2016. márc. 31.

Batman Superman ellen: Az igazság hajnala

A történet:
Milyen hősre van szüksége a világnak? Gotham City védelmezője úgy érzi, hogy Metropolis megmentője már istenként tekint magára, senki és semmi nem korlátozza, így szembefordul vele. De a világ nem törődik velük, mert más kérdésekre keresi a választ: senki nem tudja, mit szeretne: mindenható védelmezőt, vagy függetlenséget.
Amíg Batman és Superman az egymás ellen folytatott háborújukkal vannak elfoglalva, egy új, minden eddiginél rémisztőbb fenyegetés egyre erősebbé válik. Az emberiség még sosem volt ekkora bajban - és talán már nincs, aki segíteni tud rajta. (Forrás: port.hu)

Mivel mindent imádok, ami Batmannel és a Batman univerzummal kapcsolatos, így gondolhatjátok mennyire vártam ezt a filmet attól a pillanattól fogva, hogy megtudtam, további Batman filmek fognak készülni a Nolan trilógia után. Izgatottan néztem az előzeteseket, és mikor megtudtam, hogy ez lesz az Igazság ligája filmek tulajdonképpeni felvezetője, még izgatottabb lettem, hisz már azt is nagyon várom, és kíváncsi vagyok, hogy mennyire sikerül összerakni egy jó és izgalmas filmet, hasonlót a Marveles Bosszúállókhoz. Ne szaladjunk azonban annyira előre, lássuk hogy sikerült a Batman Superman ellen.

Az előzetesek nagyjából megmutatták miről fog szólni a film, csak épp azt nem lőtték le számunkra, hogy mi miatt feszül egymásnak a két szuperhős. Gondoltam én itt mindenre, csak arra nem, hogy Lex puszta jókedvében - és mert épp unatkozott - ugrasztja össze őket. Persze az írók próbáltak némi magyarázatot csempészni a történetbe és némelyiknek volt is értelme, de a dolgok mögött Lex állt, és Lex motivációi pedig annyira hiányosak voltak, hogy csak fogtam a fejem és csakis arra tudtam gondolni, hogy "Ez most komoly?" Lehet én nem értettem a lényeget, de Lexnek miért volt jó az, ha összeugrasztja őket? Mi lett volna a célja vele? Vagy ne törjem ezen a fejem és fogadjam el, hogy Lex őrült és csakis ezért tette, amit tett? Mert ha az utóbbi a magyarázat, az azért elég gyér indok, lássuk be. Lex karaktere így hagy némi kívánnivalót maga után, de Jesse Eisenberg így is kihozta a szerepből, amit tudott. Jó színésznek tartom, így remélem láthatjuk még Lex szerepében további filmekben is.

Tehát igen, rögtön az első nagyon negatívummal kezdtem. És ha már először panaszkodni és kritizálni támadt kedvem, akkor rendezzük le elsőnek a negatívumokat. Lex ostoba és megmagyarázhatatlan motivációi mellett, mit tudnék még negatívumként megemlíteni? Nem csak Lex karakterét nem értettem, hanem Lois se lopta meg magát a szívembe. Ez a nő valami borzalmas volt, egyszerűen semmi mást nem csinált, csak folyton bajba keverte magát, hogy aztán Clark megmentse. De komolyan! Semmi értelmeset nem csinált, csak mindig a golyók és a rossz fiúk karjaiba futott. Aztán ott van még, hogy a film elején iszonyat lassú és nyögvenyelősen indul be a történet. Persze értem én, hogy kellett a felvezetés, és hogy kellett mindkét oldalra egy kis magyarázat, hogy ki kicsoda, mit csinál és hogy mi a bajuk egymással, de nem lett volna muszáj mindezt ilyen unalmasan elénk tárni. Szeretem én a Batman univerzumot, de tényleg, de még én is untam, hogy már vagy századjára néztem végig, ahogy megölik Bruce szüleit.


Nem vagyok nagy Superman rajongó, valahogy sosem értékeltem a karaktert, de talán csak azért nem volt sosem szimpatikus számomra, mert egyszerűen nevetnékem és sírhatnékom támad egyszerre, mikor eszembe jut Superman "nagy álcája". Engem kifejezetten idegesít, hogy Clark "nagy álcája" mindössze egy szemüvegből és egy lenyalt séróból áll, és ennyi elég ahhoz, hogy senki se ismerje fel, hogy ő Superman. Nem értem ez miért így alakult, és nem értem a karakter kitalálói miért nem fektettek ebbe nagyobb erőfeszítést, de mikor eszembe jut ez az egész, egyszerűen képtelen vagyok komolyan venni Supermant. Ezért se vonzott soha, hogy megnézzem a Superman filmeket. Hisz azért amiatt senki se kezd el velem vitatkozni, hogy Batman/Bruce ezerszer érdekesebb, összetettebb és komplexebb karakter, mint Superman/Clark valaha volt vagy lesz. Tehát... igen, csakis Batman miatt érdekelt ez a film, és azért, mert látni akartam, hogy hozzák össze a két ikonikus karaktert és hogy fektetik le a DCU alapjait.

Utolsó negatívumként azt említeném meg, hogy nem értem az írók miért ugrottak bele rögtön a sztori közepébe és miért nem először a karakterek önálló filmjeit készítették el. A Marvel ezt okosabban csinálta, és itt is így kellett volna. Hiányzott a Wonder Woman és egy új Batman film, ez a kettő különösen, hisz ebben a filmben igen nagy szerepet kaptak, és így jobban el tudtuk volna őket és a karaktereiket helyezni ebben az újonnan kiépített világban. Wonder Woman is ott volt, és abban a kevés jelenetben érdekes is volt, mégsem tudtam hova tenni őt, mert semmit nem lehetett róla megtudni. Egyáltalán mit keresett Lex partiján? Minek kellett neki ugyanaz a felvétel, ami Bruce-nak is? És milyen nagy véletlen, hogy éppen akkor volt ő is ott, mikor Bruce? Kissé erőltetett húzás, ha engem kérdeztek, de még benyelhető, ha nagyon muszáj. És muszáj, mert nem szolgáltak erre az írók semmilyen magyarázattal.

Most, hogy kipanaszkodtam magam, térjünk rá a film többi részére, mert minden mást imádtam. Tetszettek az akciójelenetek, mindegyik látványos és izgalmas volt, épp ahogy az egy képregényfilmbe szükséges. Tetszettek a színészek és az, amit a karakterükkel csináltak. Külön szeretném kiemelni Ben Afflecket, aki nem volt olyan rossz Batmanként, és igazán el tudta adni a szerepet. Más Batman/Bruce volt ő, mint a Nolan féle. A mostani Batman idősebb és csaknem 20 éve hajkurássza Gotham bűnözőit. Rengeteget küzdött és harcolt, miközben sokat vesztett, és mindezt tökéletesen át tudta adni Affleck a játékával. Míg a Nolan filmekben Bruce Batman pályafutásának kezdetét láthatjuk, itt a végével kerülünk szembe, így nem csoda, ha Bruce fáradt, kiábrándult és reményvesztett. Jó volt a karaktert más szemszögből látni és egyre jobban érdekel az önálló Batman film is, ami remélem 1-2 éven belül érkezik.

Tetszettek az Igazság Ligája utalások, különösen a leendő tagok cameo szereplése, ami nagyon meglepett, mert én teljesen lemaradtam arról, hogy kaptak egy kis cameo jelenetet a filmben. Ezra Miller az egyik kedvenc színészem, épp ezért várom, hogy milyen lesz Flashként.  Jason Momoa-t még most sem sikerült megszoknom Aquamanként, de ez legyen az én bajom, Cyborgról meg nem tudok semmit, így nem tudok belekötni abba, hogy milyen lett. Majd meglátjuk a karaktert, ha kijönnek az Igazság Ligája filmek. Nagyon tetszett a filmzenék, és szerintem mindegyik illett éppen oda, ahol hallhattuk. Hatásos soundtracket dobtak össze a zeneszerzők, ezt el kell ismernem.


A film lényege mindenképp az, hogy miként sikerült megteremteni az Igazság Ligája alapjait és a három főszereplő kapcsolatát. Superman számomra kissé fura volt, abszolút nem vártam tőle, hogy embereket öl mindenféle hezitálás nélkül, mert lássuk be, ez elég szokatlan Clarktól. Kicsit mintha ő lett volna itt a rossz fiú. Batman vele ellentétben épp a hős szerepébe tetszelgett, hisz most inkább ő volt az, aki az ártatlanok életéért aggódott. Tetszett, ahogy a két karakter egymásnak esett, és ahogy Batman magabiztosan és tökösen a földbe döngölte Supermant. Mikor megtudtuk, hogy a filmben egymásnak esnek, akkor sokan azon értetlenkedtek, hogy mégis mennyi esélye lehet Batmannek Superman ellen. Most komolyan? Senkinek nem jutott eszébe a zöld kriptonit? Ne nézzük már le ennyire Batmant és vele párhuzamosan az egyszerű embereket. Bruce okos, ravasz, talpraesett és kitartó, egyértelmű volt, hogy megtalálja a módját annak, hogy kell Supermant legyőzni. És milyen remekül csinálta! Clark sose az eszéről volt a híres, így mondjuk nem is volt nehéz dolga Bruce-nak.

Kicsit talán tényleg hosszú lett a film, és ha az elejéből lecsippentenek egy kicsit, és kihagyják a hosszú felvezetés egy részét, akkor inkább a lényegre koncentrálhattak volna. Nekem összességében mégis tetszett. Tetszett, ahogy a két ikonikus karakter egymásnak feszült, és ahogy a film megteremtette az Igazság Ligája alapjait. Wonder Woman is érdekes volt a maga módján, bár többet is szerepelhetett volna. Nem értem a sok negatív kritikát a filmről, komolyan nem, bár lehet én elfogult vagyok, és azért nem láttam annyira reménytelennek a filmet. Amint kijön DVD-n, felirattal újra megnézem. Nagy meglepetésemre a magyar szinkron se volt rossz, amiért külön dicséret illeti a magyar forgalmazót.
Értékelés: 10/7

Előzetes:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...