2015. szept. 18.

Az Útvesztő 2.: Tűzpróba (film)

Történet:
Az Útvesztő csak a kezdet volt. Thomas (Dylan O'Brian) és társai hiába reménykedtek benne, hogy ha kijutnak a titokzatos pokolból, a régi életük várja őket. A falak túloldalán nem a béke, hanem újabb borzalmak leselkednek rájuk. A világ rémisztően megváltozott; a rend felbomlott, az anarchia és a pusztulás az úr: félig emberi lények vadásznak az utolsó túlélőkre és az utolsó túlélők pedig az Útvesztő szökevényei nyomába erednek.
A csapat a Veszett elől menekülve átmeneti biztonságra lel, ám amikor rájönnek, hogy ez is csak egy csapda, folytatják a menekülést: a perzseltföldön azonban minden pillanat új meglepetést és új izgalmat hoz és ki tudja, hogy merre találják a többi lázadót, akinek a keresésére indultak. (Forrás: port.hu)

Tegnap este a premier napján végre nekem is lehetőségem adódott arra, hogy megnézzem a filmet, amit egy éve vártam. Imádom az egész trilógiát, és épp ezért soha nem volt kérdés, hogy a filmeket is meg kell majd néznem. Tavaly tetszett az első film, szerintem elég jóra sikeredett, épp ezért egyúttal féltem, de vártam is, hogy milyen lesz a második. Sok információt tudtam a filmről, így számos dolog nem ért meglepetésként mint másokat, de azért voltak itt olyan dolgok is, amiken én is csak néztem, pedig azt hittem, hogy teljesen felkészülten ülök be a filmre. Kissé vegyes érzéseim vannak a Tűzpróba filmmel kapcsolatban, és kellett ez az egy nap, hogy magamban feldolgozzam az élményt és átgondoljam mit is láttam a moziban.

Teljes mértékben igazak lettek a korábbi hírek, miszerint a Tűzpróba és Halálkúra könyvet összemosták, és ebből fognak két utolsó filmet készíteni. A Tűzpróba film tehát számos elemet átvett az utolsó könyvből, ami alapjáraton nem is baj, szerintem nem okozta a gondot. Hanem az, hogy közben teljesen elveszett maga a Tűzpróba története. A második film nem követi hűen a könyv eseményeit, annyira se, mint az első film tette, hanem szinte teljesen átírja a történetet. Maga az alapváz megmarad, de a karakterek és a fő történetszálak teljesen más jelentőséget és történetvonalat kapnak. Itt rögtön kiderül, hogy a csapat nem menekült meg a VESZETT-től, így kiszöknek és a Jobb Kar keresésére indulnak, miközben át kell verekedniük magukat a Perzseltföldön. És itt érkeztünk el az első dologhoz, ami nem tetszett. Thomasék menekülnek a VESZETT elől, a Jobb Kart keresik és az egész filmből így kiveszett a "próba jelleg". Kérem szépen, hol itt a "Tűzpróba"? A könyvben a VESZETT küldi ki őket egy újabb próbára, ami során megint sok Változón kell keresztül verekedniük magukat, hogy elérjenek a menedékbe. Itt ez teljesen eltűnik.

Ennek következményeként az új karakterek szerepe és jelentősége is nagyban megváltozott. Nem tetszett, hogy rengeteg útvesztő volt a filmben, holott a könyvben csak kettő, a fiúké és a lányoké, és ott ők "versenyeztek" egymással, hogy ki tudja hamarabb elvégezni a Tűzpróbát. A filmben egy rakat gyerek került elő, ki tudja hány útvesztőből, és nem értettem erre mi szükség volt. Épp ezért a B csoport teljesen elvesztette a jelentőségét, a lányok csoportjáról alig esett néhány szó, Harriet, Sonya és Aris pedig teljesen feleslegessé váltak. Semmit nem változott volna a film, ha bele se rakják őket, nélkülük is ugyanígy megtörténhetett volna minden. Nem került szóba, hogy Teresa a B csoport tagja volt, nem is ismerte Ariséket. Legalábbis így tűnt. Nem értettem mi szükség volt erre a Mary Cooper nevezetű karakterre, elég lett volna a Jobb Kar vezetője, Vincent egymaga.


Ha már így belejöttem a rossz dolgok kiemelésébe, akkor elsőnek ezt fejezem be. Nem tetszett még az sem, hogy szinte semmit nem tudtunk meg a Buggyantakról. Persze elmondják, hogy ők vírusfertőzött emberek, de nem tudjuk meg, hogy a fertőzésnek több szakasza van, hogy többféle fázisban zajlik le. Persze ott voltak a Buggyantak és támadtak, ijesztőek voltak meg minden, de azért egy kicsit több magyarázatot elvártam volna velük kapcsolatban. Aztán nem tetszett a film befejezése sem. Most komolyan, Thomas magányos merénylőként akarja megölni Ava Paiget? Nem értem miért kell Thomast valamiféle Katnisshez vagy Trishez hasonló "kiválasztott hőssé" avanzsálni, mikor ez annyira, de annyira nem illett ide. Még inkább más irányba fogja elvinni a történet fonalát, ami már így is elég távol van a könyvhöz képest. Jorge és Brenda motivációi is megváltoztak, és ki se derült a végén, hogy ők igazából a VESZETT emberei. Félek tőle, hogy a filmben lehet nem is lesznek azok, mert ezek után már furán venné ki magát, ha ez kiderülne róluk. Egyébként miért hagyták volna őket hátra a végén? Teljesen meg lett kavarva az egész, és el sem tudom képzelni milyen magyarázat lesz erre később.

Nem szerettem volna kihagyni Teresa-t sem, mert az ő történetét szintén jelentősen átalakították. Mikor megtudtam, hogy a filmben a fiúkkal lesz végig, akkor elsőnek örültem neki, mert gondoltam ebből valami jót is ki lehet hozni. Most a film megnézése után úgy gondolom, hogy Teresa fiúkhoz való csatlakoztatása csakis egyetlen okból kellett. Hogy a végén valaki elárulhassa a VESZETT-nek, hogy merre van a csapat. De komolyan, semmi más funkciót nem szolgált. Semmi pluszt nem adott hozzá a történethez, és a könyves motivációit teljesen lecserélték a filmben. Igazából nem tudom mit érezzek ezzel kapcsolatban, annyi azonban biztos, hogy a végkifejlet ugyanaz lett. Teresa itt is árulóvá vált, csak épp teljesen más okból kifolyólag. Mégis, valahogy a könyvben jobban átjött számomra Thomas megbántottsága, amit ott érzett a lány árulása miatt. Ott szinte teljesen összetöri lelkileg Thomast mindazzal, amit tesz vele és mond neki, itt pedig csak szimplán a VESZETT mellé áll.


Persze nem csak rossz dolgokat tudok mondani a filmről, nehogy azt higgyétek. Volt benne sok minden, ami tetszett. Rögtön azzal kezdeném, hogy örültem neki, most se volt benne nyálas tini romantika, hanem inkább az akcióra és az izgalomra helyezték a hangsúlyt. Ha elvonatkoztatok attól a ténytől, hogy könyvadaptációként mondhatni teljesen megbukott, és csak önmagában filmként értékelem, akkor be kell ismernem, hogy igenis roppant szórakoztató kalandfilmet láthattunk. Ha eltekintek a rengeteg változtatáshoz, akkor igenis elég jó volt ez a film. Folyamatosan pörögtek az események, volt itt kaland, akció, harcok, halál, izgalom, félelem és humor is. Imádtam az apró humort, amit többnyire Minho szolgáltatott nekünk. Brenda karakterének átalakítása az egyik, aminek örültem, mert a könyves "irritálóan nyomulok Thomasra" érzés itt eltűnt és egy kemény, harcos lányt faragtak belőle, amitől máris sokkal kedvelhetőbbé vált. Jorge is komolyabb és felnőttesebb karaktert kapott, ami illett hozzá és Giancarlo Esposito-t még mindig imádom. Tökéletesen illett a szerepre.

A felnőttek közül ott volt még Janson, akinek nem is lehetett volna tökéletesebb színészt találni Aidan Gillennél. Imádom a pasit, remekül hozta a karaktert, nem is tudnék mást elképzelni Jansonként helyette. Pont olyan volt, mint amilyennek lennie kellett. Kétszínű, alattomos, pökhendi és egy igazi féreg. Mi sem bizonyíthatta jobban mennyire gonosz ő valójában, mikor a végén rátámad Thomasra és meg akarja ölni, csak mert Thomas kellőképpen felidegesítette a lázadásával. Janson sötét és kegyetlen karakterének tökéletes megnyilvánulása volt ez a mozzanat. A Jobb Kar vezetője, Vince is megjelenik már most, de valamiért ő nem tett rám olyan mély benyomást, mint a többi új karakter. Nem tudhatunk meg róla szinte semmit, csak annyit, hogy katona volt és hogy harcol a VESZETT ellen. A Jobb Kar hamarabbi behozatalának örülök, mert kellettek ők ide, és így a filmben bővebb magyarázatot is kaptak, hogy kik ők és hogy kapcsolódnak a VESZETT-hez. A könyvben az volt a gondom, hogy csak a harmadik könyv végén esik róluk szó elsőnek, és aztán se tudunk meg róluk szinte semmit. A film egyik pozitívuma, hogy benne gondoskodnak erről és egész jó kis magyarázatot kerítettek hozzájuk.

A Tűzpróba tényleg egy sokkal komolyabb és sötétebb film lett, mint Az Útvesztő. Érezhető rajta, hogy szerettek volna egy kicsit "felnőttesebb" filmet csinálni, és ezért alakították át ennyire a könyv történetét. A Próbák elvesztek, kihagyták az  ezüst golyót, a fénylényeket, a vihar habár megmaradt, de éppen azt vették ki onnan, ami a lényeg lett volna, vagyis, hogy Minho fél arca lepörkölődik, mikor belecsap a villám. Itt persze sértetlenül megússza, ami eléggé irreális, ha engem kérdeztek.

A végén azt sem hagyhatom ki, hogy mennyire utáltam, hogy csak szinkronnal tudtam megnézni a filmet. Nem értem, miért nem lehetett felirattal is adni, mert ha őszinte akarok lenni, a magyar szinkron valami borzalom volt, és erőteljesen levont számomra a film élvezeti értékéből. Főleg Brenda nyávogása ütötte ki nálam a biztosítékot, nem értem miért kell egyre több filmben és sorozatban nyomni Csifó Dorinát szinkronszínészként, de egyszerűen rühellem a nyávogását. Brendához nem illett, na. A többi hang nem is volt olyan rossz, a végére megszoktam őket, de feliratosan akkor is ezerszer jobban élveztem volna filmet. Vagy ha játszották volna legalább eredeti nyelven is, de az se történt meg, legalábbis nem Debrecenben.

Ha összegeznem kellene a filmet, kicsit bajban vagyok, mert egyrészt nem tudok pártatlan maradni. Szívem ügye az egész könyvsorozat és a filmek, de azért én is látom a hibákat, amik kiszúrják a szemem. Az első filmet imádtam, nekem nagyon tetszett, hű adaptáció volt a kisebb változtatások ellenére. De a Tűzpróba film, mint könyvadaptáció teljesen megbukott, ami mellett nem tudok szó nélkül elmenni. Ha adaptációként kellene értékelnem, akkor egy 10/3 pontot adnék rá. Ha viszont önálló filmként nézem, ami független a könyvektől, akkor se ütött nálam akkorát, mint anno az első rész. Így egy 10/6-ra értékelném.

Előzetes:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...