2018. okt. 24.

Into the Badlands (A Pusztaságban) 1.-2. évad összegzés


A történet:
Az "Into the Badlands" harcművészeti témájú sorozat, amelynek alapja a klasszikus kínai mese, a "Nyugati utazás" / "Journey to the West". A sorozat a néhány évszázaddal későbbi jövőben játszódik. Több millióan vesztették életüket természeti és egyéb, ember által okozott katasztrófákban. Államok omlottak össze. Kezd kialakulni a feudális társadalom, amelyben a gazdagság és a hatalom a legerősebbek és legbrutálisabbak kiváltsága. A sorozat Badlands vidékén játszódik, amely területen hét rivális nagybirtokos osztozik. Ők ellenőrzik a mindennapi élethez szükséges feltételeket, és támaszkodnak saját lojális hadseregükre. A katonák, akik a sorozatban Clippers névre hallgatnak, olyan státuszt és kényelmet élveznek, amelyről földi halandó csak álmodik, és akik életüket is feláldozzák urukért. Kevesen érik meg a 30. születésnapjukat, de Sunny (Daniel Wu) nem hétköznapi harcos. A harcművészetek kíméletlen profija. Alulról indulva hamar felküzdötte magát, és vezető harcosa és legfőbb bizalmasa lett Quinn nagyúrnak, akit a magyar származású Marton Csokas alakít. (Forrás: port.hu)

Ez is egyike azoknak a sorozatoknak, amiket évek óta kerülgettem, de valahogy sosem jutottam el odáig, hogy elkezdjem. Mindig volt valami érdekesebb, mindig volt valami más, ami jobban felkeltette a kíváncsiságomat és folyamatosan háttérbe szorult. Most valahogy ismét az eszembe jutott, és gondoltam miért ne? Próbáljuk meg. Aztán rögtön megfogott magának. Pár napja fejeztem be a második évadot és gondoltam írok néhány sort az első két évadról, ami igazából egy konkrét kerek történet, így jobb is, hogy egybevonom őket. Összesen 16 részről van szó, az első évad mindössze 6 részt jelent, a második pedig 10 részt, a részek nagyjából 40-45 percesek. Láthatjátok, hogy nem nagy dolog végignézni. Nálunk is vetítették a sorozatot, így van hozzá magyar szinkron, de én felirattal néztem, mint mindig.

A sorozat legnagyobb erőssége a furcsasága és a különcsége. Nem amiatt lehet érdekes, mert egy újabb poszt-apokaliptikus történetet mesél el, mellesleg azt is jó nagy hézagokkal, nem is azért mert folyik a vér ezerrel, hanem azért mert itt a harcművészet jelenti a lényeget. Hőseink fegyverek nélküli világban élnek és a hatalomhoz vezető úton, vagy a hatalom megtartásának nehézségein nem a puskák, gránátok és egyéb modern fegyverek segítik őket, hanem a harcművészet már-már szinte balettszerű mozdulatai. Saját testük a legnagyobb fegyverük, na meg a kardok és tőrök sokasága. Ettől olyan különleges az Into the Badlands. Minden részben található minimum egy remekül megkoreografált harcjelenet és én pedig ámulva néztem, ki hogy ugrál, forog, esik, szaltózik össze-vissza. Persze néha kissé irreálisak egyes mozdulatok, hisz van amit nem lehetne megcsinálni valójában, de még az irrealitása ellenére is jó nézni ezeket a közelharcokat.


A másik, ami miatt tetszett az alap története, holott nem egy nagy kunszt. Fent olvashatjátok a lényeget, így nem ismételném önmagam. Szeretem a poszt-apokaliptikus sztorikat, és habár ez a világfelépítés több sebből vérzik, és nagyon sok mindenre (még) nem kaptunk magyarázatot, ezért vannak fenntartásaim vele kapcsolatban. Azért nem említem meg ezt nagyobb problémának, mert nagyon az elején járunk és lehet később megkapjuk a magyarázatot, hogy mi történt a világgal pontosan, hogy miként alakult ki a bárók rendszere, miért pont hét báró lett és így tovább. A természetfeletti szálról nem is beszélve, amit szintén csak behoztak, de érdemi magyarázatot erre se kaptunk idáig. Hogy jön ez ide? Mi ez a sötét erő tulajdonképpen? Kérdések, amikre nem érkezett válasz, de lehet később fog. Nagyon remélem.

Adott tehát egy érdekes alap remek harcokkal, amit ámulva nézhetünk végig, de mindez nem lenne elég, ha nem lennének jók a karakterek és nem történne velük semmi izgalmas. A hatalmi harcok vannak a központba, a bárók nem nyugszanak saját területükön, így mindig próbálva kiterjeszteni befolyásukat, egymás ellen fordulnak. Néha szövetséget kötnek egyikőjük ellen, aztán hátba támadják egymást egy résszel később, mert mindegyiknek az a célja, hogy ő birtokolja a legnagyobb hatalmat a Pusztaságban. Kapunk több főszereplőt, azok nagy része számomra totálisan érdektelen vagy irritáló, így nem beszélek mindenkiről, inkább a kedvenceimet emelném ki.


Abszolút főszereplőnk, Sunny, aki a nevével ellentétben nem egy "napfényes" személyiség. Ő Quinn nagyúr legjobb Pengéje és leghűségesebb katonája. Sunny élete akkor vesz nagy fordulatot mikor rátalál M.K.-re és megmenti a fiút, majd mikor megtudja, hogy szeretője, Veil terhes és hamarosan gyerekük születik. A Pengéknek nem lehet családjuk, hogy semmi se vonhassa el a figyelmüket a bárójuk szolgálatától. Sunny hamarosan ráébred, hogy Quinn se érdemli meg tovább, hogy őt szolgálja, így elkezdi szökésüket tervezni. Nagyon kedveltem Sunny-t, holott általában elég halálmadár képet vágott. Szegény nagy utat tett meg a két évad során, nehéz döntést kellett meghoznia, mikor feladta korábbi életét azért, hogy megmentse azokat, akiket szeret. Nagyot bukott, de aztán visszatalált oda, ahova való és bevégezte a sorsát.

A másik számomra érdekes karakter Quinn volt, de ha őszinte akarok lenni, akkor nem lett a kedvencem. Ő az abszolút "fő ellenség" az első két évadban. Quinnt a hatalma élteti na meg a nők, és éppen ezek okozzák végül a vesztét. A fia, Ryder és Sunny árulása miatt ő is nagyot bukik, de annál keményebb fából faragták, minthogy feladja. Újabb tervet sző hatalma visszaszerzése érdekében, miközben kezd kissé megőrülni. Halálos betegségben szenved, agydaganata miatt egyre őrültebb tetteket visz véghez, szinte mindenkit elmar maga mellől, és a végére már az sem érdekli, hogy kit kell magával vinnie a sírba. Ha neki vége, akkor mindenki másnak is. Semmi sem számít már neki. Őt csak gyűlölni lehet, de azt el kell ismernem, ő is nagy utat tett meg és sosem adta fel a céljait. Az egyik legerősebb karakter volt a sorozatban, de a végét nem kerülhette el.

Sunny mellett a másik kedvencem ki más lehetne, mint az Özvegy. Bírom az erős és komplex nő karaktereket és Minerva az volt a javából. Harcban kenterbe veri a férfiakat, és habár elsőnek úgy tűnik, hogy egy hataloméhes nő, aki saját önző érdekei miatt ölte meg a férjét és teszi, amit tesz, de aztán kiderül, hogy nemesebbek a céljai. Meg akarja szüntetni a férfiurak uralmát, vagy legalább azt elérni, hogy elfogadják őt bárónak a halott férje helyett és békében élhessen a saját területén. Befogadja a menekülteket, segít az elnyomott nőknek. Kicsit néha agresszív, kicsit néha a fejébe száll a hatalom, főleg a második évad vége felé, de akiket szeret, azoknak sosem tudna igazán ártani. Szerettem a Minerva és Tilda közti anya-lánya kapcsolatot. Később jót tenne neki egy szerelmi szál, mert engem érdekelne, hogy mennyiben változna a karaktere egy férfi hatására.


Sajnos azonban volt néhány dolog, ami egyszerűen nem tetszett a sorozatban. A végére teljesen elegem lett a felesleges és lapos karakterekből, akiket a hátam közepére se kívántam. Veil unalmas, csak annyi volt a funkciója, hogy Sunny tetteit motiválja. Baije irritáló ezzel az erőltetett vicces csávó karakterrel, M.K.-t nem tudom hova tenni, mert néha egész jó volt, de legtöbbször inkább csak untatott. Inkább a körülötte lévő rejtély érdekel, hogy mi pontosan a képessége, honnan ered és hogy-hogy egyeseknek van ilyen képessége és másoknak nincs. Ha nem lenne a képessége, akkor ugyanolyan unalmas és felesleges karakter lenne, mint Veil.

A másik aminek nem örültem, hogy elég lassan halad a fő történetszál és még mindig semmit nem tudunk Azráról. Gondolom az lenne majd a fő cél, hogy oda eljussanak hőseink, de Azra nevének néhány belebegtetésén túl, szinte semmi nem derül ki erről az utópikus városról. Jó persze, most még mindenki a hatalomért küzd és hogy leszámoljon az ellenségeivel, de remélem utána útra kelnek, hogy megtalálják Azrát. Szeretnék többet megtudni erről a városról, hisz a képességek is onnan származnak valószínűleg. M.K., Sunny és Minerva onnan származnak, remélem többet megtudunk majd a múltukról, nagyon érdekel mit hoznak ki ebből a szálból.

Az Into the Badlands egy roppant érdekes és fura sorozat, vagy bejön valakinek rögtön a stílusa, vagy nem. Az holt biztos, hogy engem rögtön megfogott és habár voltak benne unalmas vagy felesleges szálak, néhány értelmetlen vagy szükségtelen kavarás, és érdektelen karakterek, de ezeken túl mégis tetszett és folytatni fogom a harmadik évaddal. Rengeteg nyitott szál van még, amikre remélem előbb-utóbb érkezik a magyarázat. Nagyon várom mi történik eztán Sunnyval és Minervával, remélem mindkettő visszatér a helyes útra. Nagy kár, hogy a két kedvencem általában egymás ellen van, de sajnos ez a helyzet. Remélem a harmadik évad még jobb lesz.
UI: A főcím iszonyúan ötletes, a zene, a képek, az utalások, nekem nagyon tetszik, lent linkelem nektek. Egyszer nem pörgettem végig, hanem minden egyes résznél végignéztem.
Értékelés: 10/8

Előzetes


Főcím:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...