2010. aug. 19.

A kárhozottak királynője (film)

Be kell vallanom ez a film nem igen nyűgözött le. Nem olvastam a könyvet, de ahogy hallottam nagyon sok mindenben nem hasonlít rá. Még ha csak ez volna a baj!

Röviden a történet: Lestat mindannyiunk kedvenc vámpírja a modern világ és rockzene hatására feléled álmából és elhatározza, hogy egy zenekar élére állva belőle is rock sztár lesz. Egyre több titkot árul el a vámpírok világáról és társai végezni akarnak vele, az emberek pedig felfigyelnek rá és már nem maradhat előttük rejtve. Zenéjével feléleszti a vámpírok ős öreg királynőjét, Akasha-t akinek célja az, hogy a világot a saját uralma alá vonja. Lestat-nak ellent kell állnia a nő csábításának, miközben feltűnik a színen, régi barátja, Marius és egy fiatal kutató Jessie is érdeklődni kezd utána és a vámpírok sötét világa után.

Mi a problémám ezzel a filmmel? Hogy minden el lett rontva, amit csak lehetett… először is: ezt a filmet a 2. és a 3. könyvből gyúrták össze. Mindkettőből vettek egy kicsit, kihagytak részeket és a végeredmény már korántsem hasonlított az írónő által megteremtett világra és cselekményre. Lestat-nak és Jessie-nek eredetileg semmi köze nincs egymáshoz, Lestat teremtője nem Marius volt, hanem Magnus, aki önként lépett a tűzbe a férfi megteremtése után. Marius a két ős öreg vámpír őrzője, akivel Lestat jóval a vámpírrá „születése” után találkozik. Mindent összekavartak és leegyszerűsítették az egész történetet.

Nincsen igazából megmagyarázva, hogy Lestat miért árul el a rockzenén keresztül annyi titkot a vámpírokról. A filmből úgy tűnik, mert magányos és véget akar vetni unalmas életének… nekem legalábbis ez jött le. A könyvben ez is le van írva, a világhírnéven keresztül akar ismét rátalálni régi barátaira, akiknek nyomát vesztette, nem akar ő meghalni, csak azt szeretné, hogy ismerősei visszatérjenek hozzá. Így hívja fel magára a figyelmet. És még ha a történetet el tudnánk fogadni valahogy, akkor már csak a színészekkel lehetne problémánk. Semmi bajom Stuart Townsend-el, de nem Lestat szerepére való, még arra se vették a fáradtságot, hogy legalább a könyvben leírt Lestat külsőt formáljanak neki. Marius se épp úgy nézi ki, David-ről nem is beszélve.

Az Interjú a vámpírral sikere után, megpróbáltak még egy bőrt lehúzni erről a sztoriról, de ez nagyon nem jött össze. Tom Cruise Lestat-ját senki nem tudná felülmúlni, jól tette, hogy nem vállalta itt el a szerepet, mikor ez a film nagy bukásra volt ítélve. Még az se segített a hírverésnek, hogy az Akasha-t alakító színésznő a forgatás után balesetben életét vesztette.
Erről ennyit. Erre a filmre nem éri meg az időnket pazarolni, ha már olyan filmet akartok nézni melyben Lestat szerepel, akkor válasszátok az Interjú a vámpírral-t. És ha annak a végére fogtok érni, akkor legalább nem fogtok csalódni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...