2014. aug. 24.

Dan Krokos: Hamis emlékek (Hamis emlékek 1.)

Fülszöveg:
Miranda egy padon ébred, egyedül, emlékek nélkül. Rémületében rejtélyes energiát bocsát ki magából, amely rettegéssel tölt el mindenkit a közelében, kivéve egy Peter nevű idegent, aki a legkevésbé sem lepődik meg a lány megdöbbentő képessége láttán.
Más lehetőség híján Miranda kénytelen megbízni benne, és szembenézni a ténnyel, hogy őt magát fegyvernek képezték ki, és egy genetikailag módosított fiatalokból álló elit alakulat tagja, akik emberfeletti képességükkel akár egy egész várost képesek káoszba és pusztulásba taszítani.
Régi énjéhez azonban nem könnyű visszatalálni, ráadásul a múlt már nem is számít igazán, amikor a jövő kerül veszélybe…


A Hamis emlékek egyike azon könyveknek, melyek sokkal nagyobb hírverést érdemelnének meg annál, mint ami jutott nekik. Az egyik kisebb hazai kiadónál jelent meg, és sajnos ennek az egyik nagy hátránya az, hogy nem lett olyan felkapott, mintha mondjuk ha a nagyobbak vették volna szárnyuk alá. Ez igen érdekes jelenség, hisz ékesen bizonyítja, hogy mennyit számít a kiadó és az általa folytatott marketing. Na, de mielőtt teljesen másfelé vinném a fonalat, arra, amerre most nem szeretném, legyen elég annyi, hogy a nagy hazai kiadók mellett adjatok esélyt a kicsiknek is. Hisz megérdemlik.

A Főnix Könyvműhely kiadó gondozásában jelent meg Dan Krokos trilógiájának első része körülbelül 2 évvel ezelőtt, de ha nem olvasok róla anno az egyik kedvenc bloggeremnél, akkor talán még most sem szereztem volna tudomást a létezéséről. (Hát igen, tagadhatjuk vagy sem, de a marketing iszonyat sokat számít.) Akkor megfogadtam magamnak, hogy nekem ezt a könyvet olvasnom kell, és csak most jutottam el odáig a hosszú várólistám miatt. Ugyancsak egy ifjúsági könyvről van szó, de szerencsére ez ismét a jobbak közül való. Nem bántam meg, hogy a kezembe vettem a borzalmasan rossz borító ellenére. Igen, a borító senkit se tántorítson el.

Nagyon tetszett a könyv, szerintem a felvezetőmből ezt könnyen le lehetett szűrni, de ennyi nem lehet elég, így próbálom nektek összefoglalni, hogy miért érdemes ezt a könyvet a kezetekbe vennetek. Műfaját tekintve nem igazán lehet pontosan meghatározni, hogy akkor ez most mi is tulajdonképpen. Fejlett technológiát használnak a könyvben, ami valamilyen jövőképre utal, így mondhatnák sci-fi-nek. Talán ez a legjobb meghatározás, amit használni lehet rá, de nyugodtan kijavíthattok, ha tévedek. Ifjúsági könyv, így azért sejteni lehet, hogy mire számíthatunk benne, de még mielőtt fanyalogva eldöntenétek, hogy nektek ez mégsem kell, elmondhatom, hogy ez mindenképp a jobb YA könyvek közül való.


Tetszett a könyvben, hogy tele lett pakolva rengeteg akcióval, és olvasás közben végig azon kattogott az agyam, hogy ebből egy iszonyat pörgős akciófilmet lehetne készíteni, mert minden feltétel meg van ehhez. Mellesleg adott hozzá egy érdekes és csavaros történet, remek karakterek, akikkel együtt lehet érezni, akiknek drukkolni lehet, és a végén lévő csavar miatt természetesen olvasni fogom a folytatást. Tudományos kísérletek, árulások, barátság, akció, vér és halál... mind-mind jellemző a Hamis emlékekre, amit egy női főszereplő szemén keresztül izgulhatunk végig.

Miranda a manapság (hál Istennek) egyre divatosabb erős, akaratos és bátor női főhősök egyike, nem éppen egy nebántsvirág. Mondjuk szüksége is van az erejére, az eszére és vakmerőségére ahhoz, hogy felgöngyölítse a rejtélyeket az élete körül, hogy megfizessen azoknak, akik tönkretettek mindent. Akik miatt az lett belőle, ami. Szerencsére nem csak ő érdekes, hanem a barátai is, vagy mondhatnám úgy, hogy a "családja". Egy titkos bázison nőtt fel négy vele egykorú fiatallal, katonáknak, fegyvereknek képezték ki őket. A két fiú, Noah és Peter, és habár nem marad el a szerelmi háromszöges szükséges rossz, szerencsére úgy tűnik, hogy a folytatásban ennek már nem marad se híre, se hamva. Nekem Peter egy kicsit szimpatikusabb volt, nem tudom miért, de Noah néha inkább csak idegesített. A Miranda-n kívüli másik lány, Olive, pedig megbújt a háttérben, nem sok vizet zavart.

Nem nagyon szeretnék többet elárulni a könyvről, mert spoilerek nélkül ez lehetetlen lenne. Legyen elég annyi, hogy ha szereted a pörgős, akciódús, remek karakterekkel operáló ifjúsági könyveket, akkor a Hamis emlékek-et éppen neked találták ki. A ramaty borító senkinek ne vegye el a kedvét, mert a belső tartalom pótolni fog mindenért. A második rész nemrég jelent meg magyarul, természetesen felkerült a várólistámra.

További információk a könyvről:
http://moly.hu/konyvek/dan-krokos-hamis-emlekek
Értékelés: 5/5

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...