2015. júl. 21.

Cirkeln (A Kör) film

A történet:
Boszorkányok pedig vannak. Engelsfors apró, festői kis város Svédországban. Az itteni középiskola elsősei között van hat lány, akik különböznek a többiektől. Semmi közös nincs bennük, csupán az, hogy mindegyikükben természetfeletti erő lakozik. 

Épp hogy elkezdődött a tanév, amikor egy halott fiút találnak az iskola egyik mosdójában. Mindenki öngyilkosságra gyanakszik, kivéve a hat lányt. Egyedül ők sejtik az igazságot. Egyik éjjel, amikor a hold kísérteties vörös színre festi az eget, a lányok találkoznak a parkban. Maguk sem értik, mi vezette őket oda, csak azt tudják, szükségük van egymásra. Boszorkányok lettek. Egy ősi prófécia szerint kiválasztottak. 
A rejtélyes gyilkosság óta a gimiben már élet vagy halál a tét. És a lányoknak még sok mindent meg kell tanulniuk saját erejükről is. Pedig fogytán az idő, mert valami vadászik rájuk, és ha nem találják meg, nem pusztítják el az ismeretlent, akkor ők halnak meg… (Ez a könyv hivatalos fülszövege!)


Vártam ezt a filmet, mert a könyvet nagyon szerettem és roppant kíváncsi voltam mit hoznak ki belőle a készítők. Mivel svéd filmről van szó, így természetesen a hazai mozik nem vetítették, mikor még idén februárban megjelent, így a hozzám hasonló lelkes rajongók nem tehettek mást, meg kellett várniuk a DVD megjelenését és az ahhoz érkező feliratot. Rögtön itt le szeretném szögezni, hogy nem magyar felirattal néztem, mert még nem készült el hozzá. Én csak angolt találtam, így azzal estem neki a filmnek, mert egyszerűen képtelen lettem volna tovább várni rá. (És meg mert épp unatkoztam.)

Hosszú filmről beszélünk, hiszen majdnem 2 és fél órás, ami rengeteg, és ez nem is lenne baj, ha a hosszú műsoridőnek köszönhetően mindent át lehetett volna vinni a könyvekből a nagy vászonra. Nem azt mondom, hogy nem sikerült elfogadhatóan teljesíteniük a feladatot, mert nem rossz a film, és ha nem olvastam volna előtte a könyvet, akkor talán jobban tetszene, hanem inkább csak arra próbálok kilyukadni, hogy annak ellenére, hogy iszonyat hosszú a film, még így is hiányzik bele rengeteg minden. A legnagyobb gyengesége az, hogy hiányzik belőle az a két legfontosabb dolog, ami miatt annyira megszerettem a könyveket. Hogy mi is ez a két dolog?

Az első a karakterek. Igen, maguk a főszereplők, ezek a remek, komplex és hiteles karakterek azok, akik miatt annyira élveztem a könyv olvasását anno. Mind a 6 főszereplő egy külön személyiség, reális gondokkal, problémákkal, karakterrel, erősségekkel, gyengeségekkel és hibákkal. Mivel a könyv egyszerre több nézőponton keresztül vezeti előre az eseményeket, így mindegyik lány gondolataiba és életébe betekintést nyerhetünk. Igazán megismerhetjük őket, és épp ezért válnak szerethetővé (vagy épp utálhatóvá). A filmben sajnos erre nem adatott lehetőség, épp ezért itt a lányok gondjai és motivációi nem mindig jöttek át, nem mindig lehetett érteni, hogy ki mit miért csinál, és emiatt nem is a színészek hibáztathatóak. Egyszerűen a filmben nem lettek megjelenítve a lányok gondolatai, így nem is kerülhettek hozzánk olyan közel, mint a könyvben.


A másik dolog pedig a lányok élete és gondjai. Mindegyikük sajátos családi háttérrel és problémákkal rendelkezik és a könyvben ezekről sok mindent meg lehet tudni. Együtt lehet velük épp ezért érezni, megmagyarázza a cselekedeteiket és hogy épp miért teszik azt, amit. Nos, a filmből majdnem az összes családtagot és barátot kihúzták, és akik maradtak azoknak is jelentősen lecsökkent a szerepük és így a jelentőségük is. Talán másnak ezek apró dolgoknak tűnnek, de szerintem igenis fontosak az adott karakter szempontjából.

Persze volt itt is valami Vanessa kényes otthoni helyzetéből, de például nem derült ki egyértelműen, hogy Vanessának mi is a baja az anyja pasijával, Nicke-vel. Nem beszélve Anna-Karon anyjáról és nagyapjáról, akik igazán fontosak a lány életében. Hiszen a nagyapját mindenkinél jobban imádja és elvileg szoros kapcsolat van köztük, az anyjával meg bonyolult a kapcsolata, de a filmben ebből se lehetett semmit se érezni. Na meg persze Linnéa alkoholista apját is kifelejtették. Továbbá a "pasis dolgokat" ugyancsak durván leegyszerűsítették. Kimaradt Vanessa és Wille fura kapcsolata és a lány bizonytalansága a fiú viselkedése miatt, Gustaf pedig mintha ott se lett volna a filmben, holott neki igen nagy szerepe van és lesz is a jövőben. Engem ez a két dolog nagyon zavart, mert éppen ezek miatt imádtam a könyvet, és ezek mind-mind nagyon hiányoztak a filmből.

A másik amit nem tudok hova tenni, és ezzel csak a film nézése közben szembesültem, hogy a filmből teljesen kihagyták Nicolaust és a macskáját, na meg persze Mona-t is. Mona-t annyira nem sajnálom, de Nicolaust igen. Jó, talán annyira még nem fontos szereplő az első részben, de később igenis nagyobb jelentősége lesz, és szerintem vétek volt kihagyni. És amit szintén nem tudtam megbocsájtani, és ami ugyancsak fontos dolog, hogy kihagyták Max miért figyelt fel Minoo-ra és hogy mennyire megszállott a lánnyal kapcsolatban. A filmben meg sem említik Max korábbi szerelmét, akit ugyebár véletlenül ölt meg, és hogy Minoo mennyire hasonlít rá. Itt a filmben csak egy "szeretlek amióta elsőnek megláttalak" szerelem lett belőle mindenféle normális magyarázat nélkül. Véleményem szerint ezek mind-mind hiányoztak a jobb megértés érdekében.


Hogy valami jót is mondjak így a végén, le kell szögeznem, hogy nem olyan rossz film ez önmagában, csak a könyv mellett törpül el jelentősen. A könyv ezerszer jobb és részletesebb, és ez talán nem is olyan meglepő, hiszen minden könyvadaptáció esetében így szokott ez lenni. Szerettem a filmben a zenéket, nagyon jókat választottak és megadták az adott jelenet hangulatát. Ezt mindenképp dicsérem. Emellett szintén dicséret illeti azt, aki kiválasztotta a színészeket az egyes szerepekre, mert én mindenkivel roppant elégedett voltam. Külsőre nagyjából passzolt mindenki és amennyire a forgatókönyv és a játékidő engedte, a többség kihozta a karakteréből azt, amit kellett és amit vártam tőlük. A hat lányt nagyon szerettem és Maxxal is meg voltam elégedve.

Aztán ott van még a film egyedi és borzongató hangulata. Tulajdonképpen nem igazán tudnám pontosan leírni, hogy miért olyan megkapó a hangulata, ezt látni kell, és csakis az érti, hogy mire gondolok, aki nézett már svéd filmet. A sötét, komor és rideg kisvárosok hangulata az, amit ezek a svéd filmek olyan tökéletesen életre tudnak kelteni, amit kiválóan át tudnak adni a vásznon. Ugyanez volt az eredeti Tetovált lány filmeknél és itt is. Engelsfors hangulatát profin ragadták meg, éppen ilyennek képzeltem el.

Ha olvastad a könyvet és tetszett, akkor mindenképp ajánlom a filmet is, de azért figyelmeztetlek, hogy a film meg sem közelíti a könyv színvonalát. Mint film önmagában nem olyan rossz, a svédek ismét bizonyították, hogy igenis remek minőséget tudnak produkálni a filmgyártásban. Talán a film eleje egy kicsit lassú, de az kell a felvezetéshez és a hangulatkeltéshez, ám ha ezen sikeresen túljutsz, akkor a többi az már biztosan tetszeni fog. Arról semmit se találtam, hogy lesz-e film a két további könyvből, de bízom benne, mert azok is igazán megérdemelnék.
Értékelés: 10/6

Előzetes:

2 megjegyzés:

  1. Szia! Meg tudnád mondani hogy angol felirattal melyik oldalon nézted meg? Imádom ezt a könyvet :)
    Köszi,
    Kyrus

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Szerintem online nincs fent, én torrent oldalról töltöttem le a filmet, a feliratot pedig egy feliratletöltő oldalról. :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...