2013. febr. 5.

Lauren Oliver: Mielőtt elmegyek

Már régóta szemeztem ezzel a könyvvel, sajnos csak most akadt a kezembe... és milyen kár, hogy nem hamarabb olvastam! Egy újabb csodás könyvélménnyel gazdagodtam.

A történet:
"Samantha Kingstonnak mindene megvan: övé a világ legjobb pasija, a három legtutibb barátnő, valamint egy igazán kitüntetett helyzet a Thomas Jefferson Gimiben – a menza legjobb asztalától kezdve a legideálisabb parkolóhelyig. Február 12. péntek csak egy újabb napnak ígérkezik irigylésre méltó életében. De végül kiderül, hogy a legutolsó.
Aztán kap egy második esélyt. Tulajdonképpen összesen hét esélyt kap. Egy elvarázsolt héten keresztül mindennap újraélheti élete utolsó napját, és kibogozhatja a halála köré fonódott rejtélyeket. Közben arra is rájön, mekkora a valódi értéke mindannak, amit elveszíthet."

Nagyon tetszett a könyv, és habár mikor elkezdtem akkor nem rémlett, hogy miről is fog szólni, de aztán mikor meghalt a főszereplő és újra kezdődött a halála napja, akkor rájöttem, hogy mi fog itt történni. Egy újabb lélektani, elgondolkodtató könyv, mely az élet nagy kérdéseire keresi a választ. Mi az igazán fontos az életben? Sam erre a kérdésre találja meg a választ a végén. Hétszer éli újra a halála napját, elsőre természetesen nem érti, hogy mi történik vele, aztán mikor kezdi felfogni a dolgokat, akkor próbál változtatni, rájön, hogy sok mindenki nem olyan, amilyennek korábban képzelte, hogy azzal sem volt tisztában mi az igazán fontos az életében.

A főszereplőnk egy igen jelentős jellemfejlődésen megy keresztül. Az elején egy tipikus népszerű lányként indul, ők a barátnőivel az iskola úgymond "királynői", azt hiszi mindene megvan, amit csak akarhat, de ez csak üres álarc, és a végén jön rá, hogy valójában mire is vágyik igazán. A harmadik-negyedik napon kezdi észrevenni, hogy mi folyik igazából körülötte, hogy a barátnői sem tökéletesek, hogy mennyi ember életét tették tönkre, hogy a fiú, akit a nagy szerelmének gondolt igazából idegesíti és nem is érti miért akart vele annyira járni, és hogy aki igazán mellé való, akit igazán szeret, azt pedig gyakorlatilag kizárta az életéből és lenézte. Sam próbál változtatni a dolgokon, az elején persze csak még jobban ront a helyzeten, de a végére rájön a megoldásra... hogy mi az igazi küldetése... hogy miért nem távozott még a halála után... hogy miért éli újra és újra a halála napját.

Azért is tetszett a könyv, mert reálisan és hitelesen ábrázolja a tinédzsereket, azok a tipikus gimis karakterek jelennek meg, akiket lehet utálni vagy éppen gyűlölni, a menő lányok, a menő fiú, a különcök, a kirekesztettek. Elég sokat káromkodnak, és elég szókimondóan beszélnek egyes dolgokról (szex, alkohol)
Annak ellenére, hogy van ez az időhurkos csavar, mégsem mondanám fantasy-nak a történetet, inkább egy komoly, lélektani drámának. Bár az elég elgondolkodtató, hogy Sam csak a halála miatt kezdett rájönni mit is kellett volna értékelnie az életében, hogy kik szeretik igazán és kik érdemlik meg, hogy törődjön velük. Ez a könyv talán tanulság lehet mindenkinek arra nézve, hogy ne az utolsó pillanatban jöjjünk rá, hogy mi is fontos valójában az életben. Mert akkor már késő lesz.

Emellett a könyv szépen és igényesen lett megírva, gyönyörű leírások és gondolatok vannak benne, egy csomó kedvenc idézetem lett, de most nem akarom ezeket felsorolni. Összességében ez egy remek és megindító, elgondolkodtató könyv... ha hasonlítom kellene valamihez, akkor azt mondanám, hogy stílusra és témára olyan, mint a 13 okom volt... című könyv. Akinek az bejött ezt is imádni fogja.
A könyvről:
5/5

9 megjegyzés:

  1. Kicsit féltem elolvasni a kritikád, mert szeretném magamévá tenni a könyvet, és nem akartam bármiféle fontosabb spoilerbe belebotlani. De látom, nem is árultál el sok mindent, köszi. :)
    Amúgy tetszik az értékelésed, és egyre jobban tetszenek a kritikáid. :) És gratulálok, hogy egyre több feliratkozott tagod van. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen, mostanában próbálok úgy véleményt írni egy-egy könyvről/filmről, hogy nem spoilerezek, mert tudom, hogy sokan nem szeretik. De van amikor egyszerűen nem lehet spoiler nélkül véleményt írni.:)
      Köszi a dicsérő szavakat, hát igen én is örülök annak, hogy egyre többen olvasnak, habár nem tudom hogy találtak ide, de mégis örömmel tölt el, hogy kíváncsiak az írásaimra.:)
      Amúgy azt megkérdezhetem, hogy te anno hogy találtál ide?

      Törlés
    2. Amikor bejött ez a Csontváros film dolog, akkor nézelődtem pár infóért a neten, és egy kereséskor kiadta a blogodat. Volt a blogodon az oldalsávban egy (azt hiszem) "Fogadjuk el őket" kis Csontvároshoz kapcsolódó kép. Onnan jutottam el az Árnyvadászok blogra. :) Később meg visszanéztem hozzád, olvasgattam a kritikáidat, és... a többi már történelem. :)

      Törlés
    3. Csak azért kérdeztem mert akkoriban még nem hirdettem sehol se a blogom, és nem értettem, hogyan találtál meg.:)
      De azért örülök annak, hogy valahogy az oldalamra bukkantál.:)
      Meg persze most már annak is örülök, hogy többen is olvasnak, így még izgalmasabb írni, hogy tudom, nem csak magamnak pötyögök.

      Törlés
    4. Tudod, a Google sokunk barátja. ;) Akármilyen képet keress (pl Éhezők Viadala), a kapott listában az is megtalálható, amire rákattintva a te blogodra irányít. Függetlenül attól, hogy hirdetted-e valahol a blogodat.

      Törlés
    5. Igen, azóta már én is rájöttem, de én korábban azt hittem, hogy a google első néhány oldalán csak a legolvasottabb írások jelennek meg (meg amiért fizettek), engem akkor még senki nem olvasott, így nem nagyon dobott ki a google az első oldalakon.

      Rákerestem, és tényleg az én oldalamra is vezetnek képek meg linkek, hát ennek tényleg örülök.:)

      Törlés
    6. :):) Eleinte még én sem találtam olyan képet stb, ami a saját blogomra irányítaná az embereket, de most már igen, és ennek veled együtt örülök. ;D

      Törlés
  2. Aki nem akarja tudni, mi lett a könyv vége, ne is olvasson tovább, csak kérdezni akarok valamit: most akkor az lett a vége, hogy beugrott a kamion(ok) elé, és csak ő halt meg, Juliet mondta azokat, hogy ,,Megmentettél", stb., miközben föléhajol? És ha igen, miért? Szomorú a vége... :'(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      SPOILER!!!! Igen, Sam megmentette Julietet. :)
      Nem értem, hogy miért kérdezed, hogy "Miért?". Arra vagy kíváncsi, hogy miért mentette meg?

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...