2012. szept. 12.

Cassandra Clare: Elveszett lelkek városa (Végzet ereklyéi 5.)

Általában vagyok annyira türelmes, hogy mindig megvárom egy könyv magyar megjelenését, de a mostani esetben nem voltam. Hiszen már régóta el szerettem volna olvasni a Végzet ereklyéi sorozat 5. kötetét, és sikerült megszereznem angolul, így nekikezdtem és mivel nem annyira nehéz a nyelvezete, mint képzeltem, így könnyen haladtam vele. És meg kell mondjam, megérte elolvasni, mert nagyon tetszett! Persze voltak dolgok, amik idegesítettek, de ez magasan túlszárnyalja a 4. kötetet, amit első olvasásra nem annyira szerettem, de már megbarátkoztam vele.

A történet: a 4. kötete ott ér véget, hogy Lilith varázslatának köszönhetően Sebastian újjáéledt a halálból és a valamilyen sötét mágiának köszönhetően Jace-t magához kapcsolta, vagyis ha egyik él, akkor a másik is, ha az egyik hal, akkor a másik is. Mindkét fiú eltűnt, és senki sem tudja, merre keresse őket. Eltelik pár hét és akkor a Klávé fel akarja adni a kutatást, de természetesen Clary és barátaik nem adják fel ilyen könnyen. Így titokban elkezdenek Jace megmentésén dolgozni, amihez nem egyebet kell tenniük, mint lepaktálni a Tündérek Királynőjével, aki ugyebár nehéz eset, megidézni démonokat és angyalokat… de semmitől nem riadnak vissza, hogy megmentsék Jace-t… és megtörjék a közte és Sebastian közti varázslatot.

A történetről legyen elég ennyi röviden. Ez tényleg egy nagy jó könyv, tetszett több okból is, amiket mindjárt leírok egyesével, de elsőnek meg kell említenem néhány negatívumot.
1. Most kezdtem megutálni szegény Maia-t és Jordan-t, akiket én teljesen feleslegesnek gondolok ebbe a történetbe, olyan sokat szerepeltek, mintha már maguk is főszereplők lennének.
2. Nem szívlelem szegény Jocely-nt és Luke-t sem, igaz ők keveset szerepeltek, de Clary anyja így is az agyamra ment. Miért nem tudja felfogni, hogy Clary már nem kislány és nem zárhatja be folyton, engednie kell, hogy élje az életét, mert minél jobban vissza akarja fogni, annál jobban lázadni fog.
3. Habár Jace-t magában szeretem, és akkor is mikor Sebastian-nal van, viszont Clary-vel együtt semmi mást nem csináltak csak smároltak, meg nyavalyogtak, meg édelegtek és a végére kezdett belőlük elegem lenni. Komolyan egyre nehezebb őket elviselni, ami azért fura, mert ők lennének a főszereplők, és hát elvileg őket kellene a legjobban kedvelni.

És igen, csak ezt a három negatívumot tudom megemlíteni, mert minden más nagyon tetszett. Természetesen a legjobban Sebastian, akinek az igazi énjét jobban megismerhettünk végre valahára, habár még mindig nem tudunk róla eleget szerintem… több saját szemszögéből megírt jelenetet kellett volna nekiszánni. Sebastian tipikusan az a gonosz karakter, akit annak ellenére, hogy őrült, pszichopata és félelmetes mégis kedvelek, imádom őt. Azokat a jeleneteket szerettem, mikor Clary-vel kettesben voltak és beszélgettek mindenféléről… (egy jelenetet kivéve, de azt nem akarom elSPOILERezni)

Aztán a másik nagy kedvencem Malec (Magnus és Alec) is eleget szerepelt (bár belőlük sosem elég), nagyon aranyosak voltak az elején, és Magnus megint hozta a vicces formáját, bírtam mikor Simon-t mindenféle más névvel illette, mikor még nem jegyezte meg, hogy hívják, és a végén azt hittem leájulok az ágyról mikor olvastam, hogy szakítottak. Jól van, én megértem Magnus-t meg minden, hogy csalódott Alec-ben, meg haragszik rá, de azért kicsit túlreagálta ezt a dolgot és nagyon remélem, hogy az utolsó kötetben megint együtt lesznek, nekik együtt kell lenniük… jobban szurkolok nekik, mint Jace-nek és Clary-nek.
És ami a legfurább most még Simon se idegesített annyira, sőt még élveztem is olvasni a jeleneteit, remélem, végül összejönnek Isabelle-el, nagyon szép pár lennének, és én már az elején úgy tudtam, hogy végül Cassie összehozza őket!

Már alig várom, hogy magyarul megjelenjen, mert azért úgy, mégiscsak jobban lehet élvezni szerintem, mármint ez csak a könyvek esetében van így. (a filmeket és sorozatokat inkább feliratosan preferálom).
Kíváncsi vagyok miről fog szólni a 6. (egyben utolsó) könyv, és bízom abban, hogy Cassie most már tényleg befejezi ezt a sorozatot. Szerény véleményem szerint az első trilógia volt a legjobb, nem kellett volna folytatni a történetet, a folytatásban csak az a jó, hogy még többet kaphatunk Sebastian-ból és Magnus-ból, de ennek ellenére nem sírtam volna, ha nem ír hozzá folytatást. Inkább találjon ki új sztorikat, mint a Pokoli szerkezetek meg a The Dark Artifices (A sötét cselek), ami az újabb árnyvadászos trilógiája lesz, majd az első két sorozat befejezése után. Az biztos, hogy szeretem Cassie könyveit, mind a Végzet ereklyéit, mind a Pokoli szerkezeteket, így tuti, hogy a harmadik sorozatra is kíváncsi leszek.

6. könyv címe: Mennyei Tűz Városa és elvileg 2014.-ben jön ki. Addig még sokat kell várnunk. De ez van!
Ui: a borítón Jace és Clary szerepel, szerintem ez eddig a legszebb borító, remélem a 6.-on Clary és Sebastian lesz!
A könyvről:
http://moly.hu/konyvek/cassandra-clare-city-of-lost-souls
5/5

20 megjegyzés:

  1. Szerinted mikorra várható magyarul is a könyv?

    /Melinda/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Hát én úgy olvastam az egyik TMI rajongói oldalon, hogy elvileg 2013 első felére ígérik, de még ha csúszik is a megjelenése, ebben az évben már biztosan lesz magyarul.:)

      Törlés
    2. Ja és azt elfelejtettem mondani, hogy szerintem a Vörös Pöttyös kiadó honlapján kell figyelned, úgyis kiírják oda, ha már lesz hivatalos magyar megjelenési dátum.:)

      Törlés
    3. Szia(sztok)! :) Úgy hallottam/olvastam, hogy 3013 végére jelenik meg végree!! :D

      Törlés
    4. Szia! 3013 végére???? Hát akkor jó sokat kell még várnunk rá... na jó, tudom, hogy 2013 végét akartál írni, de én meg azt hallottam, hogy az idei könyvhétre ígérte a kiadó, ami június elején lesz valamikor. Így lehet már csak 1 bő hónap és megjelenik magyarul a könyv. :)

      Törlés
  2. Szia :)
    Véletlen szabad fordításban nincs meg, vagy nem tudtok róla?
    Köszi, Stefi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Stefi!

      Hát én nem tudok semmilyen szabad fordításról, keress rá a neten és ha nem találod, akkor szerintem nincs. De már nem kell sokat várni a magyar megjelenésre, szerintem maximum nyár végéig meg fog jelenni, de legkésőbb ebben az évben biztosan.

      Ha valaki különösen érdekel, valami infó a kedvenc szereplődről vagy akármi, akkor ha írsz az e-mailemre, akkor szívesen válaszolok... :)

      Törlés
  3. Szia én most tartok a 2. Könyvenél de már megvettem a 3-4-et is :D az 5-kel kapcsolatba a vörös pöttyös könyvek oldalán hol lehet megnézni hogy mikor jelenik meg??

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Örülök, hogy tetszik a sorozat, nekem is az egyik kedvencem. Van egy jó hírem, nemsokára jön az 5. kötet, az Elveszett lelkek városa magyarul is, elvileg a könyvhétre jelenik meg, ami jún. 3.-7 között lesz. Vagyis elvileg két héten belül már lehet kapni a boltokban.
      Egyébként itt a a Könyvmolyképző Kiadó honlapja, és már a főoldalon ott van a könyv az "előkészületben" lévők között. :) Itt a link hozzá: http://konyvmolykepzo.hu/

      Törlés
    2. Nagyon szépen köszönöm :) és a 6. Könyvről mit tudsz? Lesz 7.? Vagy az már a vége lesz? Es hogy nalunk kb. 1015-re lesz várható mire a "nagyszerű" fordítóink lefordítják ?!!

      Törlés
    3. Szia!
      Információim szerint a 6. (és egyben befejező kötet, a Mennyei tűz városa) könyv 2014. március 1.-én érkezik Amerikában, eredeti nyelven, angolul. Így ha rászámítanunk minimum egy fél évet, vagy többet is, ami a fordításhoz kell, akkor igen, körülbelül 2015 elejére lesz majd magyarul. :)
      Én tuti angolul olvasom, nem bírom kivárni a magyar megjelenést. :)

      Törlés
  4. Most hogy megjelent a magyar változat is, énis rávetettem magam és nekem rendkívűl tetszett, bár nekem is voltak negatívumaim mint amit te is említettél és a leg szembetűnöbb volt számomra. pl.: Clary anyja aki teljesen kiakasztott ezzel a Jace most gonosz és rögtön nyírjuk ki hozzá állásával. Én szeretném megköszönni a kritikáidat nem csak ezt az egyett. Szerény véleményem szerint nagyon jól csinálod és tetszik a közvetlenséged. Imádom az oldalad.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én köszönöm a kedves szavakat és örülök, hogy tetszenek a kritikáim. Kedves szavaiddal teljesen feldobtad a mai napom. :)

      Törlés
  5. Szia.
    Már lehet letölteni az 5. Részt magyarul?
    Ha igen hol? Mert én sehol nem találom...

    VálaszTörlés
  6. Szia.
    Az egyik kedvenc szereplőm Sebastian és csak meg akartalak kérdezni, hogy tudod-e a 6. részben mi történik vele.

    VálaszTörlés
  7. Szia!

    Azt még senki se tudja csak az írónő, mivel még be se fejezte a könyvet. (Vagyis lehet még ő sem). Angolul is csak 2014 májusában jelenik meg, akkor majd olvasni fogom és hozom mihamarabb a kritikát a 6. könyvről. Magyarul szerintem 2014 végén várható. :)
    Addig meg nem tehetünk mást, csak várunk. :) Engem is nagyon érdekel mi lesz a vége az egésznek.

    VálaszTörlés
  8. szia tudni valamit a 6. konyvrol? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Angolul már megjelent pár napja, magyarul nyáron érkezik valamikor.
      (Gondolom erre voltál kíváncsi.)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...