2021. szept. 3.

Böszörményi Gyula: A Barnum-rejtély (Ambrózy báró esetei 6.)

Fülszöveg:
1901. ​április 3-án hatalmas tömeg gyülekezik a Monarchia ékköveként emlegetett magyar székesfővárosban, Budapesten, a külső Kerepesi úton. A többezres csődületben inasoktól az arisztokratákig mindenféle rendű és rangú ember képviselteti magát. Reggel 6 óra 20 perckor aztán az izgalom a tetőfokára hág. A tömeg felmorajlik, a rendőrök sorfalat állva próbálják az izgága embereket hátrébb szorítani. A cinkotai vasútállomás különvágányára ekkor pöfög be az első hatalmas teherszerelvény, mely Budapestre hozza az amerikai „humbugkirály”, Barnum és Bailey kerekeken gördülő „városát”, a Greatest show on earth-öt, vagyis a Föld legnagyobb cirkuszi látványosságát.
A tömegben ott van egy fiatal hölgy is, a Marosvásárhelyről származó Hangay Mili, a hírneves magánzó detektív, Ambrózy báró hitvese. És ahol ennyi ember verődik össze, ott bűnözők is akadnak szép számmal. A bűntettre pedig, mely sokkal hajmeresztőbb, mint a cirkusz bármely csodája, nem is kell sokáig várni.
Szerencsére kéznél van a kor legkiválóbb „szoknyás detektívje”, Mili báróné, aki rögvest nyomozásba kezd. Tessék betérni! Jó szórakozást, különleges izgalmakat!

Egyik nagy kedvencem ez az igazán egyedi könyvsorozat, aminek összességében minden eddig megjelent részét szerettem. Abban a tudatban éltem, hogy nem érkezik több rész, így képzelhetitek mennyire meglepődtem, mikor tudomást szereztem a folytatásról. Bár nem mintha ez baj lenne, sőt igencsak örültem a hírnek. Nem tudom mit hoz a jövő, de remélem ez se az utolsó rész a sorozatban, hanem érkezik újabb és újabb folytatás, főleg ha olyan jók lesznek, mint ez a hatodik könyv.

Az Ambrózy báró esetei hatodik részében tovább hömpölyög a történet egy újabb izgalmas nyomozással, amiben most Mili és Emma kapja a főszerepet. A történetről nem árulnék el többet, mint ami a fülszövegben olvasható, legyen elég annyi, hogy nekem tetszett az elejétől a végéig. Igazán remek ötlet volt a cirkuszi téma és helyszín és ennek a magyar környezetbe ágyazása, ami hőseinket, Emmát kivéve persze) egy számukra eddig ismeretlen közegbe kényszerítette, de szerencsére itt is sikerült helyt állniuk. A történetre tehát nem lehet panasz, a nyomozás csavarokban és váratlan fordulatokban bővelkedett, most valahogy ezt is sikerült úgy megírni, hogy nem lehetett sejteni már az elején, hogy ki áll a dolgok hátterében.

Igazából csak ismételni tudom magam és ugyanazt tudom dicsérni, amit az előző részeknél. Továbbra is imádom a könyv hangulatát, az írói stílust, a korabeli nyelvezetet, és a humort. A karakterek szinte egytől-egyik, így a hatodik könyvre már szinte mindenki a szívemhez nőtt, de a nagy kedvencek továbbra is a két Hangay lány, a báró és persze Márika. Örültem annak, hogy most a két Hangay lány került a középpontba és annak különösen, hogy Emma visszatért és ismét az események sűrűjébe keveredett. Sőt, ha úgy vesszük, akkor most köré szerveződtek a bonyodalmak, vagyis pontosabban egy régi ismerőse köré.

A nyomozás mellett most kiemeltebb szerepet kapott a lányok magánélete, amit nem bántam, mert valahogy ezek a magánéleti kérdések eddig nem voltak annyira kiemelve. Egyrészt Mili és Richárd friss házasokként gyakorlatilag még mindig úgy viselkednek egymással, mintha két idegen lennének. Persze Milinek mindez így nem felel meg a jövőre nézve, lesz is ebből némi összeveszés és sértődés. Tudom, hogy egyikük se érzelgős fajta, de valamivel több romantikát várnék tőlük főleg az esküvő után. Elvileg szeretik egymást vagy mi a szösz és ezt valahogy ki kellene mutatni, mert így kezd olyan lenni az egész, mintha csak érdekből vagy nem tudom miért házasodtak volna össze.

Emma pedig nem hogy egy, hanem rögtön két kérőt kapott, az egyik inkább a humor szálat erősítette, míg a másik aztán komolyabb szándékokkal érkezett. A "perzsa nemes" nőkérési próbálkozásai inkább voltak viccesek, mint komolyak, legalábbis én mint olvasó jót szórakoztam rajtuk, bár Emma talán már kevésbé. Harry Foster, az amerikai ügynök pedig éppen olyan laza és vagány volt, amilyennek várta az ember, és valahogy tökéletesen passzol Emma mellé, aki sokkal komolyabb karakter, így kiegészítik egymást. Remélem hosszú távon láthatjuk hogy alakul a kapcsolatuk, mert engem mondjuk igencsak érdekelne. Bízom benne, visszatérnek később.

Ebben a részben a báró még mindig az ágyat nyomja, így alig szerepelt, pedig vártam volna tőle is nagyobb aktivitást, hisz az előző részekben szintén a háttérbe szorult. Ha érkeznek további könyvek a sorozatba, akkor remélem, hogy Richard újra a középpontba kerül, mert kezd a perifériára szorulni, pedig ő lenne az egyik főszereplő, ha minden igaz.

Tényleg nem tudok mást mondani, csak mint amit eddig. Az Ambrózy báró esetei könyvsorozat 6. része hozza a korábbiak színvonalát minden téren, nekem ez is nagyon tetszett, igen hamar kivégeztem. Lekötött az elejétől a végéig, a humor, a stílus és a karakterek azok, amik az igazi nagy erőssége a könyveknek. Ezekben pedig most sem szenvedhettünk hiányt.

További információk a könyvről:
Értékelés: 5/5

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...