2013. febr. 26.

Arturo Pérez-Reverte: Dél királynője


Régebben néztem a sorozatot és mivel nagyon tetszett, így el szerettem volna olvasni mindig is a könyvet, csak aztán valahogy feledésbe merült. Nos, hétvégén a könyvtárban keresgélve megakadt a szemem a könyvön és ha már ott voltam, akkor ki is kölcsönöztem.

A történet:
„Ha ez a telefon megszólal, halott vagyok. Fuss, ahogy csak bírsz, kisanyám. Fuss, meg ne állj, mert már nem leszek ott, hogy segítsek.” – búcsúzott szerelmétől Gringó, a hírhedt drogcsempész. És a telefon megszólalt.
Teresa Mendoza, az ártatlan mexikói lány Algecirasban, Spanyolország Afrikához közeli végében köt ki, ahol új életet kezd. Pincérkedik, majd az új szeretőjével drogszállítmányokat közvetítenek Marokkóba. Teresa eszével, szorgalmával, szervezőképességével és bátorságával az egyik legnagyobb drogkereskedő társaság fejévé válik a Mediterrániumban, és egyben a spanyol társadalom legtitokzatosabb nagyasszonyává.


Mint már írtam a sorozatot szerettem, és mikor elkezdtem olvasni a könyvet akkor fogalmam sem volt mire számítsak. Nem azt mondom, hogy csalódtam, de hozzá kellett szoknom a könyv felépítéséhez és a stílusához ami eltér a sorozattól. Nem nagyon akarom a kettőt összehasonlítani, de mivel a sorozatot láttam elsőnek akaratlanul is ahhoz hasonlítom a könyvet. Egye fene, mégis összehasonlítom a kettőt... :) A könyv úgymond két szálon fut, egyrészt az író mesél nekünk, leírja hogy milyen kutatásokat végzett a könyv írása közben, hogy kiket interjúvolt meg, milyen bennfentesekkel találkozott, akiktől a hiányzó részleteket próbálta volna összegyűjteni a könyv megírásához. Ezekkel a részekkel általában ugrunk az időben, úgymond átvezetőként szolgálnak egyes fontosabb történések közt. Aztán pedig a másik szálon fut maga az esemény, Teresa története.

Igazából még mindig nem tudom, hogy mit gondoljak erről a megoldásról, kissé szokatlan, hogy az író beleveszi saját magát a könyvbe, amit ír, nem is tudom, kicsit olyan mintha ez az egész csak lapkitöltésnek lett volna belerakva. Pedig pontosan értem, hogy mi volt vele a célja, hogy még valószerűbbé tegye az egészet, hogy lássuk mennyit dolgozott vele, hogy érezzük, ez a könyv tényleg valóban élő emberekről szól.
A történet java része megegyezik a sorozatéval, de engem mégis meglepett, hogy bizonyos karakterek az eredeti műben nem is szerepelnek (például Ratas vagy Veronica) és hogy némely dolog máshogy történik a könyvben. Persze értem ennek is az okát.  A sorozat 63 részes, és hogy ennyi ideig tartson meg kellett tölteni plusz eseményekkel, izgalmakkal és szereplőkkel, plusz a sorozatban folyamatosan látjuk a másik oldal ténykedéseit, míg a könyvben csak Teresa története elevenedik meg előttünk. A könyv legalább annyira tetszett, mint a sorozat, bár szerintem bőven ki lehetett volna hagyni az író magyarázatait és annak a leírását, hogy kivel milyen interjút készített.

Talán azt tudnám a könyv egyetlen negatív oldalaként említeni, hogy Teresa-n kívül a többi szereplőt nem nagyon lehet megismerni, nem tudunk velük azonosulni (sőt talán még a főhősnővel sem annyira), csak keveset tudunk meg róluk, nem tudom, valahogy a sorozatban jobban ki voltak fejtve ezek a szálak és történések is.
Nem rossz könyv ez, csak nem erre számítottam, egyszer mindenképp megérte elolvasni.
A könyvről:
http://moly.hu/konyvek/arturo-perez-reverte-a-del-kiralynoje
5/4

Ui: És ha valakit esetleg érdekelne ezek után a sorozat, itt van az egyik előzetese.:) Régebben a Cool-on adták, most nem tudom adják-e valamelyik csatornán.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...