2014. okt. 12.

Kim Harrison: Boszorkányfutam (Rachel Morgan 1.)

Fülszöveg:
Rachel Morgan, a boszorkány, az Inderland Biztonsági Szolgálat egyik legjobb fejvadásza volt. A vadászterülete Cincinnati városa – egy sötét, alternatív Földön, ahol vámpírok, farkasemberek, tündérek, koboldok élnek és járnak az emberek között. Némelyek álruhában, némelyek teljesen nyíltan, nem titkolva valódi természetüket.
Rachel Morgan elől egyetlen gonosztevő sem menekülhetett, akár boszorkány volt, akár vérfarkas, akár tündér, akár élőhalott. Ám valami megváltozott. Kezdetben úgy tűnik, csupán a szerencséje hagyta el, és ezért vall egyre gyakrabban kudarcot, s felettesei ezért bízzák meg egyre megalázóbb feladatokkal.
Amikor aztán legfrissebb zsákmányával, egy minden hájjal megkent kobolddal éppen a Szolgálathoz tart, a lény felajánlja neki, hogy szabadságáért cserébe teljesíti három kívánságát.
Rachel rádöbben, hogy itt a kiváló alkalom arra, hogy egyszer és mindenkorra változtasson az életén. Legfőképpen azzal, hogy otthagyja a Szolgálatot. Ezzel alaposan magára haragítja a Szolgálat amúgy sem vajszívű vezetőit. Így rövidesen azon kapja magát, hogy korábbi fejvadász társai ezúttal őrá vadásznak, s ebben a játszmában már nem csupán a szabadsága, de az élete a tét…


A múltkori nagy csalódás után most valami igazán szórakoztató, izgalmas és akciódús könyvet kerestem, valamit, ami nagy valószínűséggel tetszeni fog, és mivel ez a könyv régóta a várólistámon volt, így gondoltam eljött az ideje, hogy kézbe vegyem. Utánakerestem a külföldi oldalakon, és sokan dicsérik a könyvsorozatot, többen a Cat és Bones vagy az Anita Blake könyvekhez hasonlítják, amiben lássuk be van némi igazság, de talán csak azért mert mindhárom felnőtt urban-fantasy és mindháromban egy erős női karakter a főhős, Korábban megjelent már az első rész, de az eredeti kiadó abbahagyta a sorozatot, így engem se motivált annyira semmi, hogy elkezdjem. Hisz minek, ha magyarul nem is olvasható a folytatás? Szerencsére azonban a Könyvmolyképző Kiadó átvette a könyveket, és az első résszel újra elkezdi kiadni az egész sorozatot. Aminek csakis örülhetünk, hisz Rachel Morgan története igazán szórakoztató.

Már említettem, hogy ez a könyvsorozat is tipikus felnőtt urban-fantasy, ami nekem az egyik kedvenc műfajom, és tulajdonképpen bármi jöhet, ami ebben a műfajban íródott. Az írónő egy sajátos világot alkotott meg, ahol az emberiség nagy része kipusztult egy vírus következtében, és ebben a kaotikus időszakban léptek színre a természetfeletti lények. Felvállalták magukat az emberek előtt, beleolvadva a társadalomban próbálnak az emberek mellett normális életet élni. Többféle természetfeletti lény létezik ebben a világban a vámpíroktól kezdve, a tündéreken, pixie-ken, boszorkányokon át még sorolhatnám tovább, de nem fogom. A lényeg, hogy ezek a természetfeletti lények az emberek mellett élnek, ami természetesen nem megy zökkenőmentesen. Az emberek félnek tőlük, de mégis izgatottan próbálnak a közelükbe kerülni, a természetfeletti lények nagy része pedig lenézi az embereket, és tartja tőlük a távolságot. Persze a két faj közötti kényes egyensúly fenntartásában megjelenik a faji gyűlölet, a diszkrimináció kérdése is, de nem hangsúlyosan, mégis ott van.


Ebben a világban él a főszereplőnk Rachel Morgan, aki maga boszorkány és fejvadászként dolgozik az Inderlandi Biztosnági Szolgálatnál. Ahogy a fülszöveg is elárulja nekünk Rachel élete akkor változik meg gyökerestül, mikor a munkája során elfogott koboldtól elfogad három kívánságot. Kilép a munkahelyéről, amit a volt főnöke, Denon, nem néz jó szemmel és sértettségében bérgyilkosokat küld a lányra. Az első rész arról szól, hogy Rachel hogyan próbálja túlélni a ráküldött bérgyilkosokat, hogyan hoz létre barátaival saját vállalkozást, és hogy miként próbál leleplezni egy gátlástalan bűnözőt, akit ezelőtt senkinek se sikerült elkapnia. Nagyon jól szórakoztam a könyvön, izgalmas volt az elejétől a végéig, de azért látszik rajta, hogy egy hosszú könyvsorozat első része, vagyis érezni lehetett végig, hogy lesznek ennél még sokkal nagyobb kalandok is.

A történet tehát izgalmas, nem lehet unatkozni rajta, Rachel újabb és újabb kalandokba keveredik, miközben bérgyilkosok üldözik. A könyv másik nagy érdeme maga a főszereplő. Rachel erős női karakter, okos, talpraesett, bátor, bár néha azért könnyelmű és meggondolatlan, de mindenképp szerethető. Néha egy kicsit "szerencsétlen", ami alatt azt értem, hogy alkalomadtán bénázik egy kicsit és saját magát keveri bajba, de ez teszi aranyossá és emberivé. Hogy nem tökéletes, hogy ő is követ el hibákat, amit aztán saját maga hoz helyre. Nem csak őt kedveltem meg, hanem a triumvirátus másik két tagját is. Ivy számomra még egy nagy rejtély, Rachelhez hasonlóan én se tudom őt hova tenni. Nem értem mit akar a lánytól, és nem értem minek ment vele. Nem is nagy barátnők, hanem csak társak voltak korábban. Kicsit fura, hogy otthagyva az álom melóját Rachellel tartott a "száműzetésbe", de remélem erre később majd kapunk egy normális magyarázatot. Jenks pedig... a kis pixie az ügyeletes humor forrás a történetben, és ezen a téren remekül teljesít. Vicces, aranyos, de hűséges barát és mindenben Rachel mellett áll. A könyv másik nagy érdeme még, amit mindenképp meg kell említenem, hogy nincsen benne szerelmi szál. Ennek most kifejezetten örültem, mert a béna romantikára vágytam volna most a legkevésbé.

Az új borítós első rész, mely a Könyvmolyképző Kiadó
gondozásában jelenik meg hamarosan.

A Boszorkányfutam egy hosszú urban-fantasy könyvsorozat első kötete, és eszerint kiválóan teljesít. Felépíti és megismerteti velünk a világot és annak szereplőit, egy izgalmas kalandos első részben vezeti fel a történetet, mely rengeteg kalandot ígér majd a folytatásra. A háttérvilág összetett és komplex, a karakterek egyediek és szerethetőek, és a írói stílus olvasmányos. Vagyis minden a helyén van, hogy az olvasó remekül szórakozzon a történeten. Nagyon várom a folytatást, remélem a Könyvmolyképző végig kiadja majd a könyvsorozatot.

További információk a könyvről:
http://moly.hu/konyvek/kim-harrison-dead-witch-walking-boszorkanyfutam
Értékelés: 5/4

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...