2015. nov. 29.

Én, Earl és a csaj, aki meg fog halni (film)

A történet:
Egy sulibeli lánynak leukémiája van, és Greg anyja rákényszeríti a fiát, hogy menjen át beszélgetni a beteghez. A kínos helyzetből különleges, csupa vicc barátság születik. (Forrás: port.hu)

Ennél rövidebb történeti leírást szerintem én még soha nem olvastam. Bár ha nagyon őszinte akarok lenni, akkor végül is lefedi a lényeget. De nem is erről szeretnék most nektek beszélni, hanem a különleges és egyben kissé fura filmről, amit már az elején mindenkinek szívből ajánlok. Rögtön felkeltette az érdeklődésemet, mikor elsőnek láttam az előzetesét, ezért is vettem fel a "közeljövőben megnézendő filmek" listájára. Moziba sajnos nem jutottam el, de mikor rájöttem, hogy DVD-n már régen kijött (legalábbis Amerikában), akkor nem halogattam tovább, hanem megnéztem.

Akinek nem lenne elég a rövid bevezető és a kijelentésem, hogy szívből ajánlom a filmet, annak azért szeretném kifejteni egy kicsit részletesebben, hogy miért is érdemes megnézni, és hogy nekem mi tetszett benne. Ha elolvassuk miről szól a történet, akkor gondolom mindenkinek rögtön a Csillagainkban a hiba vagy épp a Most jó jut az eszébe. Tényleg hasonlít a megnevezett két filmre, az alap témájuk ugyanaz, hiszen egy rákos beteg lány köré épülnek az események, de higgyetek nekem itt véget is ér a hasonlóság. Ennek a filmnek teljesen más az üzenete, a mondanivalója, és nincs benne szemernyi romantikus szál sem. Ez jó hír lehet azoknak, akik esetleg nem annyira kedvelik a tini romantikát.

Nekem se volt ellenemre végre egy olyan filmet nézni, ahol nem kell a szokásos kliséket végigülnöm, ahol mélyebb mondanivalót tár elém a történet, ahol gondolkodni is kell egy kicsit. Ez máris egy hatalmas plusz pont a filmnek. A másik, ami nagyon tetszett benne, az a fura stílusa. Nem tudom jobban körülhatárolni, hirtelen csak a fura szó ugrik be rá. Fejezetekre van osztva a történet és a főszereplő Greg narrációjával bontakoznak ki az események. Néha fura a vágás, csendesek, lassúak és töprengőek a jelenetek, épp úgy, mint maguk a karakterek. Itt nincsen nagy adrenalin, nem az akción van a hangsúly, hanem a gondolatokon, az érzelmeken, és a karakterek személyiségén. Külön szeretném kiemelni azt a metaforát, amit Greg mutatott be nekünk arra, hogy milyen érzés számára, amikor egy szép lány közeledik felé. Azon a kis animációkon mindig jót mosolyogtam.

Mivel a történet nem valami pörgős és elég lassan halad előre, így értelemszerűen maguk a karakterek és a köztük lévő kapcsolatuk alkotják a történet fő vázát és mondandóját. Greg egy érdekes karakter, egy különc fiú, aki köszöni szépen, jól meg van barátok nélkül. Az iskolában mindenkivel felületes haverságot ápol, és "kollégájával" Earllel azzal töltik szabadidejüket, hogy saját kisfilmeket készítenek. Őt sem nevezi barátjának, pedig gyerekkoruk óta együtt készítik a filmeket és azóta lógnak együtt. Világos, hogy Gregnek gondjai vannak, nem akar kötődni, nem akar igazán közel kerülni senkihez, inkább magába zárkózik és közönyösen, motiválatlanul és nemtörődöm módon viszonyul a világ és minden ember felé. Épp ezért se akarja pátyolgatni Rachelt, mikor kiderül, hogy a lány rákos. Ő az egyetlen, aki nem sajnálkozik rajta, akit nem érdekel a lány problémája. Az anyja viszont ráparancsol, így kénytelen átmenni hozzá, hogy együtt lógjanak. És itt kezdődik e fura barátság.


Rachel a másik karakter, aki kapott még némi mélységet. Ő a lány, aki előtt még ott áll az egész élet, és akinek mégis szembe kell nézni egy halálos betegséggel. Nem szeretné, hogy mások sajnálkozzanak rajta, egyedül akarja leküzdeni a nehézségeket. Nem fogadja jól Greget, és nehezen barátkozik meg azzal, hogy a fiú hirtelen elkezdett közeledni felé. Aztán mégis elkezd együtt lógni Greggel és Earllel, és ahogy fokozatosan megismeri a fiúkat, úgy lesznek ők hárman egyre jobba barátok. Egy szép barátság folyamatának lehetünk szemtanúi, amire mindhármuknak nagy szükségük van. Rachel így nem egyedül néz szembe a rákkal, Greg élete pedig a lány hatására elkezd megváltozni. Megkedveli a lányt, és közel kerül a szívéhez, ami ellen küzd is egy ideig, de aztán belátja, hogy nem tud közömbös lenni iránta.

A film nagyon szépen felépíti ezt a barátságot és a folyamatot, ahogy Greg és Rachel közel kerülnek egymáshoz. Ismétlem, nincs itt semmiféle romantikus szál, egy percig se gondolnak ilyesmire, ők tisztán csak barátok, egy igaz barátságról van szó. Greg épp ezért nehezen nézi végig, ahogy Rachel egyre rosszabbul lesz, és ahogy feladja a harcot. Szeretné őt megmenteni és segíteni rajta. Ami azonban nem jön össze neki. És itt értünk el az utolsó ponthoz, ami tetszett a filmben. Ez pedig a tragikus befejezés. Greg félrevezető narrátor, de sejtettem én már akkor, mikor kijelentette, hogy ne aggódjunk, Rachel túl fogja élni, hogy csak hazudik. és lám igazam lett. Így még szebb a történet, és egyszerűen ennek így kellett véget érnie. Szeretem a tragikus történeteket, és ez ide éppen illett.

Ha tetszett a Csillagainkban a hiba, vagy a Most jó film, akkor ezt is mindenképp ajánlom. De azt vegyétek figyelembe, hogy ez nem romantikus történet, így aki arra vágyik, az talán inkább hagyja ki. Kissé fura, lassú, és néhol vontatott a film stílusa, így lehet, hogy sokan unni fogják, de ha szeretitek az egyedi alkotásokat és a komoly témával foglalkozó, mély mondanivalóval rendelkező történeteket, akkor talán ez is tetszeni fog. Könyvadaptációról van szó, így mindenképp olvasni akarom majd a könyvet. Van egy olyan érzésem, hogy az még jobban fog tetszeni.
Értékelés: 10/9

Előzetes:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...