadtam és eldöntöttem, hogy engem azok nem fognak érdekelni. 
Tudjuk, hogy ez a novella egy újabb árnyvadászos trilógia felvezetője, amiben Tessa és a többiek gyerekei lesznek majd a főszereplők. Talán még korai ilyet mondani, de lehet hogy mégis felkeltette az érdeklődésemet a történet iránt ez a novella. 
De ha Tatiana tényleg ilyen mondvacsinált okok miatt kezd el „gonoszkodni”, akkor előre látom, hogy itt se sikerül majd egy épkézláb ellenfélt Clare-nek megkreálnia. Egy normális „gonosz” nélkül pedig egy sztori se ér semmit. Épp ez volt az egyik legnagyobb gondom a Pokoli szerkezetekkel is, és nagyon úgy tűnik, hogy itt ismét ez lesz a helyzet. Majd meglátjuk.
Értékelés: 5/4

5. Cassandra Clare, Maureen Johnson: A Dumort Hotel tündöklése

Fülszöveg:
Manhattanben járunk, az 1920-as években. Magnus Bane a jazzkorszak csillogó fővárosának elitjével cimborál. A halhatatlan boszorkánymester igyekszik minél többet kihozni a húszas évek forgatagából. Aktívan részt vesz New York társasági életében, és éli lüktető, jazztől hangos világát. Mindeközben felépül a csillogó Dumort Hotel, amely a legújabb gyöngyszemnek ígérkezik Magnus miliőjében. Csakhogy talán mégsem minden az, aminek látszik…

Ez eddig a legérdektelenebb és a legunalmasabb Bane Krónikák novella, és őszintén szólva semmi értelmét nem látom. Semmi nem történik benne, Magnus, mintha nem is Magnus lenne és hiányzik a megszokott humor, ami legalább eddig valamennyire feldobta a novellákat. Ez eddig a leggyengébb sztori, és még mindig várok a jobb és izgalmasabb történetekre.
Értékelés: 5/1


6. Cassandra Clare, Sarah Rees Breannan: Raphael Santiago megmentése

Fülszöveg:
Az 1950-es évek New Yorkjában egy kétségbeesett anya felfogadja Magnust, hogy kutassa fel eltűnt fiát, Raphaelt. De ha elő is kerül, vajon meg lehet még menteni a fiút?

Raphael mindig is izgatta a fantáziámat, mert érdekes karakternek tűnt, akit alig lehetett megismerni a könyvekben. Bírtam ahogy Simon és ő folyton „szópárbajoztak”, és mindig is érdekelt a háttértörténete. Épp ezért vártam ezt a novellát, mert bíztam benne, hogy ebből (végre!!!) valami jó fog kisülni. 
Raphael egy 16 éves istenfélő, katolikus fiú, akinek fontos a családja, és aki a vámpírsága és a hite közti kényes ellentétek miatt szenved. Kiismerhetetlen karakter, egy fiatal fiú testébe zárt aggastyán, aki épp ezért ellentmondásos személyiség. Nagyszerű lett volna ez az ötlet, ha nem olvastam volna ezt már valahol korábban. Mert igen, Raphael szinte egy az egyben olyan, mint Armand a Vámpírkrónikákból. Nem tudom, hogy véletlen vagy az írónő ismét ihletet merített más művekből, mindenesetre nekem szúrta a szemem a koppintás, hiszen Armand talán a legkedvesebb vámpírom Lestat mellett. 
Mivel ezt a koppintást én személyes sértésként éltem meg, így nem tudom ezt a novellát elfogulatlanul értékelni.
Értékelés: 5/1


Összességében talán annyit tudnék elmondani az első 6 Bane Krónikák novelláról, hogy nem bántam volna meg, ha egyiket se olvasom el. Vagy semmi értelmük nem volt, vagy untattak, vagy pedig szimplán nem érdekelt az a rövid történet, amit az írónők kitaláltak. Sejtettem én, hogy ez lesz, hogy a novellák célja csak a rajongók pénzének lenyúlása, és semmi lényeges és valóban érdekes tartalommal nem fognak szolgálni, de azért valamilyen szinten így is csalódtam, mert végül mégis igazam lett.

Félve tekintek az utolsó 4 novella felé, és csakis azért adok nekik esélyt, mert ebből 3 már végre A Végzet Ereklyéinek idején játszódik, és mivel Malec a kedvenc párosom, így nem tudok ellenállni nekik, és talán a végére valami jó is kisül ebből az egész novellás ötletből. Hamarosan az utolsó 4 novellával is jelentkezek.

További információk a novellákról:
http://moly.hu/konyvek/cassandra-clare-sarah-rees-brennan-mi-tortent-peruban
http://moly.hu/konyvek/cassandra-clare-maureen-johnson-a-szokeveny-kiralyne
http://moly.hu/konyvek/cassandra-clare-sarah-rees-brennan-vampirok-pogacsak-es-edmund-herondale
http://moly.hu/konyvek/cassandra-clare-sarah-rees-brennan-az-ejfeli-orokos
http://moly.hu/konyvek/cassandra-clare-maureen-johnson-a-dumort-hotel-tundoklese
http://moly.hu/konyvek/cassandra-clare-sarah-rees-brennan-raphael-santiago-megmentese

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...