2013. jan. 23.

X-men: Elsők

Nagyon szeretem a képregény adaptációkat és habár nem az X-men a kedvencem, de ezt a történetet is nagyon imádom. Az alap trilógia bejött, a Farkas filmeket nem láttam, (meg Farkas amúgy se a favoritom), de ha őszinte akarok lenni, nekem ez az eredet sztori tetszik a legjobban. Már vagy ezerszer láttam ezt a filmet, és nemrég jöttem rá, hogy még nem írtam róla a blogomon, így gondoltam pótolni kellene a lemaradást.

A történet:
"A hatvanas évek Amerikájában járunk. Két különös, tehetséges fiatalember összebarátkozik. Az egyik angol arisztokrata, a másik Kelet-Európából menekült, Auschwitzot túlélt zsidó. Barátságuk alapja, hogy mindkettőjük különös tudást fedez fel magában: az egyik olvassa és irányítja az emberek gondolatait, a másik uralkodik a fémek fölött. Képességeik más hasonló mutánsok körébe sodorják őket, és ők állnak élére annak a közös harcnak, amelyet az emberiségre leselkedő óriási veszély elhárítására kezdenek. De a küzdelem őket magukat is eltávolítja egymástól: Magneto és Xavier egymás ellen fordítja földöntúli erejét."

Ez a film tökéletes, minden megvan benne ami egy sikeres adaptációhoz és sorozatindító filmhez szükséges. Vegyük rögtön az elejét, megismerhetjük a két legfontosabb karaktert, Eriket és Charlest, és így máris látjuk a kettejük közötti kontrasztot, hogy mennyire más világból jönnek, hogy mennyire más életük volt, mielőtt találkoztak, ezzel előrevetítve, hogy épp ezért igenis máshogy gondolkoznak az élet nagy dolgairól, ami végül egymás ellen fogja őket fordítani. Tehát kapunk egy szépen, logikusan és részletesen felépített eredettörténetet, melyben megismerhetjük az első mutánsokat, akik összegyűlnek és megmentik az emberiséget a gonosz Shaw 3. világháborús tervétől. Talán ez az egyetlen pont, amiben sántít ez a történet. Kevin Bacon nagyszerű színész, nem vele van a baj, ő minden tőle telhetőt megtesz, hanem a karakterében sántít valami. Nem elég karizmatikus, és érdekes antagonista, mint mondjuk Magneto az alap trilógiában. És Shaw csapata, azok is csak eszetlen bérgyilkosoknak tűnnek, annyit legalább megmagyarázhattak volna, hogy ki miért dolgozik neki, vagy miért állnak épp mellette, hogy ne csak mutáns szolgáknak tűnjenek, akik Shaw egyetlen csettintésére ugranak és bárkit lemészárolnak, aki csak az útjukba áll.

Akkor a másik oldalon igen érdekes mutánsok sorakoznak fel Erik és Charles vezetésével, nekem a legjobban természetesen Mystique jött be, Jennifer Lawrence ebben a szerepben (is) nagyszerű, teljesen más, mint Az éhezők viadalában, de mégis hiteles és még mindig tartom azt a véleményem, hogy ő a mostani egyik legtehetségesebb fiatal színésznő és épp ezért érdemes rá figyelni, mert szerintem még sokra viheti. Az egyetlen ami nem tetszett, hogy úgy állították be, hogy Mystique Charles gyerekkori barátja, ezt valahogy nem tudtam megemészteni, és máig zavar, nem tudom, hogy kellett volna másképp megoldani, de az egész így sántít, hisz akkor a végén miért áll át olyan könnyen Erik oldalára, mikor elvileg Charles nagy barátja, szinte már testvére lenne? A másik aki az agyamra ment, az a FBI-os nő, Moira... hát azt párszor jól képen töröltem volna, mikor bambán bámult maga elé vagy valakire a többi szereplő közül, felesleges karakternek éreztem, szerintem nélküle is lement volna ez a történet.

A film nem hosszabb, mint a hasonló kaliberű társai, izgalmas, én soha nem unatkoztam rajta, remek zenék vannak benne, és az apró hibái és logikátlanságai ellenére nekem nagyon bejött. Micheal Fassbander-t imádom már éve óta és örülök annak, hogy végre felfedezte magának a világ és egyre híresebb és egyre több szerepet kap. Nagyon tehetséges színész (és mellesleg irtó helyes, ezt sem lehet figyelmen kívül hagyni ugyebár), és remélem ő is sokra viszi még. Magneto-ként fenomenális volt, szinte már vetekszik Ian McKellen alakításával.

Mint azt az elején írtam, nekem ez jobban tetszett, mint az alap trilógia, és tűkön ülve várom a folytatást, ami várhatóan jövőre jelenik meg valamikor. Kíváncsi vagyok az miről fog szólni és bízom abban, hogy még jobb lesz, mint ez az első film, és akkor egyáltalán nem panaszkodhatom majd.
10/10
Trailer:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...