2015. jan. 30.

Dan Wells: Nem akarlak megölni (Nem vagyok sorozatgyilkos 3.)

Fülszöveg:
A Nem vagyok sorozatgyilkosban szárnyait bontogató szociopataként követhettük nyomon, aki megszegte az összes saját maga által felállított szabályt, hogy megmenthesse szülővárosát a gonosztól. A Szörnyeteg úrban lélegzetvisszafojtva figyeltük, ahogy őrült küzdelmet folytat önmagával. John időközben tökélyre fejlesztette beteges képességeit, és felvállalta a gyilkosok gyilkosának szerepét ­ ám rá kell döbbennie, hogy egy természetfeletti képességekkel rendelkező lénnyel folytatott macska-egér játékban mindig az ember kényszerül az egér szerepébe. A Nem akarlak megölni cselekménye gyanakvással, ámokfutással, és holttestekkel telve száguld a mellbevágó végkifejlet felé.

Dan Wells megmutatta, hogy igenis érdemes rá odafigyelni, hogy igenis tud ő olyan ifjúsági könyvet írni, amit még senki előtte, és ami más, mint a műfaj többi képviselője. Elsőnek a Részlegesek trilógiát olvastam tőle, ami az egyik kedvenc poszt-apokaliptikus történetem, és sajnos (vagy nem) csak aztán vettem a kezembe a John Cleaver trilógiát, ami egy merőben más témát dolgoz fel abszolút észveszejtő és szerethető módon. Helyesbítek... eredetileg trilógiának indult, de idén érkezik hozzá a folytatás, és szerencsére nem kell amiatt kétségbeesnem, hogy vége a történetnek. Ha nem tudnám, hogy érkezik a folytatás, akkor most nagyon szomorú lennék, mert John Cleaver története egyike lett a kedvenceimnek.

Imádtam az első részt annak minden egyediségével, különlegességével és a pszichopata főhősével együtt. Nem hittem volna, de a második rész ennél még izgalmasabb és érdekesebb lett, így nagy várakozásokkal kezdtem neki a harmadik résznek. Nagyok voltak az elvárásaim, és tudtam, hogy vagy valami irtó jó befejezést kapok, vagy pedig nagyot fogok csalódni. Szerencsére az előbbi történt és ezt a részt legalább annyira élveztem, mint az első kettőt. Ugyanazokat a dolgokat imádom benne, amit az első két rész esetében leírtam.

A komplex és különleges főhős és annak belső küzdelme, a nyomozási szál, a démonok felbukkanása és a szerelmi szál (majdnem teljes) hiánya teszik ezt a könyvsorozatot mássá, mint a többit a piacon. Egyedi a téma, egyedi a főszereplő és egyedi a stílus. Gyilkos a hangulat és a szokatlanul reális ábrázoláshoz a a boncolás, a gyilkosságok, a holttestek részletes(ebb) leírása mind-mind hozzátartozik. Szokatlan téma az ifjúsági körökben, épp ezért annyira egyedi. És épp ezért lehet szeretni, mert végre itt nem a szerelmi nyavalygáson van a hangsúly, hanem valami egészen máson. A fentebb felsorolt pozitívumok, amiért imádni lehet a könyvet még mindig jelen vannak.


Mégis, miben más a harmadik rész, mint az első kettő? Természetesen érkezik egy újabb démon a városba, sőt, ha nem lenne elég, akkor rögtön két gyilkos bukkan fel, amit lehet valaki látott előre, de én speciel nem vettem észre. Nem csak John zavarodott össze a sikertelen nyomozás miatt, hanem én is, pedig láthattam volna előre, hogy ezért nem passzolnak a dolgok. Mert nem is egy, hanem rögtön két gyilkos jelent meg a városban. Mivel az írónak sikerült megtévesztenie, így ezért mindenképp jár a plusz pont, mert velem ilyen ritkán fordul elő. Általában előre látom, hogy ki a gyilkos, vagy hogy mi fog következni.

A másik, amiért jár az újabb plusz pont Mary és John kapcsolata. Bár igazából kissé vegyes érzéseim vannak ezzel kapcsolatban. Egyrészt számomra valahogy nem hihető, hogy John ilyen hamar talált magának egy lányt, aki elviseli éppen olyannak, amilyen, és aki nem akad ki John fura szokásai és érdeklődése miatt. Mary elég könnyen vette a a démonos ügyet, egy normális ember ezen jobban kiakadt volna, vagyis némileg itt sántít a dolog, de ezt megbocsájtom, hisz Brooke és Mary felbukkanása ellenére se vette át a romantikus nyál a szerepet, hanem maradt ott ahol lennie kell. Vagyis a háttérben, mert itt nem ez a lényeg. Az elejétől kezdve azt hittem, hogy Mary-nek valami hátsószándéka van, és csakis azért közeledik Johnhoz, hogy netán ő a démon vagy valami, de szerencsére kiderült, hogy ez nem így van. Ennek örültem, mert ez így nagyon klisés lett volna, és nagyot csalódtam volna Wellsben, ha így írja meg a történetet.

A harmadik dolog, ami számomra a könyv legnagyobb érdeme... a vége. A Mary-s történetszál ide is kapcsolódik egy kissé, hisz a többi ifjúsági könyvben hogy lett volna? John Mary iránti szerelme/szeretete által menekül meg, vagy a lány feláldozza magát, vagy valami ehhez hasonlóan ordítóan nyálas klisét dobtak volna a szemünk elé, de itt szerencsére nem ez történt. Hisz Johnt az édesanyja menti meg. Az édesanyja áldozata döbbenti őt rá arra, hogy nem menthetetlen, mint amilyennek hitte magát. Hogy igenis tud szeretni, hisz az édesanyja az egyetlen, akit világéletében szeretett, és hogy igenis képes arra, hogy érezzen valamit egy másik ember iránt. Ez az egész csavar tetszett a legjobban, mert végre nem egy unott klisével szúrták ki a szemem, hanem valami igazán újszerű dolgot láthattam.

A John Cleaver könyvsorozat tökéletes példája annak, hogy mennyire élvezetes lehet egy olyan történet, ami nélkülözi a műfajára jellemző megszokott kliséket. A pszichopata, mégis rettentően érdekes és szórakoztató főhős, a sok gyilkolós és nyomasztó gondolat ellenére humoros és olvasmányos stílus, a némi misztikummal kevert nyomozós téma, és az egyedi hangnem teszik szerethetővé ezt a történetet. És persze a főszereplő szüntelen belső küzdelme önmagával és gyilkos vágyaival, ami miatt válik összetett és érdekes karakterré. Örülök, hogy Wells nem állt meg a harmadik könyvnél, és hogy érkezik egy újabb trilógia. Remélem magyarul is megjelenik mihamarabb.

Ui: El sem hiszem, gondolni sem mertem volna rá, de a napokban kelt szárnyra a pletyka, miszerint az első részből film készül hamarosan. És IGAZ!!!!! Dan Wells egy videóüzenetben jelentette be az örömteli hírt, és elvileg nemsokára kiderül, hogy milyen színészeket válogattak be. Már most a következő hónapban kezdik a forgatást, vagyis jövőre a mozikba kerülhet a film. El sem hiszem, hogy tényleg film lesz belőle, pedig húgommal egyszer csak poénból elgondolkoztunk rajta, hogy milyen jó lenne már, de aztán elvetettük az ötletet, hisz nem hittük volna, hogy valamikor meg fog valósulni.

Manapság ugyanis csak a romantikus, fantasy vagy disztópia könyveket filmesítik meg, ki hitte volna, hogy ezt a sötét, horror-thriller könyvet is vászonra merik álmodni? Én nem hittem volna, de el se tudjátok képzelni mennyire örülök neki. Nagyon merész vállalkozás, hisz iszonyat nehéz lesz John belső küzdelmét átvinni a vászonra, de én nyitott vagyok a filmre. Remélem egy tehetséges ifjú színészt válogattak be a szerepre, és akkor nem lesz gond. :) Ki várja még a filmet? :)

További információk a könyvről:
http://moly.hu/konyvek/dan-wells-nem-akarlak-megolni
Értékelés: 5/5*

4 megjegyzés:

  1. Imádtam az egész sztorit. Én azt hittem nem lesz folytatás, el is voltam keseredve rendesen. De ez így most feldobta a napomat. Köszi!

    VálaszTörlés
  2. Bár elég régi a bejegyzés, azért mégis kommrntelek. Mary azért vette ilyen könnyedén a démonos dolgot SPOILER mert akkor már Senki uralta a testet. A másik pedig az hogy a folytatásról hol tudnék olvasni bármit is? Mi lesz a címe vagy ilyenek? Előre is köszi :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Lehet, hogy én emlékszek rosszul, de az elején még nem volt Mary testében Senki. Később is épp azért őt szállta meg, hogy így John közelébe férkőzhessen. Mary és John jóval előtte barátok lettek, és már előtte elkezdtek közösen nyomozni. Én úgy emlékszek, hogy Senki csak jóval utána szállta meg Mary testét. De javíts ki, ha tévedek. :)

      A 4. rész címe The Devils Only Friend lesz, vagyis "Az ördög egyetlen barátja". Ez lesz egy új John Cleaver trilógia első része és most júniusban jelent meg Amerikában. Szerintem még idén érkezik magyarul is, én késő ősszel vagy karácsony környékén számítanék rá. Már nagyon várom. :)

      Törlés
  3. Igen, barátok voltak, de a nyomozást John úgy folytatta Mary-vel mintha egy embert keresnének mint tettest. A démonos dologról csak később szólt neki, ami után Mary meg is halt.

    Köszönöm. Nagyon remélem, hogy még idén kint lesz magyarul mert nem bírok várni. (Az angol tudásom pedig nem éppen szilárd ahhoz, hogy angolul olvasnám el)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...