2013. szept. 25.

Laurell K. Hamilton: Az éjfél simogatása (Merry Gentry 4.)

A történet:
Meredith Gentry a faerie legsötétebb trónusának várományosa, magánnyomozóként dolgozik Los Angelesben, távol valódi otthona veszedelmeitől, intrikáitól. Az Unseelie Udvartartás neki adná hatalmát, ám ehhez Merrynek valami olyasmivé kellene változnia, amitől irtózik – a faerie gonosz oldalát kellene magához ölelnie. Ellenségei minden mozdulatát figyelik, unokabátyja, Cel herceg még börtönéből is igyekszik megöletni. De a merényleteket nem csak ő kezdeményezi. Az Unseelie nemesek évszázadokat vártak, hogy nagynénjének, a Levegő és Sötétség Királynőjének hatalma eléggé meggyengüljön, és trónjáról letaszíthassák. Ismeretlen ellenfelek ostromolják őket.
A fenyegetés arra kényszeríti Merryt és szövetségeseit, hogy – történelme során először – beengedjék a faerie-be az emberi rendőrséget.


Megmondom őszintén, hogy annak ellenére, hogy ez a sorozat nem tökéletes (egy cseppet sem), mégis részről-részre egyre jobban megszeretem az egészet, a tündérvilágot, amit Hamilton megálmodott, de legfőképp a karaktereket. A 4. rész igen érdekesen és izgalmasan kezdődik. Tulajdonképpen a történet rögvest ott folytatódik ahol az előző részben abbamaradt és az egész könyv valójában egy éjszaka eseményeit meséli el, mindössze néhány óra telik el, de azalatt sok minden történik, így nem lehet unatkozni. Rögvest az elején történik egy gyilkosság, egy sidhét és egy halandót ölnek meg, én meg gondoltam erre, végre a nyomozáson és a rejtélyeken lesz a fő hangsúly, előre örültem annak, hogy talán most egy végig izgalmas könyvet sikerült kifognom. Nem volt szex már a legelején és ezt is pozitív jelnek tekintettem. Így az elejét gyorsan olvastam, nagy lendülettel.


Persze nem nagyon jöttek be a végére a számításaim, mert a könyv másik felében Merry megint levágott vagy 4-5 orgiát változatos partnerekkel (sajnálom, de erre nincs jobb szó, amit Merry szokott a testőreivel csinálni az elmenne egy igazi orgiának), persze értem én itt a szex szerepét, részben ez Merry hatalmának forrása, mert ő a termékenység istennő és fontos szerepe van az egésznek, de én akkor is unom, hogy a könyvek java részét a szex tölti ki. Sokkal jobb lenne ha az udvari intrikák vagy a nyomozás kerülne a középpontba. Mindennek ellenére még mindig imádom Hamilton stílusát, nagyon szépen és kifejezően ír, és igen nagy képzelőerő kellett, hogy ezt a tündérvilágot ilyen részletesen és érdekesen meg tudja alkotni. Könyvről-könyvre egyre jobban megismerhetjük a tündérek társadalmát, a karaktereket, egyre több minden történik, bár azért annak is örülnék, ha ez a szexközpontúság valahogy mégis a háttérbe szorulna a jövőben. (Bár van egy olyan érzésem, hogy nem fog).

A kiváló kezdet után viszont ismét leült a történet, azt hittem, hogy Merry végre nyomozni kezd a halandó rendőrökkel, és lesznek itt izgalmak meg minden, de nem lett... a gyilkossági ügyet a végén Andais oldotta meg, miközben Merry éppen orgiázott valakivel. Andais jött, látott és megoldotta a dolgot, egyszerűen és hamar. Így kell ezt csinálni, annak ellenére, hogy Andais egy könyörtelen, vérszomjas kurva, de mégis hatékonyak a módszerei... nem olyan kis nebáncsvirág, mint Merry. Külön tetszett, hogy ebben a kötetben a féltündék többet szerepeltek, így róluk is több mindent lehetett megtudni, egyre nagyobb szerepet kapnak, viszont két dolgot hiányolok még. Az egyik a Seelie Udvar és Taranis király részletesebb bemutatása, (mikor találkoznak már vele az ég szerelmére?) és CEL MIKOR A JÓ ÉGBE SZABADUL KI? Nagyon várom mit fog csinálni, ha újra szabad lesz.

Andais, A Levegő és Sötétség királynője

Ahogy haladunk előre a történetben újabb karakterek tűnnek fel és már annyi testőr van, hogy az újakat meg sem bírom jegyezni. Nekem még mindig a korábbiak a kedvenceim. Még mindig Fagy és Doyle párti vagyok, de inkább Fagy az abszolút kedvencem, ha csak egyet kellene választanom. (Még szerencse, hogy Merrynek egy ideig nem kell). Apropó... Merry mikor esik már teherbe? Nem tudom elhinni, hogy vagy 10 különböző (vagy tán még több) pasival szeretkezett és egy se tudta teherbe ejteni... ez kicsit fura, kíváncsi vagyok Hamilton mit akar kihozni ebből az egészből. Igaz, hogy elég lassan halad a teljes történet, hiszen már 4 könyvet olvastam ki és összességében nem sok minden történt idáig... bár már látni lehet a változás jeleit. A tündérdombokba visszatér a mágia, Merry egyesével adja vissza a testőreinek régi hatalmukat és Merry maga is egyre hatalmasabbá válik, egyértelmű, hogy sokkal nagyobb ereje van, mint korábban hitte. Biztosan királynő lesz belőle valamikor, csak az a kérdés, hogy mikor. Amire remélem hamarosan választ kapok.

Nem tudom mi van ezekben a könyvekben, de valamiért megfogtak maguknak, és mikor befejezem az egyiket és megfogadom, hogy egy ideig pihentetem Merry kalandjait, akkor nem sokkal később már a kezemben van a folytatás. Valamiért érdekel mi lesz Merry és testőrei sorsa. Van egy olyan érzésem, hogy az 5. könyvet is igen rövid időn belül olvasni fogom.
UI: A magyar borító ismét csodaszép, sokkal szebb, mint az eredeti.

Bővebb információk a könyvről:
Értékelés: 5/3

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...