2018. okt. 19.

Defenders (Oltalmazók)


Mikor tavaly nyáron kijött a sorozat, rögtön lecsaptam rá és akkor végignéztem, ahogy érkezett hozzá a magyar felirat részről-részre.  A Daredevil nagy kedvencem, viszont Jessica Jones, Luka Cage és Dany Rand, vagyis Vasököl teljesen ismeretlenek számomra. Nem láttam a saját sorozataikat, mert nem érdekeltek. Valahogy sosem hoztak lázba. Daredevil miatt azonban adni akartam egy esélyt ennek a cross-over szériának és nem is bántam meg, hogy így tettem. Tavaly azonban valamiért nem éreztem késztetést arra, hogy kritikát írjak. Nemsokára érkezik a Daredevil 3. évada és ennek örömére újranéztem az első kettőt és ha már így belejöttem a Defenders-t is, és gondoltam ideje pótolni azt, ami tavaly nyáron elmaradt. Egy nyolc részes Netflix minisorozatról van szó, a részek 40-55 percesek, magyar szinkron nincs hozzá.

A Defenders a Daredevilben és az Iron Fistben történteket vezeti tovább. A Kéz újra mesterkedik valamiben, mert ők sosem adják fel. Vezetőjük, Alexandra szent céljának tűzte ki, hogy legyőzhetetlen hatalomra tegyenek szert, ehhez pedig a Fekete Égboltot akarják felhasználni. Elektra sajnos nem nyugodhat békében, mert visszahozzák az életbe, hogy saját céljaikra használják fel a nő erejét. Matt, Jessica, Luke és Danny mind más-más szálon keverednek az események sűrűjébe, de aztán rájönnek, hogy csak együtt képesek felvenni a harcot a Kézzel és meghiúsítani a terveiket.


A Defenders nevezhetnénk a Bosszúállók "kis tesójának", hisz ugyanazt kapjuk itt kisebb kiadásban, mint amit a Bosszúállókban látványosabban és nagyobb volumenben. Négy teljesen különböző személyiség botlik egymásba, hogy aztán együtt harcoljanak egy gonosz szervezet ellen a városuk megmentése érdekében. A sorozat alap története nem egy nagy kunszt és nincs benne semmi újdonság, mert még mindig a Kéz a nagy ellenség. Ha már egyedül nem tudták őket legyőzni, akkor közösen talán menni fog. Persze le kellett már véglegesen zárni a Kéz szálat, ennek épp itt volt az ideje, de talán az még jobb lett volna, ha valami teljesen új alap történetet kapunk.

Ha jobban megvizsgáljuk az eseményeket, a Defenderst inkább venném a Daredevil vagy az Iron Fist egy újabb évadának, mert igazából hozzájuk kötődnek jobban a mostani események. Jessica és Luke bevonása kicsit erőltetettnek tűnik, "kicsit" túl nagy véletlen, hogy mindketten érdekeltté válnak abban, hogy segítsenek. Ők ketten voltak a gyengébbik láncszemek, kicsit mintha csak a képességeik miatt kellettek volna ide, semmi másért. Az egyik golyóálló, a másiknak szuperereje van. Harcban igazán jó jönnek, ez igaz, de a jelenlétük ennek ellenére mégis erőltetettnek tűnt.

 A történet eleje lassabb, mert fel kell építeni a szálakat, hogy aztán azok értelmesen összeérhessenek. Mindenki kap egy kis bemutatást, aminek örültem, mert Daredevilen kívül a másik hármat nem ismertem, így legalább el tudtam őket helyezni a kis fejemben. Aztán ahogy találkoznak és felveszik a harcot a Kézzel és Elektrával, onnan lesz egyre izgalmasabb  a történet. Sajnos megkapjuk a négy sorozat mellékszereplőit is, ami ha engem kérdeztek totál felesleges lépés volt és mintha csak időhúzásnak lettek volna iderakva. Én abszolút meglettem volna Karen, Foggy, Trish, Jessica szomszédja és Claire nélkül, a rendőrnőnek volt talán leginkább értelme a történetben, na meg Colleennak. Őt bírtam, mert ő legalább tudott harcolni. Jobban a hasznát lehetett volna venni. Stick nagy meglepetés volt számomra, neki szintén örültem, mert mindig nagyon bírtam az öreget. Most is hozta a formáját.


Örültem annak, hogy végre normálisan el lett magyarázva, hogy mi a Kéz és kik a tagjai tulajdonképpen. Madame Gao-t ismertem már, a többiek viszont újdonságnak számítottak. A japán csávó Nobu főnöke, mintha csak Nobu szellemét láttam volna benne. Aztán kaptunk egy afrikai hadvezért, aki elég hamar kidőlt a sorból, de hát nem is volt olyan érdekes, mint a négy társa. Habár keveset szerepelt, de nekem szimpatikus volt Bakuto, főleg a Colleennal való kapcsolata révén, még érdekelni is kezdett a közös múltjuk, csak ezért lehet belenézek az Iron Fistbe. (Mondjuk azt nem teljesen vágtam, hogy szerelmi kapcsolat volt köztük, vagy csak szimpla tanár-diák jellegű, de mindenesetre érdekes volt a dinamikájuk. Nem bántam volna, ha több interakció lett volna köztük.)

Alexandra-ról sem feledkeztem meg, de az a nagy helyzet, hogy őt nem igazán tudom hova tenni. Ő lenne a nagy félelmetes és a többieket összefogó vezető, de mivel semmi érdemlegeset nem csinált soha, csak osztotta az észt és parancsolgatott, így nem tudtam komolyan venni. Tetszett a fordulat, ami vele történt, bár mikor elsőnek láttam, akkor eléggé meglepett, de nem sajnáltam egy cseppet sem. Elektra... Elektra... ő a másik, akit nem tudtam hova tenni. A Daredevilben kedveltem őt, de itt egyszerűen nem értettem őt, sem a motivációit.


Nem azzal volt a gond, amikor még nem tudta kicsoda, de miután visszatértek az emlékei, miért folytatta tovább a sötét terveit? Mi értelme volt az egésznek? Ha Alexandra csinálta volna végig, akkor érthető, hisz neki mindig ez volt a célja, de Elektrának mi oka volt rá? Főleg hogy így szembekerült Mattel, és ellenségekké váltak, pedig mindig is az volt a célja, hogy Mattel lehessen. Számomra ez nagyon furán vette ki magát, így Elektra karakterét nem tudtam megérteni. Főleg hogy Matt próbált többször hatni rá, de mintha meg sem hallotta volna. Logikátlanul viselkedett, ez a nagy helyzet.

Nem volt végig komor a hangulat, kaptunk elég sok kis poént és beszólogatást, főleg azt bírtam, mikor a négy hős egymást "csipkedte" és próbáltak egymáshoz alkalmazkodni és nem csak a saját fejük után menni. Az első pár rész az építkezésről szólt, de ahogy összeértek a szálak, akkor felpörögtek az események. Remélem a Kéznek tényleg vége, mert már túl sokat szerepeltek a Marvel sorozatokban, kérek szépen új fő gonoszt mindenkinek. Kíváncsi vagyok lesz-e még ilyen cross-over évad, szerintem lenne benne potenciál, ha egy teljesen új és még izgalmasabb történetet készítenek nekik. Majd meglátjuk.
Értékelés: 10/7

Előzetes:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...