2014. aug. 2.

Mats Strandberg - Sara B. Elfgren: A Kör (Engelsfors 1.)

Fülszöveg:
Engelsfors. Egy apró, csodás kis város Svédországban, ahol hat lány épp csak elkezdte a középiskolát. Semmi közös nincs bennük – kivéve, hogy mindegyikőjükben ősi, ördögi erő lakozik. Az őszi szemeszter csak elkezdődött, amikor egy halott diákot találtak a suli egyik WC-kabinjában. Mindenki öngyilkosságra tippel. Mindenki, leszámítva a hat lányt, akik tudják az igazságot. Egy éjjel, amikor a hold kísértetiesen vörösen borítja be az eget, a lányok találkoznak a parkban. Nem tudják, hogyan és miért mentek oda, csak azt tudják, hogy szükségük van egymásra a túléléshez. Azt mondják, boszorkák. Egy ősi prófécia állítja, hogy ők a kiválasztottak. Ettől a naptól kezdve a gimiben már élet vagy halál a tét. És a lányoknak még sok mindent meg kell tanulniuk saját erejükről is. Az idő csak fogy. Valami vadászik.

Manapság nálunk is egyre népszerűbbek a hátborzongató svéd krimik, melynek hullámát a Tetovált lány trilógia sikere indította el néhány évvel ezelőtt. Lehet, hogy azelőtt is népszerűek voltak ezek a könyvek idehaza és csak én nem hallottam róluk, mindenesetre annyiban megegyezhetünk, hogy az említett trilógia népszerűsége nagyobb löketet adott a svéd könyvek magyarra való lefordításának. Jöttek egymás után a felnőtt krimik és aztán már csak idő kérdése volt, hogy az ifjúsági könyvek szintén utat találjanak hozzánk. Az ifjúsági könyvek közül talán az első ami megjelent A Kör trilógia, mely magán hordozza azt az utánozhatatlan északi hangulatot.

A könyv egyik nagy érdeme éppen a hangulata. A történet egy svéd kisvárosban, Engelsforsban játszódik, és pontosan olyan, mint a helyszín maga. Sötét, borongós, depresszív és néha kísérteties. A svéd írók tényleg nagyon értenek a hangulatteremtéshez, mely egy utánozhatatlan atmoszférát ad a műveiknek. Mivel ez egy ifjúsági könyv, azért még véletlenül sem szabad összehasonlítani a Tetovált lány trilógiával, ami felnőtt könyv. Azzal ellentétben itt tinédzserek a főszereplők, mégsem lettek kihagyva az olyan komoly témák, mint az anorexia, szex, drogok, a piálás, a gyilkosság, családi problémák, de mindezt persze finomabb köntösben tálalta a szerzőpáros. A komoly témákat, melyek általában egy-egy karakterhez kapcsolódnak, megspékelték egy kis természetfelettivel és megszületett Az Engelsfors trilógia.

A történet természetfeletti része nem valami nagy durranás. Nem árulok el sokat azzal, hogy kiderül a főszereplőinkről, hogy boszorkányok. Elég sok boszis könyvet olvastam vagy sorozatot néztem idáig, így ebben a témában számomra már nem nagyon lehet újat mutatni, ez most sem történt meg. 7 boszorkányról van szó, akik a 6 elemhez kötődnek, ami ugyebár a víz, tűz, föld, levegő, fa és fém. Mindegyik saját képessége az eleméből fakad és valahogy a személyiségéhez is köthető. A boszorkányokat a Tanács segíti és felügyeli, akikről még nem sok minden derült ki idáig, ennek ellenére a szervezet se jelent semmi újdonságot. A boszorkányos dolgok semmi többek nem voltak, mint más történetekben, így ebben végül is csalódtam egy kicsit. Azt hittem, itt valamiért más lesz a mitológia felépítése, gondoltam a svédek kitalálnak valami újat, vagy legalább más oldalról közelítik meg a témát, de sajnos nem így lett. Persze ez alapvetően nem nagy gond, csak én számítottam többre ezen a téren.


Habár ez nem klasszikus értelemben vett krimi, mégis a történet központi vázát az adja, hogy egy rejtélyes gyilkos elkezdi megölni a Kör tagjait. Vagyis van benne nyomozási szál, de nem ezen van a fő hangsúly. Mivel ez egy trilógia bevezető kötete, így inkább a karakterek bemutatkozása, kapcsolataik felvázolása, gondjaik és életük bemutatása a történet központja, és emellett kissé eltörpül a nyomozási szál, ami valljuk be, azért nem volt annyira csavaros, mint ahogy azt a szerzőpáros szerette volna. Az első két gyanúsított annyira nyilvánvaló lett volna, hogy biztos voltam benne, hogy nem azok a gyilkosok, én már valahogy az elejétől sejtettem, hogy az a gyilkos, aki. Valamiért gyanús volt számomra, annyira normálisnak és ártatlannak szerették volna bemutatni, hogy tudtam, hogy ő a hunyó.

Direkt a végére hagytam a karakterek elemzését, mert számomra a karakterek jelentették a könyv legérdekesebb és legszerethetőbb részét. Hat főszereplő lányt kapunk és mindannyian egyesével mutatkoznak be. Megismerjük a problémáikat, a családi hátterüket, a barátaikat. Mind a hat lány összetett és komplex karakter, különbözőek és mégis hasonlóak, hiszen mindannyian boszorkányok. Ők alkotják a Kört és a gonosz legyőzése érdekében együtt kell dolgozniuk. A hat főszereplő között mindenki találhat magának kedvencet, sőt többet is, de én Linnéa-t és Minoo-t kedveltem a legjobban. Linnéa lázadó, karakán csaj, aki sosem fél kimondani, amit gondol. Minoo pedig az igazi stréber, a tanárok kedvence, aki próbál ennél több lenni. Vanessa és Ida számomra nem voltak szimpatikusak, és habár megértettem Anna-Karint, hogy miért csinálta azt, amit és miért érzett úgy, ahogy, akkor sem tudtam egyetérteni azzal, amit leművelt mindenkivel maga körül. Olyan volt, mint egy hisztis liba, néha még Ida-nal is többet hisztizett, amivel ellenszenves lett számomra.

Akkor összegezzünk: adott nekünk egy sötét, borzongató és kísérteties hangulat, mely körbelengi Engelsforst és a történetet magát, melyben 6 lány felfedezi, hogy különleges képességekkel rendelkező boszorkák ők, akinek le kell győzniük a gonoszt. A krimi szál kissé átlátszó volt, és én már az elejétől sejtettem ki a gyilkos, valahogy rögtön ráéreztem, míg a könyv természetfeletti része semmi újat nem mutatott, így kissé csalódtam ezen a téren. Az viszont biztos, hogy a hat komplex karakter viszi a hátán a történetet, és szerintem egyértelműen ők jelentik a könyv csúcspontját. A folytatás nagyon érdekel, szeretném majd mihamarabb olvasni.

További információk a könyvről:
http://moly.hu/konyvek/mats-strandberg-sara-b-elfgren-a-kor
Értékelés: 5/5

2 megjegyzés:

  1. Nem szeretnék kötekedni, de nem Kör-trilógia hanem Engelsfors-trilógia. A borítón is rajta van. És azt írtad, hogy heten vannak és mindenkinek van valamilyen eleme, de csak hat elem van.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Heten vannak, de 6 elem van. Ebben tényleg igazad van. Köszi, hogy szóltál, javítottam is. :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...