2016. jan. 24.

Dorothy Blog Award: új díjat kaptam :)


Nagy meglepetésemre ismét blogos díjat kaptam, amit szeretnék ezúttal is megköszönni a Könyvek erdeje blog szerkesztőjének, Shanarának. Kellett egy kis idő a vizsgák és egyéb elfoglaltságaim miatt mire rendesen tudtam válaszolni minden kérdésre, de végre sikerült és így szeretném megosztani veletek a válaszaimat.
Ha nem gond azonban, akkor senkinek se adnám tovább a díjat, remélem ebből nem lesz baj. Így sajnos nálam az utolsó két pont kimarad, de a kérdésekre szívesen válaszolok, hisz tudjátok, hogy szeretem, ha így jobban megismerhettek engem és a blogot. Ezért is veszem szívesen mindig az ilyen díjakat. :)


Mik is a szabályok?
  1. Köszönd meg a díjat és tedd ki kitől kaptad!
  2. Írj egy rövid kis szöszt az illető blogjáról!
  3. Írj 12 dolgot a saját blogodról!
  4. Válaszolj 12 kérdésre!
  5. Tegyél fel 12 kérdést!
  6. Küldd tovább a díjat azoknak, akiknek szeretnéd!
Mi is a Könyvek erdeje blog és honnan ismerem Shanara-t?
A Könyvek erdeje könyves blog az egyik olyan blog, amit gyakran olvasni szoktam és amit mindig figyelemmel követek. Shanara-val még régebben vettük észre, hogy mennyire egyezik az ízlésünk legtöbb esetben, és azóta sokszor veszek tőle ötleteket, amikor nem tudom, hogy érdemes-e kezembe vennem egy könyvet vagy sem. Személyesen még nem találkoztunk, de a blogon vagy a moly-hu oldalon gyakran kommunikálunk, és mindig meglepetten vesszük észre, hogy mennyire egy rugóra jár az agyunk könyvek terén. Köszi Shanara még egyszer ezt a díjat, nagyon kedves vagy, hogy gondoltál rám. :)

Egy kis bennfentes infó a saját blogomról
  1. 2010-ben kezdtem el vezetni a blogot, de aztán néhány bejegyzés után abbahagytam. Nem éreztem még elég érettnek vagy motiváltnak magam ahhoz, hogy hosszútávon vezetni tudjam az oldalt. Két év után, 2012 elején újra nekikezdtem hirtelen indíttatásból, és azóta nincs megállás.
  2. Sosem szerettem volna szimplán csak könyves blogot, sem olyat, ami csak filmekkel vagy csak sorozatokkal foglalkozik, így egy "mindenes" blog mellett döntöttem, ami a kedvenceimet fogja bemutatni. Aztán persze formálódott a dolog, és látni lehet, hogy végül csak a könyvek lettek a többségben. A könyvek mellett írok könyvadaptációkról, és a kedvenc sorozataimról is. Tehát a blog fő profilja a könyves értékelések, de mellettük plusz csemegeként megmaradtak a könyvadaptációk és a kedvenc sorozataim véleményezése is.
  3. Egyetlen vendégbloggert engedtem be az oldalamra, ő pedig a húgom, Rami, akinek néhány sorozatos írása már kikerült az oldalra. Hogy őt miért engedtem, annak egyetlen egy oka van. Van néhány sorozat, amit ő nagyon szeret, én viszont nem, így ő írt róluk kritikát helyettem.
  4. Kevés recenziót írok, mert nem nagyon szeretem az ilyet. Csak akkor szoktam kérni recenziót, és csakis olyat kérek, amiről majdnem 100% biztosan tudom, hogy tetszeni fog, hisz tudom, hogy a kiadóknak is a pozitív reklám a jó reklám. Annak meg semmi értelme, hogy egy csomó olyan könyvet halmozzak fel, amit nem is szeretek igazán, csak hogy porosodjanak otthon a polcon.
  5. Mikor olyan időszakom van, hogy nincs időm vagy épp kedvem olvasni, akkor másfajta posztokkal töltöm ki azt az időszakot az oldalon. Ilyenkor hozom általában a filmes, sorozatos vagy éppen az egyéb bejegyzéseimet. Ezért is jó, hogy a blog több lábon áll, mert így ki tudom tölteni a holtidőszakokat. Remélem ti ebből nem sokat vesztek észre, és nektek eddig fel sem tűntek ezek a kis szünetek.
  6. Hetente általában 2-3 könyvet olvasok. Ha nagyon ráérek, akkor a 3 könyv is összejön, de a legtöbbször azért inkább 2 darabot szoktam.
  7. A bejegyzések megírásához van egy megszokott rutinom. Régebben mindig a könyv befejezése után egyből leültem és megírtam az első véleményemet a könyvről, filmről vagy épp sorozatról. Aztán ez megváltozott, és ma már hagyok mindig pár napot az adott mű befejezése és a véleményem megírása között. Kell az a pár nap, hogy alaposabban át tudjam gondolni a dolgokat és ülepedjen bennem az élmény.
  8. Az előbb említett dolog miatt így késleltetve jelennek meg a bejegyzések. Előre szoktam tervezni, hogy mit mikor teszek ki, és általában mindig van minimum 2 bejegyzésem talonban, mielőtt megjelentetem az oldalon.
  9. Mindig írok vázlatot a bejegyzéseimhez, hogy semmilyen fontos dolgot ne felejtsek ki.
  10. A legnehezebb véleményt írni az olyan könyvekről és filmekről, amik csak átlagosak. Tudjátok az olyan művekről, amik se nem rosszak, se nem kifejezetten jók, hanem olyan tipikusan átlagosak. A rossz könyvekről és a legjobbakról órákig tudnék áradozni, de az átlagosakkal mindig megszenvedek.
  11. A bejegyzéseim hosszát tekintve is van egy határom, amit nem szeretek túllépni. Vannak olyan művek amikről hosszú oldalakon át tudnék értekezni, de azokat a hosszú írásokat senki sem olvasná végig, így próbálom ilyenkor tömöríteni a gondolataimat. Nincs olyan határ, hogy 2000 szó és vége, ne erre gondoljatok, hanem átlagban ahogy észrevettem 5-7 nagyobb bejegyzésből szoktak állni a posztjaim.
  12. Kezdetben a bejegyzéseim csak szövegből álltak, és a külcsínre se adtam valami sokat. Nem is szeretem visszaolvasni vagy visszanézni a régi bejegyzéseimet. De azért nem törlöm ki vagy javítom ki őket, hogy lássam, honnan indultam és mennyit sikerült fejlődnöm. Ma már képekkel tarkítom a bejegyzéseimet, főleg fanartokat szoktam keresni a könyvekhez, és figyelek a bejegyzés külcsínére is.
Shanara 12 kérdése hozzám és az oldalhoz
1. Miért azon a néven írod a blogod, amilyenen?
A kedvenc női nevem az Anna, és mikor "blogos nevet" kellett választanom magamnak, akkor sosem volt kérdés, hogy mi lesz az.

2. Miért döntöttél úgy, hogy blogot vezetsz?
Mielőtt elindítottam a saját blogomat, évek óta olvasgattam más könyves blogokat, mikor könyveket kerestem magamnak. Aztán ahogy egyre több könyvet kezdtem el olvasni, egyre nagyobb késztetést éreztem arra, hogy kiadjam magamból a véleményemet ezekről a könyvekről. Mindig is írogattam otthon saját történeteket magamnak csak úgy szórakozásból, és gondoltam jót tesz majd az íráskészségem fejlesztésének is. Így belevágtam. Persze még mindig van hova fejődnöm, de úgy érzem egyre jobban haladok.

3. Heti szinten mennyi időt fordítasz az oldalra?
Ez nagyon jó kérdés, mert sosem mértem le. Szerintem éppen eleget. Nem szeretem változtatni a dizájnt vagy épp az elrendezést, így ezeken nem szoktam sosem szöszmötölni. Így csak annyit foglalkozok vele, amíg megírom a bejegyzéseket. Hetente nagyjából két bejegyzést írok, az olyan 1-1 óra, utána még ennyi a javítás és az átírás, ha az szükséges, tehát akkor olyan heti 4-5 óráról beszélünk.

4. Melyik a leglátogatottabb bejegyzésed mióta az oldalt vezeted?
Megnéztem, és Cassandra Clare Elveszett lelkek városa könyvről írt értékelésem a leglátogatottabb bejegyzésem, 17 903 oldalmegjelenítéssel. Ez számomra is meglepetés volt.

5. Milyen a viszonyod az elektronikus és a hangoskönyvekkel?
Hangoskönyvet nem szoktam hallgatni, de az elektronikus könyvekkel semmi bajom. Szerintem nagyon jó dolog az utóbbi a mai modern korban és mégis csak egyszerűbb magaddal vinni, mint mondjuk 10 könyvet. Az e-könyv olvasóra akár 100 könyv is ráfér, így jóval praktikusabb. Nekem is van egy e-könyv olvasóm, imádom a kicsikét. Csaknem 3 éves, remélem még sokáig fogja bírni.

6. Terv szerint választod ki a következő olvasmányod vagy inkább ösztönből?
Előre szoktam tervezni a következő 2-3 olvasmányomat, de ha hirtelen jön valami újdonság, vagy épp máshoz támad kedvem, akkor rugalmasan állok a dolgokhoz és változtatok a sorrenden. Semmi sincs kőbe vésve.

7. Milyen viszonyban vagy a recenziós könyvekkel?
Erről már írtam a blogot bemutató 12 pontban, ott megtalálható a véleményem.

8. Hogyan viszonyulsz az újraolvasáshoz?
Szoktam újraolvasni, ha több időm van, vagy épp nincs kedvem és hangulatom az új könyvekhez, hanem kell egy kis pihenő. Ilyenkor mindig valami régi kedvencet olvasok újra, csak ti ezt nem érzékelitek, mert a moly-hu oldalon se szoktam bejelölni az újraolvasásokat.

9. Hogy tudnád magadat jellemezni öt mondatban? (külső, belső tulajdonságok stb.)
Átlagos kinézetű lány vagyok, sötét hajjal, fehér bőrrel, szürkés-kék szemekkel és imádom a fekete és sötét színű ruhákat. Többen meg is jegyezték, hogy miért viselek gyakran feketét. De nyugi nem vagyok emo, se rocker, csak egyszerűen nekem a sötét színek állnak jól.
Nem barátkozom könnyen, és csak nehezen nyílok meg idegeneknek, így nincs is sok igazi barátom, a felületes haverságokat és felszínes kapcsolatokat pedig ki nem állhatom. Gyűlölöm a képmutatást és a kétszínű embereket. Komoly, tárgyilagos és gyakorlatias vagyok a hétköznapi életben.
Szinte mindig rossz az első benyomása rólam az embereknek, nagyképűnek és távolságtartónak tűnök a szemükben, aki nem sokat beszél és nem adja ki magát egykönnyen. Ez talán igaz is, de a barátaimnak mindig megnyílok végül, vagy az olyan embereknek, akiket érdemesnek találok rá.

10. Az olvasás és a blog egy időigényes hobbi. Jut még másra is időd mindezek mellett?
Szerencsés vagyok, hisz még tanulok az egyetemen, így a munka nem vesz el olyan sok időt az életemből, a suli pedig mégse annyira nehéz, mint mondjuk egy normális felnőtt napi 8 órás munka. Így szerencsére jut időm az oldalra, meg egyéb más hobbira is. (Nem csak ez az egy oldalam van.) De már nem sokáig tart az aranyélet. Fél év és végzek a mesterképzésen, és én is kilépek a "nagybetűs életbe".

11. Az írás egyfajta belülről fakadó késztetés. Mennyire illeszkedik a végzettséged, a napi munkád ehhez a hobbihoz?
Semennyire. :) Gazdasági szakon tanultam az alapképzésen, és most a mesteren is.

12. Mennyit változott a stílusod, az ízlésed mióta blogolsz? Másokat olvasol, mint korábban? Új kedvenc műfajod lett?
Remélem, és bízom abban, hogy a stílusom sokat fejlődött és javult. Én legalábbis így érzem, mikor néha visszaolvasgatom a régebbi, évekkel ezelőtt első posztjaimat. A stílusom nem sokat változott, és szerintem az soha nem is fog. A kedvenc műfajaim, és épp ezért a fő profilom, a fantasy, legyen az ifjúsági vagy épp felnőtt, a disztópia, és a komoly témás realista könyvek. Nem állnak közel hozzám a szimpla romantikus könyvek, a NA műfaj, a klasszikus sem az erotikus irodalom. Persze vannak néha kivételek, de az ritka.

Köszönöm még egyszer a díjat!

4 megjegyzés:

  1. Köszönöm a válaszaidat! Nagyon örülök neki, hogy olvashattam őket. :) Remélem, hogy a vizsgával is rendben volt minden. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még nincs meg az eredmény a vizsgáról. Nem tudom a tanár miért ül rajta ennyi ideig, de már kezdek ideges lenni. :)

      Törlés
  2. Szia!
    Gratulálok neked a díjhoz szerintem teljesen megérdemelted! Igaz hogy még nagyon új vagyok itt ebben a blogban de szeretem elolvasni a véleményeidet avagy tanácsaidat könyvek filmek meg sorozatok terén!
    Szóval egy újabb olvasó... Na de csak gratulálni akartam!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi a kedves szavakat, de ez csak ilyen bloggerek közötti díj, semmi hivatalos. :)
      Mindenesetre jól esnek a szavaid. :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...