2013. nov. 12.

Jeaniene Frost: This side of the grave - A sírnak ez az oldala (Cat és Bones vámpírvadász sorozat 5.)

A történet:
A veszély a sír mindkét oldalán várakozik. A félvámpír Cat Crawfield és vámpírférje Bones sokat harcoltak már az életükért, csakúgy, mint a kapcsolatukért. De mióta legutóbbi csatájukban diadalmaskodtak, Cat új és váratlan képességei a régóta tartó békét fenyegetik…
A vámpírok rejtélyes eltűnésével pletykák kelnek szárnyra, hogy háború közeledik két faj között. Egy fanatikus egymásnak akarja uszítani a vámpírokat és ghoulokat, és ha ez a két erőteljes csoport összecsap, akkor az ártatlan halandók lehetnek a járulékos veszteségek. Így Cat és Bones arra kényszerül, hogy segítséget kérjenek egy veszélyes „szövetségestől” – New Orleans ghoul királynőjétől magától. De az ő segítségének ára talán sokkal veszélyesebb lehet, mint maga a természetfeletti háború fenyegetése… csakúgy, mint a következmények, amiket Cat sose képzelt volna el. (Saját fordítás az eredeti fülszöveg alapján.)

A Cat és Bones vámpírvadász sorozatnak ugyebár csak az első négy része jelent meg ezidáig magyarul. A negyedik rész egy időre elvette a kedvem a sorozattól, abban rengeteg dolog idegesített, így egy kicsit szüneteltettem a dolgot. Nemrég tanakodni kezdtem, hogy mit kellene olvasni, mert kezdtem kifogyni az ötletekből és akkor eszembe jutottak Caték, és hirtelen nagy kedvet éreztem ahhoz, hogy folytassam a történetüket, így habár angolul, de nekivágtam az 5. könyvnek. És nem bántam meg, mert hihetetlenül tetszett.

Elsőnek azt kell megjegyeznem, hogy az, hogy angolul olvastam plusz pozitívum, így nem kell a "néha" béna magyar fordítások miatt bosszankodnom, vagyis sikerült nélkülöznöm a sok "fortyintást", "szortyintást" és társait, vagy valami hasonló idegesített a magyar könyvekben, már nem is emlékszem pontosan. Frost nem fogyott ki az ötletekből, ismét egy igen akciódús és érzelmes könyvet sikerült megírnia. Cat és Bones most nem az egyik ostoba vagy épp gonosz fajtársukkal kerülnek szembe, hanem a ghoulokkal. Van itt adrenalin bőven, ugyanúgy tele van kisebb és nagyobb poénokkal a könyv, és mellesleg Cat és Bones romantikázása se maradhatott el, így akinek fontos a romantika (vagy inkább a sok szex a könyvekben) annak se kell csalódnia. Bár mintha most kevesebb lett volna ezekből a dolgokból, mint korábban, de lehet csak rosszul emlékszem.

A történet igazából nem nagy szám, és nem is valami eredeti, mégis működik. Egy fanatikus Hitler 2.0 fajgyűlölő és hatalommániás ghoul vezér, Apollyon magához akarja ragadni a hatalmat, és ehhez a saját ostoba tervének megvalósításán keresztül látja a megoldást. Amihez meg kell öletnie Catet, akit úgy állít be, mintha újdonsült képességei veszélyt jelentenének a ghoul faj számára. Így mindenkit Cat ellen uszít, akit ebben a helyzetben még saját fajtája se védene meg Apollyon számítása szerint. Vagy ha igen, akkor a ghoulok és a vámpírok között háború kezdődne. Apollyon nem valami észlény, ezt a végén be is bizonyítja, egy gyáva féreg semmi több. Pont azt kapta, amit megérdemelt.

Az izgalmakat fokozatosan fenntartó történet mellett a karakterek ugyanolyan szerethetőek és fantasztikusak, mint korábban. A 4. könyvben kicsit elegem lett Catből és Bonesból a folyamatos nyavalygásukkal, de itt teljesen helyrerázódtak. Végre normálisan egy párt alkotnak, férj és feleség lettek, és együtt élnek boldogan, mindketten immár teljes vámpírok ugyebár. Hála az égnek Tate is leszállt már Catről, és Bones egyik ex csaja se zavar a képbe. Vagyis a kapcsolatukban semmi dráma nem volt, együtt voltak békében és boldogságban... és mégsem untam őket. Ami igen nagy szó, hiszen a legtöbb író nem tud mit kezdeni a párokkal miután összejöttek és minden akadály elhárult a kapcsolatuk beteljesedése előtt. Unalmassá válnak vagy irritálóan nyálassá. De Cat és Bones nem lett az. Még mindig megvesznek egymásért és bármit megtennének a másikért, még mindig ott van a szikra a kapcsolatukban, mint az elején. Imádom őket együtt, az egyik legjobb páros akikkel könyvekben valaha találkoztam. Mellesleg külön-külön is remek karakterek, de együtt az igaziak.

A két főszereplőn kívül a többiek sem unatkoznak, és régi kedvenceink szinte egytől-egyig visszatérnek. Szegény Dont eléri a halandóság végzete, megbetegszik és az állapota csak nem akar javulni, a többiek meg persze nem akarják, hogy meghaljon. Láthatjuk mit kezdett magával Cat anyja, Justina, aztán, hogy vámpírrá változtatták, hogy mit forgat a fejében Marie Levaue, a vudu királynő, hogy Fabian és Dave hogyan segít az ügyben kedvenceinknek. És nem szabad elfeledkeznünk Vladról sem, akit egyszerűen még mindig imádok. Továbbá ugyancsak megjelenik két újdonsült páros, Spádé és Denise, valamint Mencheres és Kira. Mikor elsőnek bukkantak fel, akkor csak pislogtam nagyokat, hogy ezek hogy a fenébe kerültek össze, meg hogy ki a franc az a Kira... egy ideig nem állt össze a kép. De aztán leesett, hogy talán nem kellett volna kihagynom a két spin-off könyvet, ami pont ennek a két párnak a történetét meséli el. Vagyis ez a kis átmeneti zavar a saját hibám, mert én őszintén szólva arról a két spin-off könyvről totálisan megfeledkeztem. Ezek szerint azokat is pótolnom kellene majd valamikor. :) Majd meglátjuk mikor kerülnek sorra, talán el sem olvasom őket, hisz tudom, hogy a párosok épségben összejönnek, így nem is aggódnék értük eléggé. Na, majd meglátjuk...
Ui: Az eredeti borító megint nagyon szép lett, bár most ez a ruha Caten egy kicsit fura számomra. De a nő tisztára Cates, és a sötét háttérrel együtt meg.... el sem tudom mondani mennyire tetszik. Kár, hogy nem az elejétől az eredeti borítókkal jelentek meg a könyvek. :(

Bővebb információk a könyvről:
Értékelés: 5/5

1 megjegyzés:

  1. Kedves Anna!
    Láttam, hogy tetszett neked ez a könyv, emiatt felhívnám a figyelmedet még két könyvre, ami Catről és Bonesról szól, a címük haza az ünnepekre és együtt a sírban. Már megjelentek magyarul és szerintem hasonlóan izgalmasak. Jó olvasást!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...