2015. márc. 28.

A beavatott 2.: A lázadó (film)

A történet:
A beavatott-sorozat: A lázadó emeli a tétet: Tris (Woodley) szövetségeseket és válaszokat keres a futurisztikus Chicago romjai között. Négyessel (James) együtt menekülniük kell a műveltek csoportjának hataloméhes vezetője, Jeanine (Winslet) elől. Az idővel versenyt futva Trisnek rá kell jönnie, hogy családja milyen titok miatt áldozta fel életét és miért próbálja meg a műveltek vezére megállítani őket mindenáron. Múltbeli választásai kísértik, de megtenne mindent azért, hogy megvédje szeretteit. Trisnek Négyessel az oldalán lehetetlen feladatok sorával kell szembeszállnia, hogy feltárja a múlt igazságát. (Forrás: port.hu)

A héten láttam a moziban a filmet, és ahhoz képest, hogy annyira azért nem hozott lázba, hisz nem vagyok valami őrült rajongója a könyveknek, csodálkozom, hogy ilyen hamar sikerült megnéznem. Egyik barátnőmmel néztük meg közösen, és utólag nem bántam meg, hogy elmentem érte a moziba, hisz egész jó kis film kerekedett A lázadóból. Nem azt mondom, hogy ez az év filmje, se azt, hogy az első filmnél jobb lett, csak azt, hogy nem olyan rossz, mint amire számítottam. Én balga, ismét elkövettem a hibát, hogy elolvastam előre néhány kritikát, amit nem kellett volna, mert mindenki azt szajkózta, hogy milyen egy sz*r ez a film és így tovább, én meg persze így a legrosszabbra készültem. Talán ezért ért pozitív csalódás, mert a sok negatív kritika miatt nem voltak nagy elvárásaim.

Szögezzük le rögtön az elején, hogy A lázadó film nem lett jobb, mint A beavatott. Mint már említettem, nem vagyok nagyon rajongója a könyveknek, nálam olyan egyszer olvasós kategória volt mind a három, holott a 2. és a 3. rész sokkal jobban tetszett, mint az első. Mégis, sosem tudtam ezzel a kasztrendszerrel kibékülni, nekem máig szúrja a szemem annak ellenére, hogy a 3. könyvben megkapjuk rá a magyarázatot. Így utólag valamelyest "megbocsájtottam" az írónőnek ezért a kasztrendszeres baromságért. A 2. könyv jobban tetszett, mint az első, így a filmet is jobban vártam, de sajnos a kiadott előzetesek alaposan lelohasztották a lelkesedésemet, mert azokból úgy tűnt, hogy a film tele lesz CGI-al, és ettől kezdve szúrni kezdte a szemem, hogy a történet és a karakterek mélyítése helyett inkább a látványt és az akciót helyezték előtérbe.

Bárki, akinek hasonló félelmei vannak, szeretnélek titeket megnyugtatni, a látvány és az akció nem ment a film rovására. Persze sokkal nagyobb szerepet kaptak ezek a részek, mint a könyvben, hisz a filmbe kellett a sok adrenalin és a hihetetlen látvány, értem én, és habár néhány dolog emiatt háttérbe szorult, én mégis elégedett vagyok az összhatással. Minden túlzottan agyongrafikált kép és jelenet, azok mind a szimulációk, így nem panaszkodhatok. A "normális" jeleneteknél nincsen sok és zavaró CGI, a szimulációknál pedig teljesen érthető a használata, így végül is alaptalan volt a félelmem.


A történet folydogál tovább előre, és mindenki egy rejtélyes üzenetet tartalmazó dobozt akar megszerezni, ami alapjaiban felforgatja majd Chicago városának eddig sem éppen nyugodt életét. Persze Tris csak nem tud kimaradni az események sűrűjéből, hisz pont ő kell Jeanine-nek, hogy ki tudják nyitni a dobozt, így elindul a hajsza a lány elfogásáért, miközben a többi Elfajzott is egyre nagyobb veszélybe kerül. Közben a Csoportnélküliek se tétlenkednek tovább, hanem akcióba lendülnek. Hogy ez jó-e a városnak és lakóinak... nos, az majd kiderül, de természetesen semmi sem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik.

Tetszett a filmben, hogy láthattuk Tris belső küzdelmét önmagával és a lelkiismeret furdalásával. Szépen felépítették ezt a szálat a filmben, mint a könyvben is, és jó volt látni, ahogy Tris végül feldolgozza azt a sok rosszat, ami vele és miatta történt. Shailene tényleg jó színésznő, itt az alakítása valamiért jobban tetszett, mint az első részben, ez a keménykedős lány szerep jól áll neki. Négyes még mindig nem a kedvencem, és itt mintha kissé háttérbe is szorult volna. A színész pedig néha olyan bamba fejeket vág, hogy csak fogtam a fejem. Nekem nem jön be, sajnálom.

A kedvencem természetesen Peter volt, a kis beszólásai, az álnok "köpönyegforgatásai" miatt lehetett volna ellenszenves, de mégsem lett az, hisz érthető, hogy miért tette azt, amit. Talán ő az egyetlen racionálisan viselkedő ember, hisz mindig tette, amit tennie kellett azért, hogy mentse önmagát. Emiatt mégsem lett gyáva, én legalábbis nem így láttam, hanem inkább okos és alkalmazkodó. Mindig tudta, hova kell állnia. Imádom a Tris és közte lévő ellentétet, amit itt szerencsére jobban kihangsúlyoztak, mint az első részben.


A történetet jól felépítették, a lassabb és érzelmesebb részek szinte tökéletes összhangban váltogatták az akciódúsabb jeleneteket, így mindenki megtalálhatta magának a filmben azt a részt, amit szeret. A szimulációk szépen és aprólékosan lettek grafikálva, és mindegyik egész jól mutatott a képernyőn. Maga a film se nagyon hosszú, ami ismét plusz pont a készítőknek. Mégis, volt egy kis hiányérzetem. Sajnálom, hogy az új mellékszereplők nem kaptak valami nagy szerepet, pedig a könyvben mintha sokkal inkább előtérbe lettek volna helyezve. Gyakorlatilag semmi nem derült ki róluk, csak voltak ott a háttérben és kész, semmi érdemlegeset nem adtak hozzá a történethez. Ha két szót szóltak, akkor sokat mondok, így ennyi erővel ki is hagyhatták volna őket. Minek kellett becastingolni Lynnt, Uriaht, Marlene-t, ha egy szót se szóltak a filmben, és a film tökéletesen lement volna nélkülük is? Arctalan statiszták is lehettek volna a helyükön, ennyire jelentéktelenen voltak számomra.

Nem akarom sorolni a változtatásokat a könyvhöz képest, pedig volt néhány, sokkal több, mint az első filmnél, amit akkoriban szinte tökéletes könyvadaptációnak neveztem a róla írt kritikámban. Ez már nem lett olyan tökéletes könyvadaptáció, amit nagyon sajnálok, de hát oly sok minden történt a könyvben, hogy kurtítani kellett a szálakon, aminek leginkább - mint már utaltam rá az előző bekezdésben - leginkább az új és a régi mellékszereplők itták meg a levét. Mégis, talán mert sokkal rosszabbra számítottam, talán mert nem voltak nagy elvárásaim, nekem mégis tetszett a film, olyan egyszer nézős kategória ez is, de egyszer éppen jól elszórakoztatott. Talán ha kijön DVD-n majd még egyszer megnézem. Mindenesetre várom az utolsó két filmet.
UI: Sajnos szinkronosan néztem, ami borzasztó, így aki teheti inkább a feliratosat válassza. :)
Értékelés: 10/6

Előzetes:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...