2013. ápr. 16.

Tizenhárom

Régi nagy kedvencem (és nem azért, mert valaha én is hasonló életet éltem, mint Tracy vagy Evie, vagy valaha is olyat akarnék), hanem mert szerintem ez egy remek intőpélda minden tinédzser számára, kötelezővé kellene tetetni az iskolákban elrettentő példa gyanánt. Na de lássuk miért szeretem ezt a filmet annyira...

A történet:
"Tracy  az okos, jól tanuló tizenhárom éves lány élete gyökeresen megváltozik, amikor a kamaszkor kihívásainak próbál megfelelni: fiúkkal ismerkedni, új barátnőket szerezni, és kitűnni a tömegből. Az iskola legmenőbb csaja, Evie  megmutatja neki az arrafelé vezető utat. Vezetésével Tracy egyre mélyebbre merül a drogok, a piti bűnök, és a korántsem ártatlan szexuális játszadozások világában. Melanie, Tracy édesanyja egyre növekvő aggodalommal figyeli a lánya viselkedésében bekövetkezett változásokat."

Ez a film egy remekmű, de komolyan, minden a helyén van benne, a történet érdekes és elgondolkodtató, a karakterek aprólékosan kidolgozottak, a film komoly és nehéz témákat feszeget, és épp ezért gondolkodásra készteti a nézőt, végül a színészek is remekelnek. Olyan komoly témák jelennek meg, mint az alkohol- és drogfüggőség, a tinédzserek szexuális élete, a lelki problémák, az ön vagdosás, családi veszekedések, lopás, én keresés, személyiség feladása, hogy befogadjanak az emberek stb. Nekem bejött a zenei aláfestése is, a történet szépen és normális ütemben halad előre, mindennek hagy időt.

A film központi témája a tinédzser korszak, annak nehézségeivel, problémáival foglalkozik egy sérült, és (kezdetben) visszahúzódó lány szemén keresztül. Tracy mindannyiunkat képvisel, épp ezért könnyű vele azonosulni, hisz ki ne érzett volna már úgy tinédzser korában, ahogy a lány. Mikor rájön, hogy a társai túl gyerekesnek gondolják, akkor egyből menőbb ruhákat vásároltat magának, divatosabban kezd el öltözni, hanyagolja a gyerekkori barátait és olyan dolgokat próbál ki, amitől szerinte igenis népszerűvé fog válni.... és mindezt csak azért, hogy elnyerje Evie, az iskola talán legmenőbb lányának a figyelmét és a barátságát. Gyakorlatilag feladja a saját személyiségét, egyediségét, beáll a sorba és teszi azt, amit a többi lány, elkezd pasizni, inni, drogozni, minden rossz dolgot kipróbál, amire csak lehetősége adódik. Mégse lehet őt gyűlölni ezért, hisz ha tetszik, ha nem, mindannyian magunkra ismerünk benne egy kicsit. Mellesleg Tracy nem egy egyszerű karakter, hisz lelki problémái vannak, meg kell küzdenie az anyja bonyolult kapcsolatával, azzal, hogy rajta gúnyolódnak, szorong és nem elégedett magával, azt hiszi rá senki se figyel, hogy senkit se érdekel, vagdossa magát.... ez az egész lázadás csak egy figyelemfelkeltési cselekvés. Evan Rachel Wood tökéletes ebben a szerepben.

Nem csak Tracy hanem az édesanyja, Melanie, is tökéletesen kidolgozott karakter, kettejük kapcsolatának, az anya-lánya kapcsolat alakulásának/változásának szintén nagy szerepe van a film folyamán. Az elején úgy indulnak, hogy Tracy anyuci kislánya, minden rendben köztük, Tracy magába fojtja az anyja félresikerült kapcsolatai miatt kialakult véleményét, ekkor nem mutatja ki mit gondol valójában. Aztán ahogy Tracy elkezd lázadni, mikor már felnőttként gondol magára, akkor fokozatosan eltaszítja magától az anyját, mert mivel már "nagylány" lett, így mostantól "ciki", ha az anyja ölelgeti/puszilgatja stb. Mégis közben az egészet azért csinálja, hogy rá figyeljenek, ez egy tudatalatti segélykiáltás, még maga sem tudja, hogy segítségre szorul, és természetes, hogy mikor az anyja már kezdi félteni, akkor eszeveszetten tiltakozik az ellen, hogy egyáltalán valami baja van, és hogy segítségre van szüksége.

És akkor itt van nekünk végül a "rossz lány", vagyis Evie, akit a bájos és (a szerepével ellentétben) szerethető Nikki Reed kelt életre. Persze Evie sem a megtestesült gonosz, neki is vannak gondjai, amint az később kiderül, nem véletlen lett olyan, amilyen, hisz otthon se látott más példát, nem voltak igazi szülei, így senki nem tudta a helyes útra terelni.... szerető családra vágyik, és mikor meglátja a lehetőséget, hogy Tracy-hez közel kerülve befurakodhat a családjukba, akkor nem hagyja ki a lehetőséget, de ezért se tudom őt utálni, hisz meg lehet érteni miért tette az egészet. Emellett igenis élvezte, hogy valakinek az úgynevezett mentora lehet, hogy valakinek irányíthatja az életét.

Összességében, ez egy remek film és mindenkinek csak ajánlani tudom, aki szereti a komoly témákkal foglalkozó történeteket, amiben nem az izgalom és a kalandos sztori a lényeg, hanem az, hogy elborzadjunk vagy elgondolkodjunk azon, ami előttünk történik. És talán még tanulhatunk is belőle valamit.
10/10

Előzetes:

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...