2024. márc. 13.

Marissa Meyer: Cress (Holdbéli Krónikák 3.)

Fülszöveg:
Még a jövőben is akadnak bajba jutott hölgyek…
(Mert néha még a legerősebbeket is meg kell menteni…)
Cress mindent kockára tett azért, hogy figyelmeztesse Cindert Levana királynő gonosz tervére; még úgy is, hogy gyerekkora óta egy műholdba zárva él, netmonitorok társaságában. A rengeteg képernyő előtt töltött idő alatt Cress zseniális hackerré vált. Csakhogy parancs érkezett Levanától, hogy keresse meg Cindert és az ő jóképű tettestársát.
Amikor Cinder, Thorne kapitány, Scarlet és Farkas Cress kiszabadítására irányuló merész küldetése félresiklik, a csapat szétválik. Cress végre kiszabadul, ám ezért súlyos árat kell fizetnie. Mindeközben Levana királynőt semmi sem állíthatja meg abban, hogy feleségül menjen Kai császárhoz.
Lehet, hogy Cress, Scarlet és Cinder nem önként vállalkozott arra, hogy megmentse a világot, de talán egyedül ők képesek rá.
Vajon megtalálják a kiutat a legreménytelenebb helyzetekből?

A Holdbéli krónikák szintén egy olyan könyvsorozat, amit évekkel ezelőtt kezdtem el, és amit azóta se sikerült befejezni. Mondjuk ez azért nem teljesen az én hibám volt, hisz én még akkor vettem kézbe elsőnek a sorozatot, mikor az előző kiadó kezdte el megjelentetni a könyveket. Csak hát két rész után a kiadó feladta a dolgot, így egy ideig úgy tűnt, hogy nem fog a többi rész megjelenni magyarul én pedig teljesen letettem róla és elfelejtettem egy időre. Aztán megjelent a Könyvmolyképző, lecsapott a jogokra és újra elkezdte kiadni a Holdbéli krónikákat az első résztől, így már mind a négy rész olvasható magyar nyelven, de amilyen figyelmetlen vagyok, nekem mindez a tény csak pár hónappal ezelőtt esett le. Na, de sebaj, ami késik nem múlik, így végre folytathatom a harmadik résszel.

Az első két részt szerettem, ötletesnek találtam a klasszikus mesék és azok ikonikus szereplőinek egy modern, már-már sci-fi jellegű új világba átültetését, némi extra csavarral megfűszerezve, ami sokat dobott az alap történeten. Hisz itt van nekünk Cinder, a féli kiborg lány, aki nem a cipellőjét hagyja el a bálon, hanem a mechanikus lábát. Vagy itt van nekünk Scarlett, aki nem hogy elmenekülne a Farkas elől, hanem épp Farkas lesz az, akibe halálosan beleszeret. Igen, most az első két rész főszereplőit elevenítettem fel nektek, de a korábbi kritikáimban részletesebb leírást találhattok az első két részről és az eddig történtekről.

Nem állunk meg, hanem tovább halad előre a történet és most a magas várba zárt, hosszú hajú Rapunzel kerül a középpontba Cress személyében. Csakhogy Cress nem egy várba zárt hercegnő, hanem egy űrhajóba zárt hacker lány, aki a monitorok képernyőin át volt részese az eseményeknek… egészen idáig. Mert Cress-nek most lesz elege a sok gonoszságból és igazságtalanságból és elhatározza, hogy csatlakozni fog Cinderékhez és segít nekik a Levana és a holdbéli invázió elleni harcban. Csakhogy Cress nem sokat tud a hétköznapi életről, így a dolgok nem épp úgy alakulnak, ahogy ő azt elképzelte és egy hatalmas kalamajka közepén találja meg Thorne kapitánnyal karöltve.

Annak ellenére, hogy ennek a résznek Cress a központi karaktere és az egyik fő történetszál tényleg róla szól, a többieket se kell hanyagolnunk. Cinder, Scarlet, Farkas és Kai, mind itt vannak, mindenki teszi a dolgát amit kell, a nagy ellenállási harc pedig tovább pörög és egyre inkább haladunk a végkifejlet felé. Cinder úgy tűnik elfogadta a sorsát, hogy ő az elveszett holdbéli hercegnő, és hogy neki kell a Levana elleni lázadás élére állnia, mert másnak esélye sem lehet a másik nő ellen. Próbálják megakadályozni Levana és Kai esküvőjét, megmenteni a Földet Levanától és mindeközben életben maradni a sok-sok rájuk vadászó ember elől.

Cress

Cress néha kicsit kilóg a csapatból, mert hát lássuk be ő a legnaivabb és legesetlenebb, hozzá képest a többiek igazi világlátott emberek, igazi harcosok és kemények a maguk módján. De Cress épp azért fért meg közöttük, mert kellett már oda egy ilyen csendesebb, megfontoltabb és kissé elesettebb lány is, a maga gyermeki naivságával, de mégis örök pozitív szemléletével. Cress és Thorne párosát imádtam, kicsit megmosolyogtam azon a naiv és roppant elfogult szemléleten amivel Cress mindig Thorne-ra tekintett, de hát illett hozzájuk. Cress olvadozott a férfi után, Thorne ebből pedig gyakran mit sem vett észre, ami igazán vicces és néha kínos pillanatokat eredményezett. Nem záródott még le a történetük, kíváncsi vagyok mi lesz eztán velük.

Derült ki néhány titok, haladt előre a sztori, ahogy kell, voltak drámai és váratlan fordulatok, még mindig olvastatta magát a könyv, de valamiért mégis egy kicsit olyan „húzórésznek” éreztem ezt a harmadik könyvet, egy utolsó mellékvágánynak a végső nagy felvonás előtt. Innen már csak egy rész maradt hátra, ahol úgy tűnik a végső nagy harc maradt csak, a végső nagy leszámolás. Egy valamit hiányoltam eddig, én szívesen megismertem volna jobban Levana karakterét, múltját, motivációját, azt, hogy miért lett olyan, amilyen. Remélem ez az utolsó részben megtörténik és bízom benne, hogy nem csak egy egydimenziós gonoszt kapunk a képében, hanem valahogy árnyalja az írónő majd a karakterét, mert igazán ráférne. Kíváncsi vagyok, meglátjuk, milyen lesz a negyedik rész. Igyekszem mihamarabb sorra keríteni.

További információk a könyvről:
Értékelés: 5/4

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...