2015. ápr. 26.

Rick Riordan: A szörnyek tengere (Percy Jackson és az Olimposziak 2.)

Fülszöveg:
Percy Jackson új éve az iskolában meglepően nyugodtan indul. Egyetlen szörny sem akarja betenni a lábát New York-i sulijába. Ám amikor az osztály ártatlan meccse élet-halál harccá válik egy csapat emberevő óriás ellen, a dolgok, hogy is mondjam… kezdenek eldurvulni. Váratlanul érkező barátja, Annabeth is csupa rossz hírt hoz: a Félvérek táborát védő határokat egy titokzatos ellenség lerombolta, és amíg ezeket újra helyre nem állítják, a félisteneknek nincs hová rejtőzniük…

Aranyos és szórakoztató könyv volt a sorozat első része, a Villámtolvaj, így nem volt számomra kérdés, hogy valamikor olvasni fogom a folytatást. Nem hittem volna, hogy ilyen hamar kedvem lesz hozzá, de most mégis így alakult, mert kellett valami könnyed és egyszerű történet a komolyabb olvasmányaim közé. Nem hosszú a könyv, így nem is tart sokáig az olvasása, így kifejezetten jó "pihentetőnek".

Igazából  nem nagyon tudnék mást mondani a második részről, mint anno az elsőről. Még mindig ugyanaz a véleményem, és A szörnyek tengere legalább annyira tetszett, mint anno a Villámtolvaj. Még mindig adott a kis Harry Potter jelleg, még mindig humoros és szórakoztató a történet, még mindig kedvelhetőek a karakterek. Egy igazi vérbeli gyerekkönyv ez, amit minden olvasni kedvelő fiatalnak bátran ajánlok. Percy-t továbbra is bírom, nagyon aranyos és szerethető főszereplő, egyedi a maga módján, mégis hihető. Olyan, mint a tinédzserkor küszöbén álló fiúk nagy többsége.

Látszik, hogy Percy és Annabeth kezdenek egyre jobb barátok lenni, és nem kell hozzá agytrösztnek lenni, hogy érezzük, majd össze fognak jönni, ha mindketten idősebbek lesznek, és igazán aranyos pár lesz majd belőlük. Nem lesz unalmas sosem a kapcsolatuk, az biztos. Annabeth szintén szimpatikus számomra, annak ellenére, hogy van egy kis Hermione beütése, vagyis pontosabban nem is kicsi, hanem inkább nagy, de ez legyen a legkisebb gond. Még mindig jobban kedvelem az okoskodó/stréber fiatal lányokat, mint a hisztiseket, a nyafkákat vagy az idiótákat. (Ezekből épp elég sok van a mai YA könyvekben, túlságosan sok, ha engem kérdeztek.)

Bírtam Grover kalandját, és remekül szórakoztam a helyzetén, ahogy próbálta odázni, hogy a küklopsz megegye őt. Mondjuk elég nagy véletlen (szinte már hihetetlen!), hogy épp ott van elrejtve az Aranygyapjú, ami a tábor megmentéséhez kell, ahol Grovert fogja tartják, elég erőltetett megoldás lett ez az író részéről, de mivel gyerekkönyvről van szó, valamilyen szinten megbocsájtható az erőltetett véletlenek sorozata. Több ilyen is volt egyébként a könyvben, de ismétlem hogy emiatt, ezt nem tartom (olyan nagy) hibának. Ilyen volt még például Percy újonnan előkerült féltestvére, Tyson, akit szintén "humoros karakternek" szántak, és annak tökéletesen is működött, de nem nyújtott olyan emlékezeteset, hogy megkedveltem volna, épp ezért sem bántam, hogy a végén távozott (egy időre biztosan) a történetből.

Percy és féltestvére, Tyson

Az első rész alapján még nem lehetett annyira megmondani, hogy mi lesz a könyvsorozat fő történetszála és irányvonala, de azért már nagyjából látni lehet, így nagy izgalmakat ígér a folytatásokban. Tetszett a könyv vége "nagy csavar", és az is, hogy a fő ellenség lassan kezd új életre kapni. (Itt is itt van a Voldemort hasonlat. Mint mondtam, sokban hasonlít ez a könyvsorozat a Harry Potterhez, és ez nem véletlen sajnos.) Kíváncsi vagyok mi lesz a próféciából, és hogy végül hogy alakul majd a történet.

Könnyed, izgalmas és felettébb szórakoztató gyerekkönyv a Percy Jackson sorozat, amit minden fiatalnak szívből ajánlok, főleg azoknak, akik szeretik/szerették a Harry Pottert, és valami hasonlót keresnek azóta is. Kedvelhetőek és aranyosak a karakterek, a főszereplő egy hihetően ábrázolt tinédzser fiú, aki maga is egy egyéniség, és az írói stílus miatt roppant gyorsan és gördülékenyen lehet haladni. Könnyed kis történet ez, lazításhoz, egy kis kikapcsolódáshoz éppen tökéletes. Jöhet a 3. rész!

További információk a könyvről:
http://moly.hu/konyvek/rick-riordan-a-szornyek-tengere
Értékelés: 5/4

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...