2016. jan. 17.

American Horror Story: Hotel (Amerikai Horror Történet: A hotel)


Az AHS készítői még nem fogytak ki az ötletekből. Évről évre ontják magukból az újabb témákat, és habár nagyon sok történetszál és karaktertípus visszaköszön az újabb történetekben is, azért még nem kell őket félteni, hisz van bőven ötletük. A héten fejeződött be az ötödik évad, ami  Cortez Hotel és az ott élők történetét mutatta be 12 részen keresztül. Persze most se szenvedtünk hiányt jó sok vérből, mészárlásból és rengeteg fura és rémisztő dologból. Az AHS bevett színészeit láthatjuk viszont ebben az évadban is új karakterrel, akikhez néhány új színész is társult. A korábbi szokásokhoz híven van egy-két kisebb összekötő elem, ami összefűzi ezt az évadot a korábbiakkal. Több kis kapcsolat van az első évadhoz, és van egy a harmadikhoz is.

Az ötödik évad történetének központi helyszíne a Cortez Hotel. Elég hamar kiderül, hogy a hotel nem egy egyszerű hotel, hisz szellemek és vámpírok lakják főként, akik a véletlen idetévedt embereket gyilkolásszák. A vámpírok közül a Grófnő köré szerveződnek az események, a szellemek közül pedig James March a központi figura. Emellett egy ismeretlen sorozatgyilkos szedi áldozatait a városban, akit John Lowe nyomozó mindenáron el szeretne kapni. A nyomozó életére igen nagy hatással volt és lesz a Hotel és a benne élők, és habár az elején úgy tűnik, hogy ez a két történetszál nem nagyon kötődik egymáshoz, a végére csak összeérnek a szálak.

Nem akarom tovább ragozni a történetet, legyen elég annyi, hogy két fő történetszálon haladnak az események. Az elején rögtön beledobnak minket a történet sűrűjébe, és csak kapkodjuk a fejünket. Egymás után mutatkoznak be a karakterek, és a nézőnek hirtelen fogalma sincs, hogy kik ezek itt, mi közük egymáshoz és hogy valaha össze fog-e állni ez az egész egy kerek történetté vagy sem. Higgyetek nekem, az elején minden irtó zavaros, de aztán összefolynak a történetszálak, kiderül, ki kihez, miért és hogyan kapcsolódik, kinek mi a szerepe és akkor már érteni lehet a dolgokat. Kell az az első néhány rész felvezetőnek.


Megint iszonyat sok karaktert kaptunk, és ennek az egyetlen negatív hátránya, hogy így nem maradt idő arra, hogy legalább a fontosabbak igazi mélységet és rendes karakterábrázolást kapjanak. Kapásból tudnék mondani vagy öt karaktert, akik totál feleslegesek a történetbe, és akiket nyugodtan ki lehetett volna hagyni, és akkor sokkal több idő maradt volna a fontosabb és érdekesebb szereplőknek, ezáltal az ő történetüknek nagyobb mélységet lehetett volna hagyni. A végén ismét azt éreztem, hogy kapkodva varrták el a szálakat, és mivel nem tudtak sokukkal mit kezdeni, így az AHS szokásához méltón sorra gyilkolták le a fél szereplőgárdát.

Szerintem nyugodtan ki lehetett volna hagyni a következő karaktereket: Sally, Ramona, Donovan anyja, Will, Liz, és a számtalan mellékszereplők nagy részét is, akiket különféle módon öltek meg. Én egyiket se kedveltem meg igazán, de ezek közül is Sally volt a legidegesítőbb és a legfeleslegesebb. Nem is értem minek kellett ide ez a karakter. Csak picsogott azon, hogy őt senki nem szereti és John után olvadozott, de semmi lényegeset nem tett hozzá a történethez. Nem értem miért kell ennyi karaktert belepasszírozni 12 részbe, és nem értem miért kell erőltetni azt, ami totál felesleges.

Nekem nagyon tetszett, hogy a Hotel ugyanolyan hely, mint az első évadban a Gyilkos Ház volt. Ha valaki az épületben hal meg, akkor szellemként örökre ott ragad. Sorban halnak meg az emberek, így az évad végére gyűlik a szellemek száma is. Evan Peters volt az egyik fő karakter, James March személyében a szellemek között. Egy volt sorozatgyilkos, a hotel építője és eredeti tulajdonosa, aki még halála után is szeretné befejezni korábban megkezdett munkáját, vagyis a 10 parancsolatos gyilkosságsorozatot. Egy ismeretlen gyilkos folytatja most, amit ő évtizedekkel ezelőtt elkezdődött.

Nem olvastam el előre semmi infót az ötödik évadról, így arról se tudtam, hogy ismét szellemek lesznek benne. Képzelhetitek mekkorát néztem, mikor rájöttem, hogy nem csak szellemeket kapok, hanem vámpírokat is. Persze egyszer se mondták ki, hogy vámpírokról van szó, de lássuk be azok, hisz vért isznak, csak épp szemfoguk nincs hozzá. Lady Gaga játszotta a vámpírok központi karakterét, a Grófnőt, vagyis főszerepet kapott. Mikor hallottam a hírt, hogy Lady Gaga szerepelni fog az ötödik évadban, én csak egy mellékszerepre gondoltam, így azon is meglepődtem eléggé, hogy végül főszerepet kapott. Féltem is rendesen, hogy borzalmas lesz, vagy hogy irritálni fog, de lássatok csodát, a végére eléggé megkedveltem a karakterét. Nem volt olyan rossz, mint amire számítottam, sőt... sokkal jobb volt, mint amit kinéztem volna belőle.


Nagyon tetszett a vámpíros történetszál és tudom, hogy sokan már a hátuk közepére se kívánják a vámpírokat, de én mindig is szerettem őket, és továbbra is szeretem ezt a témát. Itt legalább kellően vérengzőek voltak, és öltek is rendesen. Külön tetszett ezen belül a Grófnő, és az ő tragikus szerelmi története. Néha egy nagy ribanc volt, és szívesen felpofoztam volna párszor, de a végére csak megértettem miért lett olyan, amilyen. Evan Peters az abszolút kedvenc színészem az AHS színészgárdájából, de a mostani évad után Finn Wittrock is csatlakozott szorosan mögé. Persze az előző évadban is jó volt Dandy szerepében, de engem most győzött meg igazán Tristan és Valentino teljesen eltérő karaktereinek hiteles megformálása után. Tristant valahogy sosem kedveltem meg, és nem is értettem, hogy miért kavart össze Lizzel, amikor állítólag nem is meleg (vagy legalábbis folyton ezt hangoztatta), de Valentino-t rögtön megszerettem, még ha csak elég keveset szerepelt, akkor is. Nekem talán az a kedvenc részem az évadból, amiben a Grófnő múltja elevenedik meg.

Aztán ott van a másik történetszál a sorozatgyilkossal, amihez kapunk egy nagy csavart, amit nem árulok el nektek, azért mert... nem. Nem akarom elrontani az élményt. Számomra nagyot ütött, mert nem gondoltam volna, hogy az lesz a gyilkos, aki végül lett, és engem sikeresen félrevezettek, ami nem gyakran fordul elő. John karakterét is kedveltem, ő is nagy utat tett meg az elejétől a végére, és végül kiengedte az igazi énjét. Megtalálta önmagát és vissza az utat a családjához, akiket szeretett volna visszakapni az őket ért tragédia után.

Nagy meglepetésemre bejött az ötödik évad, de annyira, hogy nyugodtan kijelenthetem, hogy ez az abszolút második kedvenc az első évad után. Gyanítom azt semmi se tudja majd felülmúlni, de akárki akármit mond, a Hotel igenis sokkal jobb lett, mint az előző három évad. Persze nem volt félelmetes igazán, kevésbé lett ijesztő, és valahogy nagyobb szerepet kaptak az érzelmek és a kapcsolatok, de tudjátok mit, engem éppen emiatt fogott meg. Nem olyan undorító, mint a második évad, nem olyan hétköznapi és helyenként unalmas, mint a harmadik és a negyedik, hanem ez az amelyik leginkább emlékeztetett engem az első évadra. Nem tudom mit terveznek a hatodik évadra, de kíváncsian várom. Csak így tovább AHS.
Ui: És nekem egyáltalán nem hiányzott Jessica Lange. Nagyszerűen megoldották nélküle is ezt az évadot.
Értékelés: 10/9

Előzetes:
(Mivel nem találtam egy normális előzetest, így az összevágott promó videókat hozom.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...