2013. nov. 2.

Rebecca Donovan: Elakadó lélegzet (Csak lélegezz! 1.)

A történet:
Weslynben, a connecticuti gazdag városban, ahol a lakosság többségének az a legfőbb gondja, hogy milyen benyomást kelt, és kivel előnyös mutatkozni, Emma Thomas a legszívesebben átváltozna levegővé, de addig is rögeszmésen ragaszkodik a tökéletesség látszatához: úgy öltözik, hogy senki se lássa rajta a zúzódásokat, nehogy kiderüljön, mennyire távol esik a tökéletességtől az élete. Egy napon váratlanul beköszönt a szerelem, amelynek hatására Emma kénytelen tudomásul venni a saját értékét, bár ez azzal fenyegeti, hogy kiderül a titok, amelyet olyan kétségbeesetten takargat… Egy lány története az életet megváltoztató szerelemről, a leírhatatlan kegyetlenségről, és a törékeny reményről.

Akármilyen klisésnek és egyszerű tini könyvnek tűnik a fülszöveg alapján ez a történet, nem az, hanem annál sokkal komolyabb és igen fontos dolgokról szól, miközben tanítani próbál. A történet nem epikus csatákat mutat be, itt nincsenek nagy harcok, a való élet köszön vissza a lapokon, hisz ami Emmával megtörténik, akármennyire rossz hallani sok más emberrel megtörténik szerte a világban. Az Elakadó lélegzetben tehát senki ne várjon kalandos történetet, se pedig rózsaszín felhőkben úszó nyáltengert, ez egy kőkemény dráma, ami valósághűen és sokkolóan tárja elénk az igazságot.

Adott nekünk a főszereplőnk Emma, az ő szemén keresztül látjuk a világot, és az egész könyvnek ő a középpontja, az ő életének lehetünk szemtanúi, és egy gyönyörűen ábrázolt karakterfejlődés bontakozik ki előttünk. Emma élete nem könnyű, az apja halála után, a részeges anyja nem tudott (vagy inkább nem akart) róla tovább gondoskodni, így kénytelen volt a nagybátyja családjához költözni. Velük él évek óta, és persze korántsem boldogságban, hiszen a nagynénje kegyetlenkedéseit folyamatosan el kell viselnie. Carol minden alkalmat megragad, hogy bántsa Emmát, mind lelkileg, mind fizikailag, gyakorlatilag üti-veri őt, szidja és megalázza, semmibe se veszi, és a lányon tölti ki a feszültséget. Carol teljesen őrült és valamiért nagyon nem szívleli a lányt, mindig bántalmazza.

Persze ez az egész úgy történik, hogy a családból senki más ne vegye észre, és Emma se szeretné a két kicsitől elvenni az anyjukat, valamint tönkretenni a nagybátyja családját, így inkább lapít és tűr, elviseli a dolgot. Egyetlen célja, hogy sikeresen be tudja fejezni a gimit, aztán egyetemre mehessen jó távol Caroltól, és végre megszabadulhasson tőle. Az évek alatt kialakult a megszokott élete, mindig ügyel arra, hogy takargassa legfrissebb sérüléseit, szinte csak aludni jár haza, hogy addig se legyen Carollal egy fedél alatt, kitűnő tanuló, és az iskolában szépen meghúzza magát, meglapul a háttérben és ez neki éppen megfelelő. Semmi izgalmas nem történik vele, egyetlen barátnője támasza a bajban, és csakis ő tudja min kell Emmának igazából keresztül mennie. Emma így éli mindennapjait addig, amíg meg nem ismerkedik Evannel, és eztán fokozatosan minden megváltozik körülötte.

Nagyon tetszett a könyv, és ennek két fő oka van. Egyrészt a témaválasztás, a családon belüli erőszak és bántalmazás, és ennek realisztikus ábrázolása, ami meghökkentő volt számomra. Másrészt pedig különösen tetszett az Emma és Evan között kialakuló szerelmi kapcsolat hiteles ábrázolása. Nem két nap alatt szerettek egymásba és borultak egymás karjaiba, nem smároltak le egymást már az első nap, hanem szépen fokozatosan, HITELESEN szerettek egymásba és az esetükben annyira valósan volt az egész ábrázolva, hogy én még se tudok belekötni, és nem idegesített az egész. A könyv gyakorlatilag majdnem egy tanévet mesél el, és több hónap kell ahhoz, hogy Emma is belássa mit érez a fiú iránt. Bonyolult a kapcsolatuk, hiszen Emma nem nagyon bízik meg benne, szégyelli elmondani, hogy mi történik vele, nem akarja, hogy sajnálják, és főleg azt nem, hogy Evan sajnálja. Nem kér senki segítségéből, azt hiszi képes lesz egyedül kezelni a helyzetet. Próbál erős lenni, és tényleg az, viszont az ilyen helyzetek soha nem szoktak segítség nélkül megoldódni.

És itt jön az, ami nem tetszett. Vagyis nem az, hogy nem tetszett, csak nem értettem. Ugyebár Sara (Emma barátnője) régóta tudja, hogy mi történik igazából Emmával, mégse próbál rajta segíteni. Persze értem én, hogy Emma rápirított, hogy ne avatkozzon bele az életébe, meg, hogy ez az ő dolga, de ha én tudnám, hogy az állítólagos legjobb barátomat folyton verik, engem nem érdekelne mit magyaráz, hanem próbálnék rajta segíteni, akár az akarata ellenére is, hisz később úgyis belátná, hogy csak miatta avatkoztam közbe és csak segíteni akartam. Vagyis hosszútávon mindenképp pozitívan segítenék rajta. Másrészt meg Carolt se értettem. Most akkor szimplán őrült és nincs semmi logikus magyarázat a viselkedésére? Azt hittem, hogy a végén kiderül, hogy miért utálja ennyire Emmát, de ilyesmi nem történt. Mondjuk trilógiáról van szó, így még van két könyv, talán abban kapok majd erre magyarázatot. És végül a harmadik dolog, ami szúrta a szemem, hogy a családban senki nem vette észre, hogy Carol direkt bántalmazza folyton Emmát. Ne mondják már nekem, hogy egy házban élnek és évek alatt nem tűnt fel senkinek sem, legalább Georgenak, hogy a drágalátos felesége nem komplett, hanem direkt veri szegény Emmát? Nem lehet mindent csak a balesetekre fogni... vagy George talán tudta, csak nem akart róla tudomást venni? Szerintem inkább az utóbbi volt a helyzet.

Ez egy remek realisztikus könyv, komoly témával, és hihetően ábrázolt tinirománccal, ami mégsem nyálas és ezért egészen elviselhető. Emma karakterfejlődése az egésznek a központja, hogy a szerelem hatására, hogy nyílik meg fokozatosan, hogy erősödik meg, hogy később már belátja, hogy nem húzhatja meg magát örökösen, hanem ki kell állnia magáért. Néhány igazán (számomra) sokkoló rész ugyancsak volt a könyvben, és a komoly téma miatt még a szokásos tini kavarásokat is megbocsájtottam és elnéztem. A vége iszonyat függővég, és remélem mihamarabb érkezik a folytatás.

Bővebb információk a könyvről:
Értékelés: 5/5*

A könyvet köszönöm a Book&Walk online e-book könyváruháznak!
Az e-könyvet itt lehet megvásárolni: http://bookandwalk.hu/Elakado-lelegzet-8454-ebook.aspx

7 megjegyzés:

  1. Úú, nekem nagyon tetszett! Én 13 éves vagyok, de imádom az ilyen könyveket!:) Már a Csitt csitt 1-et is kiolvastam!:) De ez a könyv valamiért a kedvencem lett, annyira megfogott, h nem tudtam lerakni és 3 nap alatt simán kiolvastam és alig várom a másik kettőt... mert ugye van!:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Nekem is nagyon tetszett a könyv, és nagyon várom a folytatást. Igen ez egy trilógia, nem tudom mikor érkezik magyarul a folytatás, de remélem mihamarabb. :)

      Törlés
  2. Amugy te hány éves vagy??:) Nekem most ez a kedvenc könyvem!!:) Folyamatosan nézem a blogodat és már egy csomó könyvet kiolvastam! Most a " 13 okom volt" könyvet kezdtem el, de mindjárt befejezem!!!:):D

    VálaszTörlés
  3. Szia!

    Köszi, hogy rendszeres olvasóm vagy, ennek nagyon örülök. :)
    Én most 23 éves vagyok, bár nem tudom ez miért fontos, de szívesen megmondom. :)

    Csak így tovább, olvasásból sosem elég. Másik nagy kedvencem nekem is a 13 okom volt, imádom az ilyen realista könyveket, főleg ha jól meg vannak írva. Szintén remek könyv még ebben a műfajban Laurie Halse Anderson: Jégviráglányok című könyve. Ez egy anorexiás lány történetét meséli el. Ha tetszenek az ilyen típusú könyvek, akkor ezt szívesen ajánlom. :)

    Üdv: Anna

    VálaszTörlés
  4. Kösziiii.:)) Amugy a Szent johanna Gimit Nem olvasod??.)) Én most azt kezdtem el, de közben kiolvastam 2 na alatt mind a 2 csitt csitt-tet (az utolsó két részét)!!:9 Tényleg abból nem lesz több rész?? Meg az elakadó lélegzetből???:) Luca

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      A Szent Johanna Gimi szerintem nem az én világom, de talán egyszer majd megpróbálom legalább az első részt elolvasni. Ha olyan kedvemben leszek. :)

      A Csitt, csitt négy részes, több nem lesz, ha jól tudom, viszont az Elakadó lélegzet trilógia, így reméljük minél hamarabb érkezik a folytatás magyarul. :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...