2013. dec. 29.

Benina: Milan könyve (Bíborhajú 4.)

Fülszöveg:
Történet egy Iudexről, aki elvesztett valakit, és életében először akkor kezdett érezni.
Eltűnt a Testőröm! Nem mintha szükségem lenne testőrre, éppen nekem. Milan vagyok, Moldomus Iudexe! Tisztavérű! Bíborhajú! Nincs szükségem apró termetű, vörös hajú, tudálékos és felettébb bosszantó Trixie Testőrre! A nagyanyjánál is öregebb vagyok, mégis hogyan védelmezhetne ő engem?
Mégis meg fogom keresni! Hogy miért? Mert! Csak! Az enyém, és kész! A fajtámból már csak ketten maradtunk. Vagy mégsem?
Itt van ez a lány: Kendare, akinek éppolyan a szeme, mint a Testőrömnek, és éppen olyan bíborfénnyel izzik, mint Claire White. Ha elalszik, magával ragad az álomvilágába, ami talán valóságos. Ha pedig felbosszantják, kékesen füstölög. Komolyan! Együtt indulunk Trixie keresésére, mielőtt baja esne, mielőtt más találná meg, mielőtt egyáltalán eszembe jutna, hogy miért is akarom olyan bőszen megtalálni. Márpedig a jeget felolvasztja a tűz!


Benina Bíborhajú sorozata ott van a kedvenceim között, főképp a második könyvtől szerettem meg nagyon az írónő stílusát és a világot, amit megteremtett. Semmi egyedi, mindent láttunk már itt vagy ott, mégis magával ragadott a történet, imádom a mellékkaraktereket, de a főszereplők se annyira idegesítőek vagy nyálasak, hogy ne lennének totálisan elviselhetetlenek. Az elvileg trilógiának indult könyvsorozat kibővült még két könyvvel, és a negyedik idén ősszel érkezett meg a könyvesboltok polcaira. Ahogy a címből sejteni lehet most Milan sorsa kerül a középpontba, hisz már a harmadik könyv végén voltak arra utalások, hogy neki van még dolga, és hogy az egész számára nem ott fog befejeződni.

A történet természetesen ott folytatódik ahol abbamaradt és a korábbi főszereplők helyét mások veszik át. Claire és Kellan kicsit a háttérbe vonul (ami meglehetősen jót tett a karakterüknek és a róluk való véleményemnek), és átadják a rivaldafényt Milannak, Trixie-nek és Kendare-nek. Elvileg ez Milan könyve lenne, ezért arra számítottam, hogy ő lesz a maximális főszereplő, mint Claire volt korábban, de ez nem így történt, sőt... néha úgy éreztem, hogy ez nem is igazán Milan, hanem inkább Kendare könyve lett. Az egyik szálon tehát Milan keresi az elrabolt testőrét, Trixie-t, a másikon megismerhetjük az új szereplőnket Kendare-t, akinek fontos szerepe lesz Trixie megtalálásában, a harmadikon meg kapunk egy kis Claire és Kellan párost, mert hát azért ők sem ülnek a babérjaikon. A három szál szépen fut egymás mellett, egymást kiegészítve, persze Milan és Kendare történetszála jelenleg egy kicsit fontosabb, miközben a Claire-ékkel történtek pedig majd az ötödik könyv fő cselekményét vetítik előre. Mert igen, lesz még egy ötödik könyv is a Bíborhajú sorozatban. (Én ennek örülök. :)

Trixie és Milan (Benina rajza a könyvből)

Bevallom őszintén Milan nekem csak a harmadik könyvre lett kedvenc, korábban nem tűnt fel túl gyakran, vagy csak bennem nem hagyott mély nyomokat. A lényeg, hogy végül megszerettem a kis "jégiudexet" és a kapcsolatát a testőrével Trixie-vel. Tetszett, ahogy Milan mindenáron meg akarta találni a lányt és az álombéli találkozásaik pedig nagyon romantikusak és meghatóak voltak. Milan és Trixie tényleg egymásnak lettek teremtve, mégis... a korábbi nem épp zökkenőmentes kapcsolatuk hirtelen szerelemmé való átalakulása mintha egy kicsit túl gyors lett volna. Persze, értem én, hogy Milan csak megjátszotta magát a lány előtt, és hogy tulajdonképpen az elejétől vonzódott hozzá, mégis a végén túl könnyen változtatott a véleményén és vallotta be az igazi érzéseit. Nem tudom... annak ellenére, hogy nagyon vártam a történetszálukat, mintha egy kis hiányosságot véltem volna felfedezni benne.

Nem tudom megmagyarázni miért, de nekem Milan helyett inkább Kendare tűnt ki ebből a könyvből, mintha inkább ez Kendare könyve lett volna. Láthatjuk, hogy egy normálisan nevelkedett, átlagos lány hogyan reagál ha véletlenül belekerül ebbe a mágikus világba. Benina hitelesen mutatta be az egészet, nem úgy, mint más könyvek esetében, ahol a főhős gyakorlatilag mindennel könnyen megbirkózik az elején. Kendare segít Trixie megtalálásában, közben meg szerelembe esik.... ez is mintha egy kicsit túl gyorsan történt volna. Az elején fura volt, hogy Wentworth és Kendare együtt lesznek, és nekem hiányzott a Wentworth nézőpont, hiszen őt nagyon szerettem korábban, és így gyakorlatilag nem értettem, hogyan szeretett ki hirtelen Claire-ből, mikor ezelőtt teljesen odáig volt érte, és helyette hogy szeretett bele ilyen hirtelen Kendare-be. Persze aranyosak voltak együtt meg minden, de számomra a dolgok túl gyorsan történtek közöttük.

Igazából mindkét kapcsolat ábrázolása, mármint a Milan/Trixie és Kendare/Wentworth páros esetében azt éreztem, hogy túl gyorsan alakulnak a dolgok, mintha el lett volna kapkodva az egész. Ennek ellenére nem volt velük semmi bajom, a két párostól kaptunk rengeteg érzelmesebb jelenetet, amelyek nem lettek se giccsesek, se nyálasak, hanem inkább aranyosak. Persze nem csak a romantika uralta a könyvet, voltak itt még rejtélyek is, hiszen kiderül, hogy milyen gonosz irányítja Lariont, ezzel egy új ellenség tűnik fel a színen, akinek szintén később lehet nagyobb szerepe, plusz voltak harcok, varászlatok, veszekedések, vagyis minden ami ezelőtt is. Claire és Kellan mint említettem most háttérbe szorultak, és így egészen elviselhetőek voltak, sőt olyan irányba haladt a történetszáluk, ami még engem is érdekel, így várom az ötödik könyvet.

Talán elfogult vagyok a Bíborhajú sorozattal, de megadom a max pontot, mert szerintem megérdemli, még ha elég rövid a könyv és nem tökéletes, akkor is. A végén kaptunk egy kis ajándékot, vagyis pontosabban néhány maga Benina által rajzolt képet a fontosabb karakterekről. Mindegyik pontosan olyan, mint ahogy a fejemben elképzeltem őket, kivéve Kellant. (A Kellan rajz szerintem borzalmas.) A borító pedig ismét ötletes és nekem nagyon tetszik. Kár, hogy csak egy év múlva érkezik a folytatás.
Bővebb információk a könyvről:
http://moly.hu/konyvek/benina-milan-konyve
Értékelés: 5/5

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...